Христо Иванов подсказа на Сарафов как да премисли дали да бъде главен прокурор

7844
Христо Иванов подсказа на Сарафов как да премисли дали да бъде главен прокурор
Снимка: БГНЕС

Прибързаният избор на Борислав Сарафов от Висшия съдебен съвет за изпълняващ длъжността главен прокурор е обречен на неуспех поради липсата на обществено доверие. Дори да има искрено желание да бъде част от промяната в съдебната система, както често се случва в моменти на преход, той носи споделена отговорност с Иван Гешев и е скандално да го наследи. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Иванов смята, че най-силният ход на Сарафов ще е да намери как да се отдръпне. "Може да смени заместниците си, така че ВСС да може да избира измежду други възможни временни изпълняващи  длъжността главен прокурор, а не измежду такива от екипа на Гешев. Това е най-силният начин, ако целта му е да произведе обществено доверие", каза лидерът на "Да, България" пред "Дарик радио".

Христо Иванов: Освобождаването на Гешев е добра новина на трупчета (ВИДЕО)

Ако трябва да се пошегуваме с прокурорския жаргон, освобождаването на Гешев е една добра новина на трупчета. Това заяви от парламетнарн...

Според депутата от ПП-ДБ другата опция пред Сарафов е да се опре на задкулисни фактори, които да му обещават подкрепа, за да изпълни една или друга задача. Това води директно към превръщането му в следващо издание на Гешев. "Само че вървежът по този път няма  да отнеме 3 години, а ще бъде много по-кратък, защото обществената нетърпимост е огромна", смята Иванов.

ОЩЕ: Борислав Сарафов няма намерение да подава оставка като главен прокурор

Христо Иванов счита, че на ДПС и ГЕРБ им е отнело месеци, за да се нагласят към променената обществена реалност. Това движение не е било бавно и елегантно и не е ясно колко далеч са искали да стигнат. Защото сред тях има много хора, които искат смяната на главния прокурор да е само една повърхностна, козметична операция. Остава да се види кои сили ще надделеят, добави Иванов. 

Лидерът на "Да, България" контрира прекомерните упреци и очаквания към демократичните сили с думите: "Имаме 63 депутати, това е нашият ресурс. С него можем само да опитаме. И този опит ще бъде в разговор с опонентите ни и с прокуратурата, в която 30 години са работили в антиселекция, и с ВСС, който избра Гешев. И да очакваме, че всичко това ще се превърне в парад на Снежанки и весели коледни еленчета е нереалистично. Но да стоим отстрани, за да не си цапаме ръцете, е неприемливо. Разбира се, не става дума за сделка или пазарлък. Ние се опитваме да променим нещата, този опит е труден, рискован, с не големи шансове, но не се крием и си носим отговорността. Ние сме институционалисти, ще работим с всички институционални средства, които имаме, и които не са много - 63 депутати и един правосъден министър, за да напредваме по пътя на еволюцията".

“Безкрайна арогантност и наглост”: Ивайло Мирчев за избора на Сарафов

Като безкрайна арогантност и наглост определи избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ главен прокурор депутатът от “Про...

Съпредседателят на ДБ призна, че управляващите, които нарече  "съвместно управление на антагонисти, с белези на коалиция" преминават през период на детски болести в кадровата си политика. Защото още няма ясен формат за съгласуване на кадровите решения, звънят се телефони кой срещу кого бил против и се създава се комуникационен шум. И предупреди, че отделни кадрови решения имат потенциала на ядрени бомби, включително когато са на регионално ниво. А тези рискови назначения не оправдават далеч по-големия залог на самото управление. "Ако минем през това, може да се окаже, че то е било оздравяващо за модела на демократичната република", смята Иванов.

НА ЖИВО: Парламентът гласува кабинета "Денков - Габриел"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика