Христо Бисеров се появи в Съдебната палата като свидетел по делото срещу Октай

18524
Христо Бисеров се появи в Съдебната палата като свидетел по делото срещу Октай
Снимка: БГНЕС

Бившият зам.-председател на НС Христо Бисеров дойде в Съдебната палата, за да даде показания като свидетел по делото срещу Октай Енимехмедов, който преди година направи опит за покушение срещу Ахмед Доган, предаде БГНЕС.

Бисеров беше обявен за издирване заради неявяването си на предишните заседания в Софийски градски съд. Съдът държи на разпита му, тъй като той може да каже неща, за които няма други данни по делото.

Дикме: Ще има още разследвания срещу хора от ДПС

Очаквам още разследвания срещу хора от ДПС. Тепърва ще излизат неща за личности, свързани с партията. Това заяви бившият член на парти...

Ексдепутатът отказа коментари пред медиите. В Съдебната палата от предаването „Господари на ефира” се опитаха да му дадат „Златен скункс”, в суматохата обаче статуетката бе счупена и така и не бе връчена.

На последното заседание на съда от 17 декември миналата година съдът отхвърли и искането на защитата Октай Енимехмедов да бъде пуснат с по-лека мярка за неотклонение "домашен арест". На заседанието беше представена и комплексна експертиза, която показа, че е било възможно да се причини смърт с този пистолет, с който стрелял Октай Енимехмедов, но от упор или от разстояние до 1 сантиметър. Експертизата показва кое е възможно и кое не. От разстоянието, от което всички видяхме, не може да стане нищо, каза Кристиян Атанасов, експерт, който е участвал в нея извън съдебната зала. Той обясни, че най-сигурният начин е да бъде опряно оръжието "от упор на определена анатомична точка", а от тази дистанция не може да се причини увреждане.

Съдът също изслушва комплексната съдебно-психиатрична експертиза на Октай Енимехмедов при закрити врати, защото в нея има данни за личния му живот. "Психични качества той има много стабилни – висок, с добър интелект. И към онзи момент, и днес той е с добър психичен капацитет да участва", каза тогава доц. Владимир Велинов. Съдът прие още ред експертизи по делото – за отпечатъци, химическа, медицински и др. Вещото лице, изготвило балистичната експертиза каза пред съда, че при него и трите патрона гръмнали от първия път и не направили засечка. Вън пред камерите той обясни това и факта, че при Октай не са гръмнали е случайност.

По делото вече показания дадоха хора от ръководството на ДПС, сред които и настоящият председател Лютви Местан. Почетният председател Ахмед Доган обаче няма да свидетелства срещу нападателят си, тъй като сам поиска да бъде заличен като свидетел. Съдът уважи молбата му, след като прие съдебно експертиза за психичното му състояние. Според нея Доган е в състояние да дава показания, но тя потвърждава и психическото му заболява – тежка депресия.

България през 2013 година: Скандалът "Христо Бисеров"

Ако искаш бъдещето да е различно от миналото, не забравяй миналото. Тези думи на холандския философ Барух Спиноза, който е отлъчен от е...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика