ГЕРБ иска да затвори и пленарното заседание за F-16

3030
ГЕРБ иска да затвори и пленарното заседание за F-16
Снимка: Gettyimages

Няма никакво основание да има закрито заседание на парламента за F-16, освен ако някои колеги не почнат да защитават различните типове самолети. Това заяви депутатът от БСП Таско Ерменков предвид очертаващата се перспектива днес (16 януари) заседанието на Народното събрание за това да има или да няма преговори за купуване на F-16 да бъде засекретено. Вчера, 15 януари, това се случи с две заседания на две отделни комисии на парламента.

Същевременно депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на парламента Емил Христов каза пред Нова телевизия, че има класифицирана информация – данни, които "партньорите ни" не искат да бъдат разкривани и затова трябвало заседанието да бъде закрито. Експертите казаха, че не е завършена експертизата кой самолет е по-добър, защото ги няма всички данни, призна Христов и моментално обърна палачинката: "По-добър е F-16, но не е това разговорът".

Ще има ли преговори за F-16 заради ДПС?

Проектът за нов многоцелеви изтребител за армията ще бъде обсъден в две комисии в парламента при затворени врати - в комисията по отбра...

Ние решаваме процедурите, по които трябва да протече изборът на самолета, добави червеният депутат, след като беше попитан как така не са експерти, но решават кой да е самолетът. Колегите, ако могат, ще го закрият това заседание и от опозицията, иронизира Ерменков. Проблемът е предложението да се даде мандат на правителството да преговаря без вече приетите от парламента критерии за рамките на проекта за нов изтребител.

На въпрос дали не е било ясно, че 1,8 млрд. лева няма да стигнат за 8 нови изтребителя, когато Народното събрание одобри тази рамка, Христов отговори, че не било ясно колко ще е актуализирането на цените. И предупреди, че "всяко отлагане ще носи увеличение (на цената)".

Нищо страшно няма, ако правителството е с такъв мандат – сделката пак ще влезе в парламента и пак ще я обсъждаме. Как може сега да предположим какви условия ще постигне българското правителство, попита Христов. Няма да има икономическо сътрудничество, ако пуснем правителството да преговаря с мандат извън рамките, убеден обаче е Ерменков, който предупреди, че колкото повече се забави новият изтребител, толкова повече ще плащаме за ремонти на Русия за старите ни руски самолети. Според него има три риска – рискът от международен скандал, защото започнахме с конкурс, но завършваме с политическо решение, кой ще поеме отговорността за бъдещи повреди на все по-остаряващите ни самолети за ВВС и колко ще платим, както и кой ще плаща за новия самолет. Няма риск от скандал заради процедурата, защото не нарушаваме закона ни, настоя Христов.

За финал Христов подчерта, че можем да купим и друг самолет. Ако бяхме купили самолет веднага след влизането ни в НАТО, нямаше да водим този разговор. Дадени са милиарди за техника, която не допринася за повишаване на бойните ни способности, категоричен е зам.-председателят на парламента.

Правителството иска от парламента да се водят преговори само за F-16

Наблягам на това, че ще поискаме от парламента да ни даде мандат да водим преговори за закупуване на многоцелеви изтребител F-16 от САЩ...

"Аз вярвам на най-добрите експерти, като ген. Румен Радев, който казва през 2012 година, че F-16 е по-добрият самолет в сравнение с "Грипен". За политика Румен Радев не му вярвам." Това каза бившият министър на вътрешните работи Валентин Радев. Той увери, че от "ГЕРБ сме отговорни и го правим по най-прозрачния начин". "САЩ са стратегически партньор, ако нещо се случи на нашата държавица, кой ще ни помогне", допълни още той пред bTV.

Според червения депутат Славчо Велков, след като Валентин Радев вярва на Румен Радев, би трябвало да каже конкурсът е опорочен. По думите на Велков в момента се иска да бъде подменен вотът на парламента. Той обяви, че отклонението от предварителната рамка е над половин милиард лева. "Тези самолети са непосилна тежест, защото тези пари трябва да се вземат от някъде", смята Велков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ и "Възраждане" в парламента: Приятел в нужда се познава (СНИМКИ)

Фандъкова: Ще продължим да работим за София

Татяна Дончева: Със закона за хазарта беше ударен бизнес, неподчинен на Пеевски и ГЕРБ

Последен ден за регистрация на листите в ЦИК

Ивайло Вълчев е водач на листата на ИТН за евровота

Ясни са водачите на листи на ДПС за изборите на 9 юни

Атанас Запрянов: Армията ще се стабилизира с 2,5% от БВП

Кирил Петков: Въпреки че за много темата за Корал омръзна, тя е пример за храброст

Димитър Главчев: Наваксваме изоставането в армията, изборите са основната задача

Румен Радев: 2% от БВП за разходи за отбрана вече не са достатъчни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика