Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

16 април 2024, 15:43 часа • 1762 прочитания

"Рокадата е скандална! Каквато и да е целта – не е работа на лидер на политическа паритя, която е участник в изборите, да нарежда на служебен премиер да сменя даден министър или да провежда каквато и да е кадрова политика."

Това коментира в интервю пред Euronews бившият съветник на президента Румен Радев и политолог Калоян Методиев. По думите му служебните кабинети в цяла Европа се занимават само и единствено с провеждането на честни избори и трябва да го правят неутрално, равноотдалечено от всички партии, без да се занимават с текуща политика.

"А ние стигаме до ситуация, в която лидерът на ГЕРБ поиска от Главчев да смени външния министър, неясно с какви мотиви, и Главчев един час по-късно внася искане до президента за смяната му", коментира Методиев.

Още: Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Политологът призова за незабавна оставка на служебния премиер Димитър Главчев. "Той не може да гарантира, че е неутрален, че не изпълнява волята на Борисов и че ще проведе честни избори. Второ - Главчев не може да се върне и в Сметната палата, защото Сметната палата контролира целия държавен сектор от гледна точка на финансите му и там също ще остане съмнението, че изпълнява волята на същия този Борисов", казва Методиев.

Секретарка на Борисов

"Мисля, че Главчев се провали като премиер след това, което направи", подчертава той и коментира поведението на Бойко Борисов: "В исторически план той веднъж вече изгори Главчев като председател на Парламента, снощи го изгори за втори път с това, че го прегърна, залепи се за него, нареди му да изпълни негово искане. Което Главчев изпълни веднага. Така, че нарушени са всякакви възможни принципи".

Според него ролята на лидера на ГЕРБ тук е дори по-голяма:

"Борисов дали го направи от глупост, дали го направи от страх - страх го е за нещо, което се е случило, дали го направи умишлено, за да демонстрира нещо, това не мога да кажа, това ще стане ясно в следващите дни. Но със сигурност Борисов е притеснен от нещо, за да предприеме този радикален ход. А Главчев, в случая, съжалявам за израза, но повечето коментатори – независимо от либерално, консервативно или ляво пространство са, като секретарката на Борисов", коментира бившият съветник на президента Радев.

Още: Рокадите в министерствата продължават, Йоловски и бивш министър на Радев се връщат (СНИМКИ)

Сравнение с кабинетите на Радев

Според Калоян Методиев кабинетът "Главчев" е надградил кабинетите на Радев.

"Радев злоупотреби жестоко с инструмента на служебните кабинети, превърна ги в еднолична власт. Има доклад на ОССЕ, че той се е намесвал в изборите - от 19 държави имаше 26 наблюдатели. Подписа договор с Боташ – предателски за България, уволни 14 хиляди души. Идеята на конституционните промени беше да се спре с това беззаконие, с това, което правеше Радев по отношение на служебните кабинети и как злоупотребваше с властта тогава", отбеляза той.

Още: Не служебен, а партиен кабинет: Йотова настоя Главчев да докаже дали е независим (СНИМКИ)

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес