ГЕРБ, РБ и ПФ се разбраха за секциите в чужбина, "квадратчето" отпада

4146
ГЕРБ, РБ и ПФ се разбраха за секциите в чужбина, "квадратчето" отпада
Снимка: БГНЕС

Правителството може да продължи полезната си за България дейност. Това е общата позиция сред извънредна среща между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт в парламента.

Срещата се проведе в парламента между премиера Бойко Борисов, РБ, представени от министрите Петър Москов и Николай Ненчев, и ПФ, начело с Валери Симеонов.

Не виждаме никакво основание за каквито и да е промени на взаимоотношенията в парламента, от една страна, и на тези в правителството от друга страна, заяви след срещата Валери Симеонов от Патриотичния фронт.

"Смятаме, че изминалите две години доказаха, че в този състав на коалиция и подкрепяща коалиция от ПФ и състав на правителството мисля, че това е полезно и перспективно за България в този момент, когато навсякъде около нас има нестабилност", заяви Симеонов.

Найден Зеленогорски от Реформаторския блок обясни, че е постигнало съгласие по отношение на Изборния кодекс. Ние ще подкрепим предложение, според което няма да има ограничение за секциите в чужбина спрямо страните в ЕС, каза той.

"Във всички страни-членки на ЕС без ограничения в рамките на закона и законите на държавите, в които гласуват и нашите граждани ще има разкриване на секции. В останалите държави от света законът остава в сила до 35 секции", каза той. Според него по този начин ще се решат проблемите на гражданите.

"По отношение на квадратчето „Не подкрепям никого” и методиката за изчисление на изборните резултати, сме съгласни методиката да не се използва в президентски и кметски избори т.е. тези гласове да се смятат при изчисление на процентите на кандидатите. Методиката да важи само за пропорционалните парламентарни избори, в които гласовете "за никого" няма да се взимат предвид при пресмятането на 4% бариера. Съмненията в обществото, че може да се манипулира вота, ще отпаднат", каза още Зеленогорски. Припомняме, че съгласно досегашната методика гласовете "Не подкрепям никого" трябваше да се броят за действителни относно избирателната активност, но не и когато се брои резултатът на отделните кандидати. За отделните кандидати се броят само гласовете за тях и се пресмята процент без да се броят гласовете "Не подкрепям никого".

От своя страна премиерът Борисов заяви, че заради стабилността на правителството и мандата на това мнозинство са решили да се направи този компромис – с неограничения брой секции в страните от ЕС и прословутото, по думите му, квадратче.

"Днес пак казах: каквито и предложения да дадете, ние ще ги подкрепим, стига да е гарантирано правото на българите да гласуват. Не става въпрос за преформатиране", посочи още Борисов, цитиран от БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски, председател на ДПС: Няма да допуснем България да бъде употребявана за вътрешнополитически цели в Северна Македония

Заради Пеевски BIRD.bg се отказва от европари: "Лицемерна Европа се ръкува с Мафията" (СНИМКИ)

Митов заговори, че Борисов може да е премиер за четвърти път

Кирил Петков се извини на избирателите с нов аргумент за ГЕРБ

Историк притеснен, че Северна Македония ще се нареди до Сърбия, Русия и Китай

Йорданка Фандъкова: Повече от половин година не виждам нищо ново в София

Румен Радев: Засилваме връзките си с българската общност в Косово

Британският министър на въоръжените сили иска засилване на сигурността в Черно море

Пеевски води делегация на ДПС на среща с европейски посланици

Ето какви възнаграждения ще получат членовете на изборните комисии за 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика