Христо Иванов: Парламентарната република е суспендирана (ВИДЕО)

1461
Христо Иванов: Парламентарната република е суспендирана (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Парламентарната република е суспендирана. Това каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в декларация от името на група по повод края на 48-ото Народно събрание. 

Според него парламентарната република е поставена на трупчета. "Оказва, че българският парламент трайно не може да произведе не просто моментни мнозинства, не дори скрити. В този парламент имаше мнозинство, което нямаше особено желание да се покаже и да се легитимира. Не смееше да застане пред хората", каза Христо Иванов. ОЩЕ: Гюров: Този парламент ще остане в историята като "хартиен" (ВИДЕО)

Той заяви, че българската парламентарна република е започнала трайно да мутира в един учудващо наличен, дремещ в нашия конституционен модел резервен такъв. По думите му той е наследен от епохата преди 1991  г., в който парламентът е бил сезонно законодателно събрание.  

"Управлява президентството. Имаме все повече белези на един необявен от Конституцията странен квазипрезидентски режим на управление на страната. Това положение не е просто моментен куриоз. То говори за сериозно заболяване на нашат аполитическа система", заяви Иванов. ОЩЕ: Карадайъ призова партиите да са готови за диалог още в кампанията (ВИДЕО)

Според него диалогът не е състояние на празни прикази, а способността да се стига до решение и да се споделя власт. "Парламентарната република в самата си логика е модел на споделяне на властта. Причината, че не може да излъчим управление, е че не можем да договорим споделянето на властта, а упражняването й със съзнанието за нейната ограниченост и поставянето й в твърдите рамки на върховенството на правото", смята съпредседателят на "Демократична България". ОЩЕ: Официално е утвърдено новото служебно правителство, с една промяна

Той посочи върховенството на закона като средство за решаване на политическата криза.Според него този парламент не е направил решителна стъпка по съдебната реформа, която по думите му ще бъде пречка за Шенген. "Все  пак беше казано, че конституционна реформа на прокуратурата трябва. Това е позиция, на която ние и "Продължаваме промяната", а и БСП, стоят отдавна. Това е позитив, който се надявам да удържим", смята Иванов. ОЩЕ: Депутатите символично приеха механизъм за разследване на главния прокурор

Според него политиците трябва да виждат България и според него политиците ще съумеят да рестартират парламентарната демокрация, когато осъзнаят това нещо. 

В края на декларацията Христо Иванов се извини, ако е обидил някого, благодари на председателите на парламента, както и на своите колеги от "Демократична България", като ги определи като най-цивилизованите и конструктивните. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Нямаме вътрешни противоборства": Росен Желязков повежда евролистата на ГЕРБ, но без Мария Габриел в нея

ГЕРБ и "Възраждане" в парламента: Приятел в нужда се познава (СНИМКИ)

Фандъкова: Ще продължим да работим за София

Татяна Дончева: Със закона за хазарта беше ударен бизнес, неподчинен на Пеевски и ГЕРБ

Последен ден за регистрация на листите в ЦИК

Ивайло Вълчев е водач на листата на ИТН за евровота

Ясни са водачите на листи на ДПС за изборите на 9 юни

Атанас Запрянов: Армията ще се стабилизира с 2,5% от БВП

Кирил Петков: Въпреки че за много темата за Корал омръзна, тя е пример за храброст

Димитър Главчев: Наваксваме изоставането в армията, изборите са основната задача

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика