ГЕРБ ще поиска анкетна комисия за оградата по границата с Турция

20821
ГЕРБ ще поиска анкетна комисия за оградата по границата с Турция
Снимка: Getty Images / Guliver

ПГ на ГЕРБ ще поиска анкетна комисия във връзка с изграждането на съоръжението по границата с Турция. Това каза на брифинг в парламента депутатът от ПГ на ГЕРБ Валентин Радев, предаде  „Фокус”.

„Изказваме нашите притеснения за взаимодействието между МВР и Министерство на отбраната по изпълнението на съоръжението по границата. От последното заседание на Министерски съвет стана ясно, че парите за съоръжението станаха изведнъж от 5 милиона лева на 9 милиона лева. Това съоръжение се изгражда по идеен проект на МВР, който е остойностен приблизително на 5 милиона лева. Изведнъж, когато става работен проект на Министерство на отбраната, става 9 милиона лева. Разликата между идея и работен проект е в изпълнителите. Как така и кой са тези изпълнители, че стойността стана двойна”, попита Радев.

Белгия няма да връща бежанци в България заради лошите условия в центровете ни

Белгия обяви, че заради нечовешките условия в приемните центрове вече няма да в връща у нас бежанци, проникнали на територията на Еврос...

„Министър-председателят на същото заседание поиска пълна ревизия на договора, включително от Министерство на финансите не бяха съгласни с това увеличение на парите. Защо Министерство на отбраната дълго време не каза кои са фирмите, които са израни без обществена поръчка, а с подбор, защо прехвърля вината за избора и изпълнението на тази поръчка на „Сухопътни войски”? Не е ли виновно за това политическото ръководство на Министерство на отбраната? Има много въпроси, които ще оформим в искане за анкетна комисия”, заяви Валентин Радев.

Той припомни, че опозицията многократно е настоявала за запазване на нивото на средствата за Министерство на отбраната. „Според наша оценка, те са намалени с близо 100 милиона от бюджета на Дянков”, каза той.

„Изграждането на тази ограда беше една от най-спешните и важните мерки, които да ограничат миграционния натиск. Тя трябваше да бъде пусната в експлоатация от 1 март, а сме свидетели как тепърва започва да се изгражда. Всеки ден на границата командированите полицаи, които обслужват като жива ограда миграционния натиск, струва на българския данъкоплатец по 80 000 лева на ден или 2,5 милиона лева на месец”, допълни Александър Ненков от ГЕРБ.

„Има съмнение, че има нещо задкулисно, защото Министерство на отбраната не даде информация кои ще са фирмите изпълнители, а в Агенцията за обществени поръчки те са публикувани. Един от собствениците на една от фирмите, които ще достави материали за приблизително 3,5 милиона лева, е председателят на общинската структура на БСП в град Казанлък. Дали заради това Министерство на отбраната не иска да даде информация? Поръчани са материали – 600 км ограда за нещо, което трябва да е 30 км по идеен проект”, посочи той.

Левите български евродепутати призоваха ЕК да не налага още един механизъм върху България

Девет български евродепутати от групите на социалистите и на либералите изпратиха писмо до комисаря по вътрешните работи Сесилия Малмст...

„Призовавам останалите политически групи да подкрепят създаването на такава комисия. Самият министър-председател има съмнения относно начина, по който се е увеличила сумата от 5,1 милиона лева на 9,6 милиона лева”, каза още Александър Ненков.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика