Гешев се оправда с конституционна забрана за къщата в Барселона и апартамента на Горанов

10064
Гешев се оправда с конституционна забрана за къщата в Барселона и апартамента на Горанов
Снимка: БГНЕС

“Българската прокуратура се занимава само с наказателната отговорност, не с административната, още по-малко с политическата. По случая с “АпартаментГейт” се извършва проверка на всички производства”. Това отчете главният прокурор Иван Гешев в отговор на въпрос на депутата на БСП Явор Божанков.

"Казусът напусна пределите на България и вече носи имиджови последствия", посочи Явор Божанков. Изказването му идва в контекста на изтеклите в общественото пространство снимки и записи с премиера. Божанков отправи множество въпроси, които касаят скандалите, станали у нас през последните месеци.

Ще питат ли Гешев за шкафчетата, къщата в Барселона и милионите на Божков?

Докладът на прокуратурата е административен - само числа и без отговор дали държавното обвинение работи безпристрастно. Безпрецедентна ...

"Има три проверки - едната, касаеща фотографа, проверка по сигнал на бившия министър Христо Иванов за записите, има и проверки, предполагам, касаещи "БарселонаГейт". Това са три различни казуса в различни прокуратури.

Това е което ми е известно. Очаквах да ми бъдат задавани въпроси, засягащи цялостната дейност на прокуратурата. Ще отговоря с информацията, с което съм подготвен.

Ако тези въпроси ми бяха предоставени предварително, щях да помоля наблюдаващите прокурори по преценка да ми предоставят информация”, обясни още Гешев, който оправда незнанието си с решение на Конституционния съд от 2017 година, според което главният прокурор представя пред парламента само аналитичен доклад, а не доклад по конкретни дела.

Той припомни и, че Горанов бил разпитван, "доколкото му е известно", а относно скандалните записи и снимки е разпитван и Бойко Борисов. Главният прокурор обаче абсолютно застъпи тезата, че не можел да се меси в работата на съответните прокурори и да им казва как да си завършат преписката. Не стана ясно защо говори така при наличието на чл. 126, ал. 2 от Конституцията в чл. 126, ал. 2, където се регламентира, че "главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори".

Всъщност Гешев почна да цитира различни решения и препоръки от европейски институции в защита на прокуратурата, след въпрос дали не счита, че държавното обвинение избирателно пуска доказателства по незавършени случаи, които не показват цялата картина. Преди да почне да отговаря на въпросите на Божанков, той иронично се извини, ако пропусне нещо заради "капацитета си", тъй като депутатът му задал 11 въпроса. 10 бяха, отвърна Божанков, а Гешев го попита: Нали няма да се раздърдите, ако отговоря на 1 повече?

По-добре беше, че мъжът мина през НСО с банкноти, отколкото с пистолет

По-добре беше, че мъжът мина през НСО с банкноти, отколкото с пистолет. Това каза главният прокурор Иван Гешев по време на изслушването...

Красимир Ципов от ГЕРБ попита Гешев колко от осъдените лица за корупция са на висши длъжности. Той попита и дали има резултати и открити нарушения по време на приватизацията - една от темите, с които се захвана Гешев.

"За приватизационните сделки - получили сме анализ от ДАНС за над 50 вече предприятия. Предмет на проверката е неправомерна и потенциално незаконна дейност преди доста години на високопоставени държавни служители", обясни Гешев.

На няколко пъти главният прокурор посочи, че го интересувало само българските граждани да харесват прокуратурата.

Още: "Мъж с маска на правна комисия пита Гешев за "Осемте джуджета", Божков и КТБ"

"Гешев призна, че най-много разследвани за парите от КТБ има представители на ГЕРБ"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика