Горанов мисли, че бурната реакцията заради КСО е за замитане на темата

371
Горанов мисли, че бурната реакцията заради КСО е за замитане на темата
Снимка: БГНЕС

Бурната реакция за промените в Кодекса за социално осигуряване (КСО) ме кара да мисля, че някой има притеснения и се опитва да замете тази тема.

Това казва министърът на финансите Владислав Горанов по общественото обсъждане на проекта за изменение и допълнение на КСО пред "Труд“.

Депутати: Министър Горанов, отново ли се прави опит за национализация на вноските за втора пенсия

Депутатите от Гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров са внесли въпрос към министъра на финансите Влад...

"Но нека тези притеснения си останат само в моята глава. Добре е, че на хората ще им бъде обяснено как ще функционира тази система в бъдеще, тъй като на нея ще се разчита да допълва доходите на пенсионерите и то съвсем скоро", подчертава в интервюто си финансовият министър.

"Дебатът около предложените промени в Кодекса за социално осигуряване от Министерството на финансите тече с доста ирационални аргументи, без да се обсъжда по същество сегашната непълнота в закона. Повече от 15 години КСО работи в този му вид и решение на темата за изплащането на пенсиите от втория стълб няма", заяви Горанов.

Според него прехвърлянето на част или на цялата сума от индивидуалните партиди по техническите резерви на фондовете, свързани с осигуряването на пожизнена пенсия, е нещо, което отдавна се дискутира като един от възможните варианти за решаване на проблема с пожизнените пенсии. По думите на Горанов извън фокуса, който е свързан с наследяването на индивидуалните партиди, в предложените промени в КСО има доста добри възможности за подобряване на управлението на фондовете и за по-консервативно инвестиране като гаранция за средствата на хората.

Министърът на финансите посочва още, че проблемите се повдигат пред обществото достатъчно рано, преди да започнат изплащанията на пенсии от универсалните пенсионни фондове. Освен това той е убеден, че сега е моментът да се предложат и обсъдят различни варианти, които да са в интерес на осигурените лица.

ДСБ се съмнява, че Горанов със закон иска "да понижи цената на най-голямото пенсионно дружество"

Ако се приемат промените в КСО, предложени от финансовия министър Владислав Горанов, това ще е може би най-голямата кражба, която ще се...

Владислав Горанов смята, че големият проблем при втория стълб в пенсионното осигуряване е твърде ниската прозрачност от страна на пенсионноосигурителните дружества, а че и чрез регулатора държавата носи отговорност за вложенията. Той обясни, че „това не са пари на пенсионноосигурителните дружества, които са създадени с цел печалба, а пари на българските граждани“.

Министърът е убеден, че ако някога излязат проблеми в тази система, едва ли тогава някой ще се сети за имената на собствениците на пенсионните дружества, проблемите ще бъде на цялото общество и най-вече на държавата, която е трябвало да държи сметка за това по какъв начин и доколко качествено се управляват милиардите вложения на българските граждани. „В такава ситуация пенсионноосигурителни дружества ще дължат отговори на обществото, защото тяхната отговорност се измерва в милиарди“, смята Горанов.

Той изразява мнение, че дебатът по промените ще продължи толкова, колкото е необходимо, и ако тази част от промените, свързана с уреждане начина на изплащане, не бъде приета, тя може да бъде оттеглена още преди заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Министърът допълва, че впоследствие Министерството на труда и социалната политика или КФН ще трябва да предложат алтернативни варианти на този, който в момента е в процедура на обществено обсъждане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика