"Икономиката, глупако, не репресиите": Депутатите приеха на първо четене държавния бюджет

13002
"Икономиката, глупако, не репресиите": Депутатите приеха на първо четене държавния бюджет
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие на първо четене държавния бюджет за 2022 година. Решението беше взето със 129 гласа "за" и 99 "против"

Бюджет 2022 прогнозира за икономически растеж от 4.8% - цифра, която значително надхвърля прогнозата на Българската народна банка за растеж от едва 3.6% през тази година. В същото време прогнозата за инфлацията е умерена – 5.6% (средногодишно), докато според централната банка годишният индекс ще надхвърли 10% в отделни месеци, а в края на годината ще бъде 7.5%. 

Бюджетът е одобрен с дефицит от 5.9 млрд. лв. (4.1% от БВП) и 7.3 млрд. лв. таван на новопоетия дълг. 

Министерството с най-голям бюджет през годината ще бъде регионалното, което ще получи 2.56 млрд. лв., като за първа година от много време насам секторът получава реалистичен бюджет. рр

Правителството обещава и големи инвестиции в "човешки капитал". Минималната работна заплата ще бъде повишена на 710 лв. от 1 април. Учителските заплати ще достигнат 125% от средната, което значи, че средната учителска заплата ще стане около 1900 - 2000 лв.

Максималният осигурителен доход се повишава от 3000 лв. на 3400 лв. също от 1 април, предвижда още проектобюджетът, но по тази тема предстоят спорове в управляващата коалиция между първо и второ четене.

От същата дата общинските детски градини и ясли ще станат безплатни за родителите. Продължава се програмата, стартирана от ГЕРБ, за строеж на нови детски градини, като за целта са заложени 70 млн. лв. 

Повишават се и детските надбавки - от 40 лв. на 50 лв. за едно дете, от 90 лв. на 110 лв. за две деца. Вдига се и лимитът на дохода за получаване на помощта. Обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст се покачва от 650 лв. на 710 лв. от 1 април. 

Общият размер на разходите в бюджета тази година ще бъде 63 млрд. лв. 

Дебат с цитати на Клинтън

Като устойчив във времето вицепремиерът и финансов министър Асен Василев определи бюджета за 2022 г. Опозицията обаче прогнозира неизпълнение на заложените приоритети като инвестиционната програма.

По време на дебата министър Василев каза, че в основата стои растежът на инвестициите. Той също така смята, че това е "доста социален" бюджет. Василев изтъкна, че правителството има амбиция да привлича и чужди инвестиции. Има засилен интерес на външни инвеститори, обяви той. Според него кабинетът е наследил "ужасна репутация". Василев посочи, че чуждите инвеститори питат: "Нали вие няма да ни рекетирате и да ни кажете кой да ни е подизпълнителят?". Какво още каза той - четете тук.

Кратко изказване направи Томислав Дончев, ГЕРБ-СДС, в отговор на коментара наВасилев за натиск към чуждестранните инвеститори. "Никога не са ме питали такива неща, каквито споменахте. Мен ме безпокои защо вас ви питат тези неща?", коментира Дончев.

Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната"  посочи, че важното е да се спрат течовете. Досега винаги сме следвали подхода - събираме от едни, от други не събираме. Сега събираме от всички, заяви той. Ананиев също смята, че има заложени дългосрочни политики с бюджета.

"С този бюджет България приема съдбата си в своите ръце. Философията е за промяна на досегашния модел", заяви председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров. "Този бюджет не е харч, той е инвестиция", категоричен е депутатът.

Кирил Симеонов от "Има такъв народ" смята, че не са основателни критиките на опозицията, че бюджетът не се вписва в Маастрихтските критерии, които са условие за вливането в еврозоната. Всички знаете, че тези критерии са суспендирани до края на годината, посочи той.

Според Румен Гечев от БСП страната ни трябва да гледа икономическото развитие на Румъния, която, посочи той, е по-напред по растеж от нас в показателите на Европейския съюз. "Трябва да си поставим по-амбициозни задачи", каза той. Депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов - син направи кратко изказване след Гечев: "Смятам, че е лоша поличба, когато г-н Гечев подкрепя бюджета".

Георги Ганев от "Демократична България" изрази мнение, че всичките реформи, които се планират, би трябвало значително да подобрят средата за растеж. Човешкият капитал е също много важен, посочи той.

Йордан Цонев, зам.-председател на парламентарната група на ДПС, каза, че от партията му са се отнесли толерантно към правителството при правенето на бюджета, отчитайки това, че отскоро са на власт и им е трябвало време да подготвят свой бюджет. Според него обаче има заложени неизпълними неща.

По думите му няма да се осъществи инвестиционната програма. Той смята, че числата не отразяват кризите. Цонев не вижда и заявката, че това е най-социалният бюджет, както го обявиха управляващите. Депутатът се обърна към вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, цитирайки мотото на Бил Клинтън от президентската му кампания през 1992 г. - "Икономиката, глупако!", перефразирайки я на "Икономиката, глупако, не репресиите!".

Бивш срещу настоящ бюджетар

По време на дебата настоящият министър на финансите Асен Василев и предшественикът му Кирил Ананиев влязоха в спор за философията на държавния бюджет, като дори за няколко минути двамата споделяха парламентарната трибуна. Размяната на реплики предизвика оживление в пленарната зала.

Ананиев коментира, че предвиденият ръст на БВП от 4,8 процента е надценен и оптимистичен. Той отбеляза, че през 2021 г. лимитът на държавния дълг е 4,5 млрд. лева, а за тази година е предвиден нов дълг от 7,3 млрд., и изчисли, че това означава 1 млрд. лихви за обслужване на дълга. "Наистина целта определя средствата, ама ако ги имаш", коментира той. По думите му, този бюджет е предизборен, само че управляващите са забравили да предвидят необходимите средства за това.

Министърът на финансите Асен Василев коментира, че в изказването си Ананиев ясно е очертал разликите между икономическата политика, която са провеждали бившите управляващи, и тази, която смятат да провеждат настоящите. Той отбеляза, че след 1996 г. страната ни е имала нужда от дисциплина, защото е харчила повече, отколкото е имала, но след влизането в ЕС, когато има излишъци, България е продължила старата политика - не инвестира в хора, в инфраструктура, увеличава се държавната администрация в период, в който светът преминава към дигитални услуги.

На първо четене: Приеха Бюджет 2022 в комисия (ВИДЕО)

С 12 гласа "за" и седем "против" парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на първо четене държавния бюджет за 2022 година. Внос...

По думите му, затова над половин милион българи напускат страната и отиват да работят в чужбина, където условията са по-добри. "Този бюджет иска да направи публичната и инвестиционната среда поне толкова добра, колкото е в Европа, а не да се примирим с факта, че сме бедни и ще си останем завинаги", заяви Василев.

Относно дълга финансовият министър коментира, че важната стойност е съотношението на дълга към БВП. "Нашето съотношение е по-ниско, т.е. не може да се говори за дългова спирала, посочи той. Съотношението, което ние залагаме, е по-ниско от съотношението, което вие сте заложили, т.е. държавата по-лесно ще може да го върне", допълни той.

Докато и двамата бяха на трибуната на НС, министър Асен Василев отправи предизвикателство към Ананиев да предложи между първо и второ четене кои разходи с колко да се орежат, за да има дефицит нула. "Кажете - няма да има увеличение на пенсиите, няма да има безплатни детски градини, няма да има увеличение на майчинските, няма да има помощ за бизнеса и за земеделските стопани", призова го той.

Думите на Василев бяха посрещнати с ръкопляскания от депутатите, а Кирил Ананиев коментира, че "се радват като малките деца в детската градина". "Четиридесет години я уча тази наука, сега за пет минути да му кажа как да стане бюджетар няма как да стане", каза Ананиев. Той посочи, че има много резерви в приходната и в разходната част, но не е привърженик на съкращаването на социални разходи. Можем да ги направим по-добри, но не и да ги съкратим", допълни Ананиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика