"Информационно обслужване" отговори на Асен Василев: Не организираме избори и не управляваме машините

1597
"Информационно обслужване" отговори на Асен Василев: Не организираме избори и не управляваме машините
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

"Информационно обслужване" никога не се е занимавало с организация на изборите, както твърди Асен Василев. Информационно обслужване никога не е „управлявало машините“ за изборите, както отново той твърди в интервю.

Това се казва в официална позиция на "Информационно обслужване" във връзка с изявленията на съпредседателя на ПП „Продължаваме промяната“ Асен Василев пред Нова телевизия  за ролята им в изборния процес.

ОЩЕ: Василев: Мафия е да се скриеш зад 4 дами. Единствено Бойко Рашков спря машинациите на изборите и купения вот

Припомняме, че финансовият министър в оставка каза, че се притеснява „да не се направи манипулация, да не може да се гласува на машини, гражданите да гласуват само на хартия и 20% от бюлетините да са невалидни”.

"Изборите не се организират от един човек и още по-малко от изпълнителния директор на "Информационно обслужване", без значение кой е той", се казва още в позицията им.

Факти относно изборния процес

От компанията припомнят и някои базисни факти относно изборния процес, защото "всеки има правото на собствено мнение, но никой няма правото на собствени факти“.

От "Информационно обслужване" са категорични, че "не е имало и няма отношение към дейностите по техническо осигуряване на машинното гласуване със специализираните устройства за електронно машинно гласуване (СУЕМГ), включително конфигуриране, инсталиране и модифициране на софтуера".

Компанията никога не е управлявала или съхранявала машините, както и никога не е имала отношение към логистично осигуряване и техническо обслужване на машините, включително на място в СИК.

От въвеждането на машинния вот в България през 2014 г. до сега доставчик на машините за гласуване, осигуряването на тяхната техническа поддръжка, създаването и поддръжката на софтуера за машинно гласуване, логистика на доставката до СИК, включително и извън България, е компанията „Сиела Норма“ АД, която е единствен партньор на производителя „Смартматик“. Това е видно от профила на Централната избирателна комисия в информационна система ЦАИС ЕОП на Агенция за обществени поръчки (директно подчинена на министъра на финансите) - за всички избори ЦИК обявява процедура на договаряне, без предварително одобрение за възлагане на обществена поръчка за дейностите по техническо осигуряване на машинното гласуване със СУЕМГ директно със „Сиела Норма“ АД.

"В цитираните от г-н Василев избори през юли 2021 г. (за парламент) и ноември 2021 г.(за парламент, президент и вицепрезидент) Централната избирателна комисия отново обявява процедура за договаряне без предварително одобрение за възлагане на обществена поръчка със „Сиела Норма“ АД (https://app.eop.bg/today/142287 и https://app.eop.bg/today/162014)", се казва още в позицията на компанията.

Съгласно Изборния кодекс, Информационно обслужване е изпълнител единствено на организацията и технологията на компютърната обработка на данните в РИК и в ЦИК от гласуването. 

От "Информационно обслужване" припомнят, че са участвали в компютърната обработка на всичките близо 90 парламентарни, местни, президентски избори и национални референдуми и от 2003 г. до този момент и няма нито един факт или сигнал за непрофесионално свършена работа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика