ГЕРБ ще поиска тази седмица НС да реши за референдум заедно с изборите - на 29 септември

12800
ГЕРБ ще поиска тази седмица НС да реши за референдум заедно с изборите - на 29 септември
Снимка: БГНЕС

ПП ГЕРБ винаги е отстоявала идеята за задължително гласуване. Това каза на пресконференция заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева.

Цачева допълни, че в този дух са били предложенията на партията по времето на изготвянето на Изборния кодекс.

Цачева: За да има избори на 29 септември, НС може да бъда разпуснато най-рано на 29 юли

За да има избори на 29 септември, която е последната неделя на септември, Народното събрание може да бъда разпуснато най-рано на 29 юли...

„В малкото дни, оставащи на 42-то Народно събрание, е невъзможно да бъде развита процедурата по Конституция и за промяната й и промяната на Изборния кодекс относно задължителното гласуване”, посочи Цачвеа. По думите й ГЕРБ е „за” задължително гласуване след провеждането на референдум едновременно с предсрочните парламентарни избори. Според нея най-удачно е те да се проведат през последната седмица на септември.

„Тази наша категоричност трябва да се разглежда едновременно с друга наша категорично отстоявана позиция за въвеждане на електронно гласуване”, каза още Цачева. По думите й в противен случай се обезсмисля задължителното гласуване сред българите зад граница.

„ПП ГЕРБ ще настоява в програмата за тази пленарна седмица да бъде включено приемането на решение за произвеждането на национален референдум за трите въпроса, поставени от президента и трите въпроса, по които ние събрахме чрез подписката на инициативния комитет повече от 560 хиляди гласа”, заяви Цецка Цачева. Тя добави, че позицията на ГЕРБ е категорична и са несъстоятелни опитите на други политически сили за спекулиране, че има отстъпление в позициите на ПП ГЕРБ.

След новините от вчерашния ден с оглед "Южен поток", ние ще поискаме като точка в програмата за тази седмица да има изслушване в Народното събрание на премиера Пламен Орешарски, заяви Цачева.

Премиерът ще бъде поканен заедно с икономическия министър Драгомир Стойнев, за да отговорят "на многото въпроси без отговор на този етап по темата за "Южен поток".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика