ГЕРБ подозират "партията на промяната", че е купувала по-скъп газ от "Газпром", за да си пълни офшорките

4869
ГЕРБ подозират "партията на промяната", че е купувала по-скъп газ от "Газпром", за да си пълни офшорките
Снимка: Михаил Митев, Actualno.com

ГЕРБ подозират "партията на промяната", че е купувала по-скъп газ от "Газпром", за да си пълни офшорките. Това стана ясно на брифинга на ГЕРБ в централата на партията. 

"Първо ми позволете да поздравя украинския народ с Деня на независимостта на Украйна. От първия ден на войната, тяхното знаме стои тук. Нека се гордеят със своя си празник и храброто си поведение. Не толкова храбри и не толкова прозрачни, и не толкова чисти, се оказват хората, парадиращи най-много с тези думи", подчерта лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Той отново заяви, че има хаос и разруха, като подчерта, че не са дошли от ГЕРБ, защото "са изчегъртани". Според Борисов политическото лицемерие е чудовищно. 

"Искам да помоля, защото ако беше по наше време, то щяха да бъдат разследвания, то щяха да бъдат въпроси на всеки гост - на 16 август министър Демерджиев почивните бази на МВР са ползвани за частни партита. Е, как пък един водещ не зададе на някои от тези какви са тези частни партита", коментира Борисов. Той попита не е ли интересно за българските граждани кои са тези частни партита. 

Той коментира и темата с "Български пощи" и твърденията на служебното правителство по темата. "Абе някой е хакнал, за да се облагодетелства русенската партийна организация на промяната", каза Борисов. "Не ви ли е интересно бе, това не предизвика ли въпроси. Вчера един вика ама ти сякаш им се караш. Не бе, не се карам, аз просто като зрител, тези неща ми станаха интересни и чакам някой да зададе, за да ми се разкаже. Интересно ми е", каза още Борисов. Той коментира, че вчера не си е тръгнал ядосан от вчерашната пресконференция. 

Добрев: "Демократична България" е купувала газ от "Газпром"

Делян Добрев обясни, че "Булгаргаз" е имала договор с "Газпром", а българското дружество за месец юли е трябвало да купува газ по 86 евро от "Газпром", но не купува. 

"Какво се случва? Купува от една компания, която се казва WIEE Румъния, а тази компания е собственост на "Газпром" - Швейцария. България купува от WIEE Румъния за юли месец до последния ден на кабинета на "Промяната", като цената е 110 евро", коментира още Добрев. 

По думите му тези 110 евро от "Булгаргаз" отиват в румънския "Газпром", от румънския в швейцарския, а от него според ГЕРБ отиват в едни офшорки на "Промяната". 

"Защо смятаме така ли? Защото няма никакво друго обяснение защо вместо да купуваш от "Газпром" директно на 86 евро, ще купиш от румънския "Газпром" на 110 евро, освен ако в тази разлика от парите от Румъния като отидат в Швейцария, от Швейцария вероятно част от тях се прехвърлят в офшорки", каза още Добрев. 

Според него от "Продължаваме промяната" трябва да дадат отговор защо купуваме газ от "Газпром" на 110 евро, а не от "Газпром" на 86 евро. 

Той коментира обвиненията на Антоанета Цонева, че ГЕРБ  не говорила срещу служебния кабинет и съмненията й за връзка между тях. 

"Аз ще им кажа, че виждам много голяма връзка между "Демократична България" и между служебния кабинет. Знаете ли защо? "Демократична България" купувала газ от "Газпром", купувала, не имала намерение да купува.

Той припомни, че от ГЕРБ са изпратили сигнал по темата до ДАНС и МВР, като от агенцията са получили отговори, но не и от вътрешното министерство. "Днес сме написали писмо и го  входирахме до новия министър Иван Демерджиев, с което искаме да  го запознаем, че сме внесли сигнал преди два месеца и се обръщаме към него с молба да провери докъде е стигнала тази преписка", заяви Добрев.

Дончев: България е станала три пъти по-зависима икономически от Руската федерация

Той обясни, че това е станало по линия на стокообмена. "Толкова за диверсификацията. "Толкова за  отказа от руския газ", заяви още Дончев. Той подкрепи думите си с публикувана от БНБ икономическа прогноза, от която става ясно, че БВП ще нарасне с по-малко от 2 %. "По данни от статистиката от НСИ за периода януари -април 2022 г. отрицателното търговско салдо с Русия е достигнало 3 млрд. 740 млн. лв. при 1 млрд. 270 млн. лв. година по-рано. Влошаването на търговското салдо в размер на над 2 млрд. и 460 млн. лв. е повече от влошаването на целия баланс по стокообмена на България. Вносът на страната ни от Руската федерация е нараснал със 160.8%", добави още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика