Инспекторатът към ВСС ще има достъп до данъчните досиета на магистратите

2202
Инспекторатът към ВСС ще има достъп до данъчните досиета на магистратите
Снимка: БГНЕС

Инспекторатът на Висшия съдебен съвет ще има право на достъп до данъчните досиета на магистратите. Това предвиждат промените в Закона за съдебната власт, приети на първо четене от парламента.

С тях се разширява и кръгът от лицата, които могат да бъдат избирани за главен инспектор и инспектори в Инспектората.

Такава възможност се предвижда за районните съдии и районните прокурори. Инспекторатът вече ще има право да иска разкриване на данъчна и осигурителна информация.

Помощни атестационни комисии към съдилищата ще подпомагат работата на Комисията по атестирането и конкурсите при Съдийската колегия на ВСС.

Пак преправят Закона за съдебната власт, чака се мнението на ВСС

С 14 гласа „за“, нито един „против“ и 4 „въздържал се“, правната комисия на парламента одобри за пъ...

Те ще се състоят от трима редовни и един резервен член, които ще се избират на случаен принцип за всяко конкретно атестиране.

Новите текстове предвиждат още редуциране на предварителното атестиране и намаляване на извънредните атестации, като по този начин видовете им се ограничават до такива за несменяемост, периодични и извънредни.

Законопроектът предвижда още отпадане на изискването към кандидатите за младши магистрати за представяне на препоръки от юристи.

Когато някой участва в конкурс за повишаване в длъжност или преместване в друг орган на съдебната власт, той трябва да издържи писмения изпит с оценка не по-ниска от много добър „4,50“.

Преди да бъдат приети промените на първо четене, тежък дебат относно законопроекта проведоха членовете на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Кирилов пак опита да скрие, че ЕС иска контрол върху главния прокурор, не върху тримата големи

В България продължаваме да спорим дали режимът за разследване, препоръчан от ЕС и Съвета на Европа, касае само главният прокурор или и ...

Основният фокус падна върху предложението за връщане на старото законово положение, преди промените в ЗСВ от 2016 година, според което наново ще бъдат създадени помощни атестационни комисии при съдилищата, които да бъдат избирани ad hoc и да помагат на ВСС при оценяването на съответните магистрати.

Законопроектът за промени в ЗСВ бе приет в сряда на първо четене от Правната комисия на Народното събрание.

По време на обсъждането на законопроекта в рамките на Пленума на ВСС кадровикът Драгомир Кояджиков предложи законодателят да предвиди магистратите, които участват в помощните атестанционни комисии, да бъдат допълнително стимулирани да извършват тази "несъдийска дейност". Като вариантите бяха два – намаляване на процента на натовареност или допълнително възнаграждение."Нужно е съдиите, които ще участват в атестационните комисии, да са с намалена натовареност. Но това трябва да се регламентира в закона. Освен това с тази промяна ние спестяваме 600 000 лв. от бюджета - защо да не се даде някакво възнаграждение допълнително на колегите, които ще извършват тази дейност?", заяви Кояджиков.

Георги Чолаков подкрепи това предложение."Безспорен факт е, че КАК в настоящия си вид не може да съществува. Подкрепям колегата Кояджиков – нужен е стимул за колегите, които извършват тази допълнителна работа. Освен това съм съгласен с констатацията, че районни съдии не могат да са инспектори. Не е редно колеги на районно ниво да оценяват върховни съдии, например", заяви Чолаков.

"Kолегите магистрати не желаят да участват в КАК. Броят на членовете ѝ трябва да бъде редуциран и тя да се занимава само с обследване на резултатите от помощните атестационни комисии. В настоящия си вид тази 17 -18 членна комисия не може да се справи с всички атестации и цялата тази работа. Резултатите се бавят с месеци. Работата на централизираната КАК е неефективна", подчерта и Вероника Имова.

Управляващите приеха спорни промени в Закона за съдебната власт

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за съдебната власт. Внесените изменения са cвъpзaни c ĸoнĸypcитe, диcциплинapн...

"Чувам, че има недоволство сред съдиите, относно нашата идея за връщане на стария режим, при който колегите ще извършат атестации. Още при създаването на КАК имах резерви, видяхме, че и работата й е невъзможна в този вид. Ние направихме отделен орган, който откъсна колегите от работата на тази Комисия.

Създаде се чувство за създаването на номенклатурен орган. След като ние не можем да изпълняваме основната функция за обезпечаване кадрово органите на съдебната власт трябва нещо да се направи. Вариант е премахването на този орган изобщо. Връщането на помощните атестационни комисии трябва да върви с едно допълнително възнаграждение", заяви и Олга Керелска.

"Приемам като по-удачен вариант да се определи допълнително възнаграждение за колегите, които ще участват в тези комисии ad hoc, които ще извършват на практика атестациите и така ще подпомагат централизираната КАК. Този подход се прилага при конкурсните комисии, защо режимът и за помощните атестационни комисии да не бъде уеднаквен?", каза и Вероника Имова.

Накрая, Пленумът гласува да предложи на законодателя да заплаща допълнително възнаграждение на членуващите в помощните атестационни комисии към органите на съдебната власт, като стимул да извършват допълнителен труд, извън стандартната си съдийска дейност, вместо допълнително намаляване на натовареността.

Пленумът на ВСС иска още и отпадне периодичното атестиране на всеки 5 години за съдии, прокурори и следователи, които вече са несменяеми. Накрая, макар и с резерви и редакции, кадровиците подкрепиха цялостно законопроекта за изменение и допълнение в ЗСВ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

ПП-ДБ не са обсъждали Андрей Гюров като кандидат за служебен премиер: Говори Явор Божанков

ИТН настоя за нови машини за гласуване

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика