ГЕРБ се опасява, че броенето на гласовете ще е трудно

4149
ГЕРБ се опасява, че броенето на гласовете ще е трудно
Снимка: БГНЕС

От ГЕРБ се опасяват, че протоколът от изборите за парламентарния вот на 4 април е прекалено усложнен. Има графи, които се повтарят и други, които са излишни. Протоколът е обременен с излишни данни, смятат от партията и апелират Централната избирателна комисия (ЦИК) да вземе отношение. Това казаха от партията на брифинг. Това е нарочно, за да се генерира хаос, каза Томислав Дончев, кандидат за народен представител от Коалиция ГЕРБ-СДС в 7 МИР Габрово.

"Като правило оплакването от начина на организация на изборите е патент на губещите, без значение кой ще спечели или изгуби, е важно гражданите да имат доверие в изборния процес. Днес обаче трябва да предупредим и алармираме за казус, който е извън контрола на народните представители, Народното събрание и контрола на правителството. Казус, който ще затрудни изборния процес в частта на броене и отчитане на резултатите“, допълни той.

"Протколът, одобрен от ЦИК в хоризонтален вид, е много труден за обработка и работа", каза от своя страна Евгения Алексиева. "Дългогодишните членове на СИК също със сигурност ще се объркат визуално и ще им е трудно да работят с този протокол. В него има много ненужни данни и числа. Новите сигнатури в протокола също ще доведат до объркване. Разместването на действителните и недействителните гласове също буди голямо учудване и дава предпоставки за грешки. Дори и аз, докато ви обяснявам всичко това и гледам протокола, се обърквам", добави тя.

"Този протокол е от 20 страници и съдържа адски много данни и числа. Не виждам как в срок членовете на СИК ще успеят да попълнят протокола и да го предадат. В "Информационно обслужване" също ще има забавяне. Този протокол съдържа много ненужни данни и информация, които нямат нищо общо с изборите. Апелираме този протокол да бъде променен, а не да се хвърля вината върху законодателната власт, която е приела промените в Изборния кодекс. Там ясно е записано какво трябва да съдържа протоколът и никъде не е казано, че трябва да съдържа толкова ненужна информация", заяви още Алексиева.

"Ние предложихме изменение в Изборния кодекс вследствие на доклад от ЦИК от 2019 г., в който много ясно бяха идентифицирани два основни проблема", разкри от своя страна Десислава Атанасова. "Първият бе обучението на всички избирателни комисии, а вторият бе по отношение на съдържанието на изборните протоколи. Затова приетите изменения в Изборния кодекс целяха да опростят изборните протоколи, тяхното изготвяне и пренасянето на данните в ,,Информационно обслужване'', за да имаме бързина на изборния процес. Всички протоколи се сканират и оповестяват на сайта на ЦИК, за да има допълнителна прозрачност на изборния процес", категорична бе тя.

"Междувременно се оказва, че членове на ЦИК от квотата на БСП са подготвили протокол, при който не е спазено опростеното правило спрямо ИК. Например, броя на недействителните гласове сега отново се предлага да бъде сумиран и разделен измежду всички кандидатски листи и преференции, което ще усложни изборния процес. Призоваваме да бъдат регламентирани резултатите така, както са разписани в Изборния кодекс съгласно становището на законодателя", допълни още Атанасова.

"Днес трябва да попитаме кой ще понесе отговорност за това безобразие", обяви Красимир Ципов. "Членът на ЦИК от БСП Емил Войнов е предложил този изборен протокол. Трябва да си зададем въпроса дали има умисъл и дали няма целенасочен удар срещу прозрачността на изборния процес. Трябва да припомним, че дъщерята на Войнов беше взела изборния протокол вкъщи на предишните избори с единствената цел да предизвика скандал", допълни той.

"Целта на цялата тази сага е да се заяви, че изборният процес ще бъде изкривен и манипулиран. Друга цел е персонална и политическа реабилитация на загубилите. Те ще искат да предизвикат дълбока и тежка конституционна криза. Те ще настояват, че резултатите няма да са честни и няма нищо по страшно от това, хората да им повярват и да не приемат резултатите от едни честни избори. Умолявам всички граждани да гласуват и да не се поддават на подобни спекулации", завърши Томислав Дончев.

Още: Кога ще бъдат обявени официално резултатите от изборите?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика