ГЕРБ иска държавата да се сдружи с "Тотал" и ОМВ за газово находище в Черно море

1878
ГЕРБ иска държавата да се сдружи с "Тотал" и ОМВ за газово находище в Черно море
Снимка: Facebook/Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предлага на служебното правителство Българският енергиен холдинг (БЕХ) да влезе в съдружие с френската петролна и газова компания „Тотал енерджи“ и с ОМВ. Причината – те имат права за търсене на нефт и газ в потенциалното находище „Хан Аспарух“ в Черно море.

На пресконференция в централата на партията си в петък Борисов заяви, че държавата също трябва да участва чрез БЕХ. „Ако не, ние ще го направим" след 2 април, заяви той с препратка към датата на предсрочните парламентарни избори.

Преподава ли се в НБУ за "Боко Тиквата" и "Копейкин"?: Флора Стратиева срещу Евгений Дайнов

Вярно ли е, че в един от престижните български университети вместо учебния материал по политически науки се прави „политическа ин...

"Стотици милиарди кубични метра газ на няколко километра от Варна", описа той находището. "Ние имаме собствена газ и няма да сме зависими от никакви танкери, от никакъв руски газ".

"Аз купих 20% от терминала в Александруполис. Договорихме гръцката връзка с Жан-Клод Юнкер. Всичко това сме го подготвили ние, а турците вече черпят на 5 км в морето от нас. БЕХ да влезе в съдружие с "Тотал" и ОМВ, да инвестираме и ние. Това е диверсификация. Това е тема за разговор с ПП, ДБ и ДПС – евроатлантическите партии. Дълготрайно, силно, стабилно, голямо за българите", добави Борисов.

Той също така заяви, че иска коалиция между ГЕРБ и тези три формации (ПП и ДБ ще се явят на вота заедно), защото иначе можело да няма правителство и след местните избори наесен.

Борисов: ГЕРБ ще продължи да работи за енергийната диверсификация на България

ГЕРБ ще продължи да работи за енергийната диверсификация на България по всички линии. Това е заявил лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов днес ...

Що се отнася до съдружието с "Тотал" и ОМВ, още вчера пред bTV Делян Добрев от ГЕРБ говори по темата и каза, че партията се е срещала с представители на "Тотал енерджи". ГЕРБ са обещали, ако дойдат на власт, да влязат с 20 процента в проекта чрез БЕХ. Добрев не посочи каква би била потенциалната инвестиция в купуването на подобен дял в проекта.

"Тотал" търси нов партньор в проучванията след оттеглянето на испанската "Репсол" от сондажите. Служебният енергиен министър Росен Христов също беше коментирал темата преди време. Той каза, че френската фирма искала подкрепа от него за привличане в проекта на турската петрона ТРАО като акционер. Целта била турската компания да осигури сондажен кораб за находището.

„На финалната права сме на проучването на българската територия. Това е договор, който подписахме през първия кабинет на Борисов през 2012 г.“, каза вчера Добрев.

Днес Борисов пък отново не пропусна да обвини кабинета "Петков", че "един лев взимат от бензина и нафтата и го дават на руснаците". "Написано и обяснено – никаква реакция. Когато правителството на Петков взимаше един лев на всеки литър, ние бяхме лошите, а кой изяде баницата по 300 милиона на месец? И няма нито един от вас една думичка да опонира. По бензиностанциите – 1 лев по-ниско, само ги няма в управлението Киро и Асен", твърди лидерът на ГЕРБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика