Информационната кампания на ЦИК е слаба, смята общественият й съвет

17878
Информационната кампания на ЦИК е слаба, смята общественият й съвет
Снимка: БГНЕС

Информационната кампания на ЦИК е слаба и няма ефективен диалог между Обществения съвет и ЦИК. Около това мнение се обединиха членове на Обществения съвет към комисията.

Според Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда ЦИК не е обяснила добре начина на гласуване с новата бюлетина, поради което се разпространява слух, че номерата от долния десен ъгъл могат да се използват за проследяване на вота.

ЦИК и РИК-овете ще изпращат сигналите до дежурни прокурори

ЦИК както и Районните избирателни комисии ще изпращат своевременно постъпилите сигнали, за които има данни за престъпление, до дежурн...

Опасенията, че вотът на избирателите може да се проследи по номера на бюлетината в долния десен ъгъл, са напълно неоснователни, обясни Цонева.

„Една от най-разпространените в момента манипулативни стратегии, която купувачите на гласове и контролиращите вота използват, е следната. Карат избират да преписват, този 8-цифрен номер и да им го показват след гласуването. Така им внушават, че номерът е проследим. Т.е., че тайната на гласуването им не е гарантирана. Това е манипулативна стратегия - номерът се отделя, слага се в тъмна кутия и е недостъпен за проследяване", добави тя.

Отбелязва се също, че секционните избирателни комисии нямат указания как да отчитат преференциите, а в момента се подменяли масово членове на секционни комисии и те ще се явят необучени в неделя. Такъв пример е Перник. На места обученията на секционните комисии са проведени на високо ниво, както в Благоевград, а в Монтана било проформа, обясниха наблюдателите.

„Това не е дефинирано само от нашата организация, от нашите наблюдатели. Абсолютно всички колеги, които наблюдават изборния процес, са споделили своите наблюдения, че има недостатъчно добре подготвени секционни избирателни комисии. А това е първа предпоставка за произвеждане на изборни нарушения", каза Галина Асенова от Института за социална интеграция.

"Прозрачност без граници": ЦИК слуша само определени НПО

Работи се усилено за превръщане на неправителствените организации в безопасни игли. Получава се така, че за едни НПО-та всичко се случв...

След изборите Общественият съвет ще анализира в детайли новите текстове в Изборния закон и ще даде препоръки за отстраняване на слабости. Категорично е мнението, че няма добра комуникация с членовете на ЦИК и становищата, изготвени от Обществения съвет в по-голямата си част не се вземат предвид и не се привеждат в действие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика