Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Груба безотговорност": Главчев порица Русия за превръщането на Запорожката АЕЦ във военна база

16 юни 2024, 12:50 часа • 2946 прочитания

Бъдещето на ядрената енергия зависи от нашата споделена отговорност и решителност. Това заяви премиерът Димитър Главчев на Първата среща на върха за мир в Украйна, която се провежда в Бюргенщок, Швейцария. Той настоя да не се позволява ядрените технологии да се използват за изнудване и агресия.

"Трябва да направим всичко възможно, за да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света", подчерта Главчев.

ОЩЕ: За мир в Украйна: Ядрените страхове във фокуса на срещата

На тематичната сесия "Осигуряване на ядрена безопасност и сигурност в Украйна" Главчев заяви подкрепата на България относно целите за ядрена безопасност, заложени във "Формулата за мир" на украинския президент Володимир Зеленски, и приветства усилията на МААЕ.

Премиерът припомни, че ситуацията в Украйна по отношение на ядрената безопасност и сигурност е сериозна и отговорността за това е изцяло на Русия. Той посочи, че Запорожката атомната електроцентрала, окупирана от Русия, е в центъра на тревогите, тъй като седемте стълба на МААЕ за ядрена безопасност и сигурност и петте принципа за нейната защита са нарушени.

ОЩЕ: Мир в Украйна: Няма да го бъде чрез окупация (ВИДЕО)

Според него превръщането на най-голямата АЕЦ в Европа във военна база е проява на "груба безотговорност". Българският премиер изтъкна, че с действията си Русия не само излага на риск световната общност, но и сериозно подкопава доверието в бъдещото развитие на ядрената енергетика. Не можем да приемем нито едно от двете, категоричен е Главчев.

Той приветства ключовите приоритети за осигуряване на координация на международните усилия, очертани в дискусионния документ. Непосредствените приоритети са - спешно изтегляне на целия неоторизиран персонал от Запорожката АЕЦ; неограничен достъп до инсталациите на компетентните представители на МААЕ и Украйна; възстановяване на достатъчен брой експерти със съответния опит в централата, тъй като в момента този брой е три пъти по-малък от нормалното.

ОЩЕ: Главчев от Швейцария: Подкрепяме Украйна в нейната справедлива кауза (СНИМКИ)

Премиер открои и специалната роля в това отношение на страните, които в момента разработват или разглеждат възможностите за развитие на собствени ядрени програми с подкрепата на руската "Росатом". Той ги призова да използват своите лостове за влияние, за да се гарантира спазването на установените международни стандарти за ядрена безопасност и сигурност, което е в интерес на всички

Главчев открои и постигнатия от България напредък в диверсификацията на доставките на ядрено гориво чрез елиминиране на зависимостта от досегашния единствен руски доставчик и развитие на перспективно сътрудничество със световни лидери в сектора, като "Уестингхаус" и "Фраматом".

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес