ГЕРБ скрива със закон достъпа до обществена информация

6609
ГЕРБ скрива със закон достъпа до обществена информация
Снимка: БГНЕС

Важни промени в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) се опитват да прокарат депутати от ГЕРБ начело с Анна Александрова. Тя и нейни колеги вече са внесли предложения за промени, които на практика ще затруднят достъпа до информация и публичното следене на изразходването на държавни средства.

Ако промените влязат в сила вече всеки, който иска достъп до обществена информация, трябва да се идентифицира и с ЕГН, да доказва правен интерес или "членство в местна общност", за да получи информацията, която желае.

Назначения и постове изострят напрежението между ПП-ДБ и ГЕРБ, търсят зам.-министри в Google

Назначения в държавната администрация и разпределение на постове са изострили отношенията между двете коалиции ГЕРБ-СДС и "Продължаваме...

Предвижда се също първичната счетоводна документация да не се смята за обществена информация. Това означава да потънат всички документи за плащания на публични средства, както и от европейски фондове.

Според адвокат Александър Кашъмов, който коментира темата пред "Сега" е нарушение на Конституцията идеята да се доказва правен интерес или членство в местна общност. При такива случаи международните стандарти забраняват да се въвежда интерес на заявителя.

"Това ни връща в най-тежките времена на комунистическия режим, когато хората нямаха право на информация, а само задължение да слушат държавната пропаганда", коментира той.

Посочването на ЕГН от заявителя, който търси информация, също би било сериозно нарушение на международните стандарти и правото на Европейския съюз. В становището си Програма "Достъп до информация" сочи, че това е световен прецедент и е сериозна крачка назад. Това е непропорционално и неоснователно събиране на лични данни, още повече, че Конституцията регламентира, че "всеки има право да търси, получава и разпространява информация". Право да търсят информация имат и чужденци, лица без гражданство, юридически лица, тоест няма как да се изисква и събира допълнителна информация за заявителя.

Тома Биков: Гешев влезе в полето на политиката и наруши правилото властите да не се месят една в друга

Факт е, че от няколко години съдебната реформа се обговаря в телевизионни студиа и в парламента и в един момент се фиксира във фигурата...

Под предложението освен Анна Александрова са се подредили Любен Дилов, Стефан Мирев, Ралица Ангелова, Марин Маринов, Красимир Събев, Георги Кръстев, Евгения Алексиева и Бранимир Балачев.

Промените са внесени между първо и второ четене на разглеждането на проект на Министерския съвет, с който най-сетне да бъде въведена евродиректива от 2019 г. за отворените данни и повторното използване на информацията от обществения сектор.

Още: Сарафов, Пеевски, Борисов и другите проблеми пред ПП-ДБ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Председателят на СДС вижда ДБ, но не и ПП като опция за бъдещо управление

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика