Христо Иванов каза има ли фактор, който ще промени позицията за Северна Македония

2177
Христо Иванов каза има ли фактор, който ще промени позицията за Северна Македония
Снимка: БГНЕС

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов отговори има ли фактор, който би променил позицията на "Демократична България". 

"Въпрос на национален интерес на България е Република Северна Македония да бъде член на ЕС след като изпълни нашите очаквани.я Нашите очаквания са свързани със защитата на човешките права. Това са теми, свързани с базовите критерии, така наречените Копенхагенски критерии. Към днешна дата Скопие не ги изпълнява. Ако се намери в тристранните отношения между София, Брюксел и Скопие, между ЕК, РБ и РСМ такава ситуация, в която ние да запазим гаранциите си и да ги повишим, че подобно изпълнение, ще настъпи, за да можем да видим дали не можем да тръгнем напред, включително да изпълним това, което се иска от нас.

Според него, ако ЕК поеме гаранции, че нашите легитимни очаквания, ще бъдат част от преговорната рамка, ще повиши шансът ние да получим това, което очакваме. 

Той заяви, че страната ни очаква гаранции, че Република Северна Македония ще промени своята Конституция и те да станат част от преговорната рамка между ЕК, ЕС и Северна Македония. "Не ние да питаме Северна Македония кога ще го направят, а те да ни кажат: "чакайте да цъфнат налъмите", а ЕК да задава този въпрос с цялата тежест на последиците по преговорния процес на Република Северна Македония", каза още Иванов. 

Според него трябва да сме прагматични и да търсим най-добрата ситуация за реализиране на очакванията ни към Скопие. "Трябва внимателно и без особена истерия да обсъждаме възможностите. На всеки един етап истеризирането, че всяко едно обсъждане на предложение и възможности е компромис, национално предателство, компромис, ни връзва ръцете", допълни още Иванов. 

Коментари направиха по темата Северна Македония и от ГЕРБ, БСП и "Има такъв народ". Вижда ли нещо ново ГЕРБ, има ли натиск върху БСП и извиват ли се ръце според ИТН?

Томислав Дончев от ГЕРБ пък попита какво се е променило в ситуацията по отношение на Северна Македония. "Няма проблем, който и да е компетентен орган, който взима решения или консултативен орган, какъвто е КСНС, да обсъжда един, два пъти, пет или десет пъти темата с казуса за Република Северна Македония. По-съществено е да няма отстъпление от националните позиции, които държавата, включително с декларации на Народното събрание, е приела до момента", каза Дончев. 

Георги Свиленски заяви, че групата на БСП подкрепа идеята да има КСНС за Северна Македония. "Няма такова усещане, че ЕК би приела да стане гарант за изпълнението на договора", коментира още шефът на парламентарната група на БСП. Той отрече да има натиск върху БСП по темата за югозападната ни съседка. 

Депутатът от "Има такъв народ" проф. Николай Радулов коментира темата за Северна Македония. "Очевидно в публичното пространство се чуват някакви неща, че някъде било казано нещо. Когато стигне до премиера - той започва панически да отрича. Може би такова нещо не е имало. Нещо повече в публичното пространство започват да пълзят неясни съобщения, че може би който е против присъединяването на Република Северна Македония поддържа Путин. Това е опит да се извиват ръце", каза още проф. Радулов. 

Може ли някой самостоятелно да реши за Северна Македония? Четете ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика