ГЕРБ срещу ПП: Продадена ли е енергетиката ни на Русия или е извършена подмяна на математиката?

5641
ГЕРБ срещу ПП: Продадена ли е енергетиката ни на Русия или е извършена подмяна на математиката?
Снимка: iStock

Бившият енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Теменужка Петкова и Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната“, който беше член на Комисията по енергетика в 47-мия парламент, кръстосаха шпаги в ожесточен дебат по темата "Енергетика", излъчен в студиото на bTV. 

Петкова отбеляза, че това, на което е станало свидетел обществото е безотговорно отношение към енергетиката, която е ключова за икономиката и хората. Сабрутев обаче ѝ отговори, че това, което се случва в енергетиката е в резултат от последните 5 години и кои са ключовите неща за това – подписването на пътна карта с „Газпром“ (Петкова каза преди време, че това било паметна бележка, след като бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов я притисна по въпроса: Цветанов иска детектор на лъжата за срещи на Борисов с руснаци, подозирани в раздаване на подкупи за "Южен поток"), изграждането на Турски поток, по който не тече газ, а корупция и промяната на модела, по който се ценообразува руския газ в дългосрочния договор с „Газпром“.

ГЕРБ представи визията си: Борисов ще реши кризата с газа за часове

ГЕРБ представи своята визия за управление и справяне с кризите. Това се случи на пресконференция в централата на партията.  Лидер...

Според Петкова ПП не познава енергетиката и нейните проблеми, което олицетворява хаоса по темата. Вие продадохте българската енергетика на руската страна, захапа я Сабрутев. Петкова обаче не му остана длъжна, като му отговори, че ПП върнали посредниците в енергетиката, дали я на офшорки и продължили да внасят руски газ през посредници. Представителят на ПП обаче сметна, че всъщност и с посредници договореното е по-евтино от дългосрочния договор с "Газпром" - заради това, че по него 70% от цената се формира от цената на холандската борса TTF. Последва и спор за цените - защо е променена формулата по договора с "Газпром" от ГЕРБ, което Петкова защити с промените, направени от Европейската комисия.

Сабрутев се закани, че когато ПП се върнат в управлението хората щели да разберат какво се случва в държавната енергетика, но Петкова му контрира с думите, че дали ще се върнат на власт или не – ще решат избирателите на 2 октомври. Петкова отбеляза, че при управлението на ГЕРБ се е работило за диверсификация на източниците на природен газ. От казаното от нея, Сабрутев заяви, че е станал свидетел на арогантността по темата енергетика от бившите управляващи. 90% от потреблението на газ идва от Русия, посочи бившият депутат от ПП. Двамата на пропуснаха да се заядат и по други теми – пенсии, социална политика и бюджет.

Петкова обвини ПП, че лъжат, че Петков договорил седемте танкера с газ, докато Сабрутев добави, че ГЕРБ отказали с анекс голямо количество азерски газ (две трети по целия договор за 1 млрд. куб. метра, които сега вече се доставят). Хората трябва да знаят, че вие предизвикахте газовата криза и поставихте България на колене, заяде се Сабрутев с ГЕРБ. Г-жо Петкова математиката ли ви куца и се опитвате още веднъж да излъжете зрителите, запита я той. С вашата промяна, може да сте променили и математиката г-н Сабрутев, отговори му Теменужка Петкова. Не ми казвайте какво да правя, заяде се тя с опонента си от ПП. 

Петкова призова ПП да не се занимават с ГЕРБ и с Бойко Борисов. Така тя отговори на въпрос на Венко Сабрутев дали бившите управляващи ще пенсионират Борисов, ако не спечелят изборите на 2 октомври. Сабрутев се закани, че след като бъде довършена реформата в КПКОНПИ, опозицията щяла да отговоря на всички въпроси пред нея.

Теменужка Петкова прехвърли топката за газа в ръцете на служебния кабинет

Точен и прецизен отговор може да даде само служебното правителство дали е възможно да се води разговор с "Газпром" за доставките на газ...

Още: ГЕРБ представи визията си: Борисов ще реши кризата с газа за часове 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com