Има ли Украйна самолети Су-25 от България? Военното министерство пак отрече

10856
Има ли Украйна самолети Су-25 от България? Военното министерство пак отрече
Снимка: ОАО "558 Авиационен ремонтен завод"

Държави членки от НАТО са закупили от България 14 съветски самолета Су-25 и са ги предоставили на Украйна. Това пише Bloomberg в свой анализ на данните за западната оръжейна помощ за Киев, базиран на нидерландския аналитичен проект Oryx, но с изрично уточнение, че не може да провери информацията на Oryx. Той работи с отворени данни и отчита и обновява военната подкрепа за украинската армия още от началото на войната.

Министерството на отбраната категорично отхвърли твърденията, че Украйна разполага с 14 български самолета Су-25 във въоръжението си, става ясно от отговор на МО към bTV на 16 януари. „Министерството на отбраната не е продавало и/или предоставяло на държави на НАТО самолети Су-25, предназначени за Украйна“, заявяват от ведомството, ръководено от служебния министър Димитър Стоянов.

Пилот пострада след катапултиране от Су-25 край авиобаза "Безмер"

Пилот е пострадал при инцидент със самолет Су-25 край авиобаза "Безмер". Той се е катапултирал и е в добро състояние, контактен е, съоб...

Външният министър Николай Милков заяви, че няма информация. "За първи път чувам от вас", каза той пред медиите по време на брифинг днес.

Материалът на Bloomberg беше публикуван вчера, 15 януари. В него не се споменава кога страни от Алианса са закупили Су-25 от нашата страна.

Според информацията – Украйна е получила четири самолета Су-25 от Северна Македония.

Припомняме, че Министерството на отбраната отрече през май 2022 г. появила се информация в медиите именно за предоставени на Украйна 14 едноместни щурмовика с два двигателя Су-25 съветско производство. Тогава новината се появи първо в полския сайт defence24.pl, а ресорният министър в кабинета „Петков“ Драгомир Заков я нарече „хибридна информация, която не отговаря на истината“.

През 2022 г. стана известно, че България разполага с 14 Су-25. На 28 септември миналата година пилот пострада при инцидент със самолета край авиобаза „Безмер“, като катапултира и в крайна сметка беше стабилизиран в болница. През октомври полетите със съветския самолет спряха.

В САЩ са впечатлени от украинските иновации на фронта

Миналата есен, когато Украйна си върна големи части от територията в серия от контраатаки, тя обстрелваше руските сили с артилерия и ра...

След като парламентът веднъж миналата година отказа страната ни да прати оръжие на Украйна, на 3 ноември 2022 г. Народното събрание одобри военната помощ за Киев. В началото на 2023 г. депутатите на БСП и „Възраждане“ атакуваха решението в Конституционния съд и КС образува дело. Междувременно Министерството на отбраната изготви списък с оръжия за украинската армия, който остава конфиденциален.

ОЩЕ: Военната ни помощ за Украйна едва ли ще бъде спряна от съда: Наталия Киселова в "Отговорите" (ВИДЕО)

В материала на Bloomberg се посочва, че съюзниците на Украйна са предоставили над 4000 бронирани машини, артилерийски установки, самолети и други оръжейни системи, за да помогнат на Киев да се бори с руската агресия. Отбелязва се, че членовете на НАТО вече изпращат „още по-смъртоносни оръжия“ – става въпрос за танковете Challenger 2 и Leopard 2, ПВО-системите Patriot и др. От медията правят важно уточнение, че в цитираните подробни данни може да е включена обещана помощ за Киев, която обаче да не е изпратена.

ОЩЕ: САЩ доставят на Киев "убийците на танкове" "Брадли" през България

Според Oryx украинците са получили 410 танка от съветската ера, доставени от членки на НАТО от бившия комунистически блок, включително Полша, Чехия и Словения. В сайта на Oryx може да се види, че в списъка с унищожени танкове, ползвани от украинската армия, има 40 танка T-72. Отбелязано е, че страните им по произход са Чехия, Полша и България.

Анализ: Единствената военна стратегия, която може да помогне на Украйна

Тъмната мъгла на войната в Украйна и по-конкретно - в Донецка област, постепенно се разсейва и става все по-ясно, че всички пътища, вод...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com