И ГЕРБ изтегля своя кандидат за председател на парламента

5985
И ГЕРБ изтегля своя кандидат за председател на парламента
Снимка: БГНЕС

И ГЕРБ изтегля своя кандидат за председател на парламента. Това стана ясно от думите на председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова по време на брифинг в Народното събрание. 

Според нея това, че изтеглят кандидатурата на Росен Желязков е категоричен и достатъчен знак, че те правят крачка назад. "Считаме, че трябва в консенсус, съгласие, в единство, ако щете, заедно председателите на всички групи да стигнем до единно решение и в този смисъл не искайте от мен да предопределям това решение, защото в момента все още тече Председателски съвет, дискусия. Г-н Митов е вътре. Ние от уважение към вас излязохме да обявим нашите намерения", добави Атанасова. 

ОЩЕ: Десислава Атанасова: Обмисляме крачка назад (ВИДЕО)

"Ние сме съгласни за разговори третата да номинира председател или друг подход: най-възрастният, най-опитният. Какъвто и да е подход стига да има начин Народното събрание на Република България да започне волята законодателна дейност. Вместо да се търсят решения, се предлагат зрелища. От нашата парламентарна група не е нужно да ходи, който и да е, в която и да е зала, защото в пленарна зала, която в открити заседания в присъствие на вас медиите всеки може да изкаже и да отстои публичната си политическа позиция. От изпълнителната комисия на политическа партия ГЕРБ и с решение на коалицията, като председател на парламентарната група заедно със заместник-председателя Румен Христо и заместник-председателите на ПП ГЕРБ Дончев и Митов, сме оторизирани да вземаме всякакви решения от името на нашата парламентарна група ГЕРБ - СДС. В този смисъл не считаме, че следва да се води разговор някъде извън залата на Народното събрание, която е пленарната зала на българският парламент, където стои герба, където стоят българското и европейското знаме, където звучат химна на България и ЕС и където вчера всички ние положихме клетва. За нас е несериозно да се търси политически консенсус и една от парламентарните групи да предлага някакви разговори", каза още Атанасова. 
Тя поясни, че мъдрите конституционалисти така са разписали текстовете в Конституция, че изборът на председател предхожда формалното обявяване на сформираните парламентарни групи. 

ОЩЕ: Нов ден, нов провал за парламента да си избере председател

От своя страна Томислав Дончев за пореден път, че изборите са свършили. "Хайде да не се държим все едно, че сме в кампания. Хората са ни пратили не да се състезаваме кой е най-атрактивен, а да свършим работа. Колективната ни неспособност да свършим работа означава, че тази институция е безсмислена и че всички заедно и по отделно сме безсмислени", каза той. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Денков: В крайна сметка Нотариуса е бил „информатор“ на МВР

АКФ: В АПИ е назначен бивш директор на общинско дружество със съмнения за злоупотреби

Комисията "Нотариуса" в парламента приключи без финален доклад

Сергей Станишев се завръща в родната политика

Ветото на президента срещу Закона за инвестиците мина на комисия

Законът за хазарта мина през комисия: Ограничиха рекламата на хазарта и забраниха на бедните да залагат

Лена Бориславова: Ще се откажа от имунитет, за да бъда разследвана по казуса "Корал"

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Председателят на СДС вижда ДБ, но не и ПП като опция за бъдещо управление

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com