ГЕРБ отхвърли проекта на БСП за жестомимичен език

2741
ГЕРБ отхвърли проекта на БСП за жестомимичен език
Снимка: БГНЕС

Парламентът отхвърли на първо четене в парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика бе отхвърлен законът за българския жестомимичен език, внесен от Георги Гьоков и група депутати от БСП.

Законът цели да запълни липсата на държавна политика за признаване, регламентиране и развитие на българския жестомимичен език, което е пречка за интеграцията на хората с увреден слух в обществото. Това заяви депутатът от „БСП за България“ Георги Гьоков при обсъждане на проектозакона.

Чрез уреждането му в закона, хората ще могат да се реализират пълноценно в обществото. В съответствие със закона жестомимичният език става гаранция за равна възможност за хората с увреждания. Необходимо е обучение на преводачи, които ще работят с деца. Освен това хората с увреждане ще могат да работят с администрацията и ще могат да работят, заяви той от трибуната на народното събрание.

Депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова влезе в дебат с Гьоков, защото според нея този законопроект е направен набързо и показва липсата на познание по темата. Освен това, според нея, приемането на този закон няма да реши проблемите на хората с увреден слух.

БСП иска жестомимичният език да е задължителен в училищата за деца с увреден слух

Жестомимичният език се въвежда като задължителен учебен предмет в държавните и общинските училища за децата и младежите с увреден слух....

Младен Шишков от ГЕРБ също коментира Закона за жестомимичния език като заяви, че сам по себе си законът не урежда никакви отношения.

Шишков заяви, че е необходима фундаментално различна концепция за уреждане на тези взаимоотношения. Според него голяма част от текстовете в закона дублират други закони.

Днешният дебат е пример за онези ситуации, в които българският народ би описал на нежестомимичен език, че когато не искаш да свършиш една работа, ще намериш много аргументи, коментира депутатът от „БСП за България“ и зам.-председател на Народното събрание Валери Жаблянов. Не мога да разбера част от аргументите, които се основават на научното съществуване или необходимостта от научно доказване на жестомимичен език, коментира той. Както стана ясно от всички изказвания дотук, това е жива система на разговор или на общуване между български граждани на български език.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов заяви, че ДПС ще подкрепи Закона за жестомимичния език. Според него законът трябва да се приеме, защото има конвенция на ООН. Освен това по този закон са необходими експертни и надпартийни усилия, каза още Адемов. "Трябва да признаем факта, че в живия живот този език съществува признат или не. Този език трябва да има статут на такъв", каза още Адемов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика