Хафъзов: Мразят ДОСТ заради "петте века", напрежението в смесените региони расте

4497
Хафъзов: Мразят ДОСТ заради "петте века", напрежението в смесените региони расте

Няма да сменим името на партията. Обжалвахме пред Върховния касационен съд (ВКС) и очакваме по-справедливо решение. Това заяви зам.-председателят на ДОСТ Хюсеин Хафъзов.

Той даде следният пример в защита на партията, която получи отказ за регистрация заради етнически признак – означава ли, че ако в някое учреждение има служители от само един етнос, това учреждение е етническо? Ние сме в България, говорим за гражданска нация, затова трябва да коментираме гражданското състояние, смята Хафъзов. Защо етническият състав не е важен и за другите партии, добави той пред Нова телевизия, изразявайки недоумение, че българският етнос в България е привилегирован.

Местан счита, че Конституцията не казва що е то етническа партия (ВИДЕО)

По-убеден от всякога съм, че новият политически проект ДОСТ е необходим за България, защото атаките, на които сме подложени, показват, ...

Според Хафъзов абревиатурата „ДОСТ” се е получила случайно, а не е замислена така, че да означава „приятел” на турски език, каквото значение има тази дума. Той даде пример за етнически партии – в Сърбия има Демократичен съюз на българите с основна цел да защитава правата на българското малцинство в Западните покрайнини. Тук, в България, нямаме Демократичен съюз на турците – ние сме национална партия, заяви Хафъзов. Той отрече ДОСТ да има грижата за само един регион и един етнос – искаме развитие на всички региони, искаме да водим национална политика, подчерта дясната ръка на Лютви Местан. Не сме ограничили абсолютно никой да членува в ДОСТ – защо тогава съдът ни отказва регистрация, зададе нов въпрос Хафъзов.

На директно питане защо има обществена нагласа, че ДОСТ е етническа и дори радикална партия, Хафъзов предположи, че вероятно съдът се е повлиял в първата си присъда от мнението на част от обществото. Той даде за примери „Митьо Гестапото (бел. ред. – Димитър Иванов) и Божидар Димитров”, като добави, че техните аргументи може да се прочетат в решението на първа инстанция за регистрацията на ДОСТ. Дясната ръка на Местан настоя, че радикалността на ДОСТ се изразява в пронатовската ѝ позиция. Искате да кажете, че ако искаме да спазваме добрия тон с Турция, това е етническа позиция? В България живеят 1 млн. етнически турци – ако поставяте под въпрос добрите им отношения с турските граждани, някои от които имат българско гражданство и са в Турция не по свое желание, то говорим за една дума – омраза. Тя се генерира от „петте века” и от „подмолното внушение”, че етническите турци не работят за националния интерес на България. Искам демокрация в България – какво турско има в това, попита Хафъзов. И подчерта – никога не съм давал интервю за възстановяване на Османската империя, това беше фикция, фалшификат.

Хюсеин Хафъзов обясни и, че на вътрешнопартийни събрания се говори не само на български. На партиен форум говорим на български език, помежду си говорим и на други езици. Когато срещу нас стоят 350 души, не правим тест по български език и литература, каза дясната ръка на Местан. Вярвайте, в регионите напрежението расте заради отказа от регистрация на ДОСТ. Само през Рамазан парламанетът прие три изключително антиислямски закона, завърши Хафъзов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика