Горанов: Правителство с премиер Бойко Борисов в този парламент няма да има

1592
Горанов: Правителство с премиер Бойко Борисов в този парламент няма да има
Снимка: БГНЕС

Правителство с премиер Бойко Борисов ще има само след нови избори.

Това заяви министърът на финансите в оставка Владислав Горанов, коментирайки възможността да бъде създадено в правителство в рамките на този парламент с мандата на Реформаторския блок.

„Няма логика лидерът на най-голямата партия да прави правителство с друг мандат. Правителство „Борисов-3“ няма как да има“, посочи Горанов в ефира на Нова телевизия.

По думите му премиерът Бойко Борисов допуска възможността за създаване на правителство с някои от сегашните министри на ГЕРБ. „Да се говори за страх от служебно правителство на Радев е прибързано. Още повече, когато излизаме от един успешен мандат с растеж в икономиката, със спокойна държава, няма причина да се притесняваме“, коментира още Горанов.

По отношение на това дали той ще остане финансов министър с дуг премиер, а не Борисов, той посочи: „Ако аз нямам много силна връзка с премиера, отговорът е не и обяснението е това, че аз няма да бъда успешен финансов министър без премиер Борисов”, каза още той.

На въпрос дали някои от министрите на ГЕРБ биха останали в нов кабинет, Горанов отговори: „Те са коректни колегите. Общо взето се съобразяват с мнението на премиера", допълни той, цитиран от "Фокус". Някои от тях ако решат, могат да останат. Такива разговори в детайли, за поименен състав, не са водени", коментира още финансовият министър в оставка.

Кабинет с този парламент e ирационално, смята Горанов

Министърът на финансите в оставка Владислав Горанов заяви, че опитите за съставяне на кабинет в рамките на този парламент са ирационалн...

За разлика от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който прогнозира над 20% вероятност за нов кабинет без предсрочни избори, Горанов обяви, че неговата прогноза клони около 0%.

По темата с цените на горивата

„При нас има ръст в десетки проценти на приходите от акциз върху горивата”, подчерта финансовият министър в оставка Владислав Горанов. „Със сигурност има контрабандно гориво”, призна още той.

През тази седмица двама от играчите на пазара на горива – Веселин Марешки и Валентин Златев размениха взаимни обвинения. На дневен ред отново излезе въпросът защо в едни бензиностанции горивото е по-евтино, а в други по-скъпо.

Няма закон, който да определя и да фиксира цените на горивата. Право на доставчика е да продава на различни цени, тъй като освен транспортните разходи, има разлика и между търсене и предлагане”, коментира тази сутрин в ефира на Нова телевизия и депутатът от „БСП лява България” Румен Гечев.

Разцепление в ГЕРБ: Според Павлова трябва да се подкрепи правителство на ПФ, според Горанов - не

"Ние преди две години предложихме коалиция на РБ и ПФ, те казаха "Няма да влизаме в нея, а само ще подкрепяме дадени решения". Това им ...

„Истината е, че цените на горивата в България са рекордно ниски. Само в Полша има по-ниски цени на бензина и дизела, след всички данъци и акцизи”, каза още той.

Actualno.com припомня, че по-рано Веселин Марешки отговори на Валентин Златев на твърденията, че продава горива на ниски цени заради политическа протекция така: "Това е представител на компанията, през която са минали 50 млрд. лева български пари и не са останали в държавата".

Марешки не пожела да коментира твърдението на Златев, че откакто оперира в България, „Лукойл” е платила 31 млрд. лева данъци и такси. Варненският бизнесмен заяви пред Нова телевизия, че Златев казал, че след изборите ще фалира, но това не е станало. По думите му това е пример за „глупостите”, които „ръсел” Златев.

Относно твърдението на Златев, че Марешки не плаща данъци, варненският бизнесмен отговори, че това е „глупост”. Много пъти съм казвал, че част от горивата, които ползвам, са от „Лукойл”, добави Марешки, без да отговори на прекия въпрос дали си плаща данъците.

Самият Валентин Златев заяви по време на заседанието на Временната анкетна комисия относно картела на горива, че "Лукойл" не продава на Марешки в момента. Варненският бизнесмен уточни, че купува горива още от "Сакса" и "Полисан". Марешки пък обвини Златев, че заплашвал депутатите, защото казал, че Веселин Марешки ще влезе в парламента като политик.

Горанов: Коалиция между ГЕРБ и БСП не е на дневен ред

Темата за коалиция между ГЕРБ и БСП не е на дневен ред. Това заяви пред bTV финансовият министър в оставка Владислав Горанов. „Д...

Същевременно депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров коментира и твърдението на Валентин Златев, че от началото на годината в България са влезли 54 танкера през митнически складове, а там няма измервателни уреди. Следващата седмица ще викнем отговорните органи т.е. Агенция „Митници” за обяснение пред Временната анкетна комисия за картела на горива, посочи още Димитров.

Владислав Горанов също откоментира твърденията на Димитров за танкерите, които всъщност бяха твърдения на Валентин Златев по-рано.

"Честно да Ви кажа, в мандата, в който аз съм финансов министър, със сигурност постъпленията от акцизи в бюджета са се увеличили значително. Дали има подобни танкери, или не, аз не съм ги виждал. Ако господин Димитров ние си имаме добра комуникация, можеше да ми ги подскаже, отбеляза Горанов и допълни: "Не навсякъде могат да се слагат измервателни уреди. В края на краищата и акцизното законодателство сме го подчинили на челноството си в ЕС. Където трябва да има измервателни уреди именно в правителството на Бойко Борисов едно се сложиха измервателни уреди, независимо, че сме член на ЕС от 2007 г.", подчера той.

По думите му спорът за цената на горивата не минава през танкери, спорът за цената на горивата минава през това дали има съглашение между търговцине на дребно, които продават на бензиностанциите.

При горивата няма такава надеждна статистика, каквато се използва при цигарите, тъй като там има методи, които мерят нелегалните цигари. При горивата такава методика надеждна няма и в този смисъл не се мери контрабандата или незаконното гориво. Със сигурност имаме повече приходи в бюджета от акциза на горива, коментира още финансовият министър в оставка Владислав Горанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

За коалицията с ГЕРБ: Лена Бориславова даде обяснение

Свалянето на Желязков е отклоняване на вниманието от пуделите и контрабандистите: Говори Даниел Митов

Божанков: Подчинение ГЕРБ в наше лице няма да срещнат

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика