Говорителят на МО на Украйна: Благодарни сме за решението на България открито да ни помага

1812
Говорителят на МО на Украйна: Благодарни сме за решението на България открито да ни помага
Снимка: Getty Images

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов беше на посещение в Киев. Това стана ясно снощи след туитър на украинския му колега Олексий Резников, и беше съобщено преди часове и от българска страна. Двамата са обсъдили военната подкрепа на България за Украйна.

Според медии, близки до силите за териториална отбрана на Украйна, някои украински подразделения са оборудвани с български оръжия. Говорителят на военното министрество в Киев Юрий Сак нито потвърди, нито отрече информацията пред БНТ.

Пригожин: В Бахмут съм, Зеленски, ела да се разберем (ВИДЕО)

Приближеният до руския диктатор Путин Евгений Пригожин, който е и собственик на ЧВК "Вагнер", публикува серия провокативни видеа, за ко...

Военната помощ за Украйна, участието на България в мисията на ЕС за подкрепа на Киев, наше участие в усилията за възстановяване на Украйна и европейския път на страната. По тези четири точки са говорили Стоянов и Резников.

"България категорично подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници. Страната ни не признава анексирането на суверенни украински територии. Имаме отлични двустранни отношения, основани на дълбоки исторически и културни връзки с украинския народ", заяви българският военен министър.

Олексий Резников е благодарил на Стоянов за решението на българския парламент да окажем военна подкрепа на Украйна. "За мен е чест да посрещна министър на отбраната на България Димитър Стоянов. Благодарни сме за решението на България да предостави помощ на Украйна в областта на сигурността. Очаквам с нетърпение да развием допълнително нашето сътрудничество", каза Резников.

В специално интервю за БНТ говорителят на МО на Украйна Юрий Сак заяви, че срещата между двамата е била знакова и благодари на София за решението да предоставим оръжия на Киев. "Разбираме, че това не е лесно решение за България - открито да помага на Украйна предвид нагласата на Русия и позицията на руснаците, но това е коалиция на цивилизовани страни и сме много благодарни на българския народ и правителство за тяхната подкрепа в това трудно за Украйна време", коментира той.

След дълги спорове българският Парламент на 16 декември реши окончателно да изпратим оръжия към Украйна. За да се случи това, президентът Румен Радев трябва да издаде указ. Документът още не е факт. В същото време украински специализирани медии, които са били в контакт със Силите за териториална отбрана, твърдят, че някои украински части използват български противотанкови оръжия, боеприпаси, експлозиви и оптични системи.

Пропагандаторка към Путин: Благодаря ви, че спасявате хората в Донецк от канибалите (ВИДЕО)

Днес, 20 декември, руският президент Владимир Путин награди с ордени редица колаборационисти, поставени начело на временната администра...

"България има много силна, добре развита военна и отбранителна индустрия и може да предостави на Украйна важна военна помощ - в частност амуниции за съветския модел 152-милиметрова артилерия. Що се отнася до точния тип оръжия, които използваме на бойното поле, нашата политика не включва оповестяването на конкретни детайли. Нито можем да потвърдим, нито да отречем", каза Юрий Сак.

Още за случващото се в Украйна – четете тук

Посещението на Стоянов в Киев предизвика разнопосочни реакции в Парламента. "Добър знак на ангажимент с украинската страна, на разбиране, че България има собствен интерес да окажем адекватна на нашите възможности помощ на Украйна за справяне с путинската агресия", смята Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България".

"България подарява оръжия на Украйна. Въпросът е защо не беше обявено това нещо по медиите? Издава страх. Ей това е неприятното", коментира Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане".

Днес от БСП не коментираха темата. В правителството "Петков" Корнелия Нинова като вицепремиер и министър на икономиката оглавяваше Междуведомствена комисия за експортен контрол, която издава разрешенията за износ на оръжия. От пресцентъра на БСП разпространиха съобщение, в което Корнелия Нинова заявява, че ще търси начини да сезира Конституционния съд, ако президентът Радев не наложи вето върху ратификацията на парламента за изпращане на военна помощ за Украйна.

Зеленски изненадващо пристигна в Бахмут - най-горещата точка на фронта (ВИДЕО)

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в Бахмут, Донецка област, съобщиха медиите в страната в обедните часове на 20 декемв...

Според тях в подписания договор пише, че оттук нататък МС може самостоятелно на закрито заседание да променя списъка за оръжията или боеприпасите. "Международните договори не могат да се променят от Министерския съвет, те трябва да минат задължително на ратификация от Народното събрание по Конституция, пишат от БСП, според които това е вратичка служебното правителство да взима решения на закрити заседания какво да прави", пишат от пресцентъра на БСП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев увери "Прозрачност без граници", че изборите ще са честни и прозрачни

Главчев: България няма да е пречка пред Скопие по пътя към ЕС, но имаме условие

Малките партии искат повече пари за предизборна реклама

Анализатори: Чака ни римейк на сглобката, но с писмено споразумение

"Сини като знамето на ЕП и зелени като гората в България": ЦИК показа бюлетините за вота 2 в 1

След поредната катастрофа с жертви: Калин Стоянов иска драстичен скок на глобите

Киселова: Приетата забрана за реклама на хазарт е противоконституционна

ПП-ДБ искат извънредно заседание на НС заради увеличението на пенсиите

Надежда Йорданова: Към ПП-ДБ има атака след атака и скандал след скандал

Бойко Борисов: Иванов и Атанасов не искаха Асен Василев за финансов министър (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика