Интересни фигури изникнаха от листите за местните избори

4504
Интересни фигури изникнаха от листите за местните избори
Снимка: Колаж/Actualno.com

Най-мащабните според количеството на участниците избори - местните, и този път предлагат чутовни имена, пише в. "Сега". Те опитват да станат общински съветници и мнозина ще успеят без въобще електората да разбере за тях - понеже листите никой не чете, а и да се опита, не познава кандидатите.

КОЙ КОГО ПРЕДЛАГА?

Ето няколко много интересни фигури, плюс няколко по-малко интересни, а и кратки характерни черти на някои от партийните подреждания.

В София, вероятно и въобще в страната, най-любопитното име е третият в листата на ГЕРБ Любомир Минчев - собственик на "Телелинк" и мощен ИТ предприемач. Той е "герберският отговор" на Васил Терзиев, с когото всъщност участват в доста общи инициативи. Спряган бе за кандидат-кмет. "Телелинк" е основана от митичния Спас Русев, а Минчев е считан за негов човек, имат и други допирателни. Но това нямаше да е проблем, ако биографията на кандидата не съдържаше още подробности. Той бе един от хората на прочутата снимка, запечатани на яхта в Монако през 2001 г. (скандалът след взривяването на Иван Тодоров, наричан Доктора - на яхтата бяха Доктора, Милен Велчев, Мирослав Севлиевски и др.). Освен това "Телелинк" е мощен консуматор на обществени средства, като според "Дневник" от идването на власт на ГЕРБ през 2009 г. "Телелинк бизнес сървисис" е спечелила общо 222 обществени поръчки - на стойност от над 10 хил. лв. до 25 млн. лв. Знае се също, че съпругата на Минчев - Мария Опренова, бе дългогодишен официален собственик на "Канал 3", докато се говореше успоредно, че истинският собственик е Делян Пеевски.

ОЩЕ: Борисов: Хекимян може да победи на първи тур

Съседи на Минчев в листата са досегашният председател на общинския съвет Георги Георгиев (неизненадващо) и зам.-кметът по културата при Йорданка Фандъкова Мирослав Боршош (леко изненадващо с доста предното място). Силно в избираемата зона е и бившият зам.-министър на образованието и съветник до момента Диян Стаматов (13-и). Водач, както при повечето листи, е кандидат-кметът Антон Хекимян.

Като контрапункт листата на ПП-ДБ и "Спаси София" не предлага специалисти в областта на културата и образованието в предни позиции. Малко изключение е бившата депутатка от ПП Цветелина Симеонова-Заркин (четвърта), която е университетски преподавател. Втори в листата е адвокатът Димитър Шалъфов (ПП), а назад личат имената на Грети Стефанова (21), срещу която има доста брожения в ДСБ, но пък е близка на Атанас Атанасов. 30-и е Иво Божков, разчитащ обикновено на преференции. Квотата на Борис Бонев е силна - Андрей Зографски, Гергин Борисов, Емилия Ангелова и Росица Николова са на избираеми места.

В Пловдив най-забележително е... отсъствието. Дани Каназирева и нейният "Съюз за Пловдив" се отказаха от участие въобще във вота. Причината - обида на Каназирева, че е пренебрегната като кандидат-кмет на ГЕРБ. Не на шега, отсъствието на съветниците й ще преразпредели силите в града, защото досега те бяха важен фактор в общинския съвет.

Под тепетата е интересен и новият силен управленски мерак на голяма част от екипа на досегашния кмет Здравко Димитров. Заместник-кметовете Тодор Чонов и Величко Родопски са се приютили в листата на партия "Свобода". В местната коалиция зад Славчо Атанасов пък на второ място е Георги Титюков. Там са още важните фигури Георги Колев и Владимир Кисьов. В ГЕРБ нещата са скучни, като само името на бившия футболен рефер и кум на Христо Стоичков Атанас Узунов носи разнообразие (на избираемо място, кандидат за пореден път). Всъщност, при ГЕРБ има и трансфер - независимият този мандат Слави Георгиев, който често вземаше думата по различни въпроси, е припознал партията на Бойко Борисов.

ОЩЕ: Доц. Лозанов: Предстоящите избори са от типа "Боговете са полудели"

При ПП-ДБ очаквано на последното място е Манол Пейков. Неочаквано преди него - Владимир Дончев, известен депутат от времето на НДСВ. Кандидат за кмет на район "Централен" е бизнесменът и приятел на Пейков Чило Попов (заедно организираха помощ за Украйна).

Във Варна изненадата в листата на ГЕРБ е избираемото място за Биляна Раева, бивш царски евродепутат, шеф на организацията на града за Европейска младежка столица (2017 г.) и на представителството на Варна в Брюксел. Най-важното в сегашен контекст е, че е доста близка до кмета и местен лидер на ГЕРБ Иван Портних. Раева е и кандидат за кмет на район "Приморски". Има и второ любопитно име в листата на ГЕРБ - Николай Бранимиров Балачев - интересният факт се състои в това, че Бранимир Балачев е депутат от партията.

Роднинството е на почит и във формация, носеща име "Алтернативата на гражданите". В челните й места е Владислав Златко Бакалов, син на бизнесмена от корабния бизнес Златко Бакалов. Назад трупа опит Борислав Ралчев, внук на някогашния царски депутат. Но формацията е по-интересна с това, че изобилства с предприемачи от строителния бизнес - съсобственикът на "Планекс" Христо Димитров, Георги Кулински и др. Вчера на пресконференция Портних се зачуди каква алтернатива са те, след като са застроили града (а публиката се зачуди още повече - кметът няма ли общо с тия процеси?!).

Топлите приятелски отношения са на почит и в ПП-ДБ. Доста близък до кандидата за кмет Благомир Коцев е вторият в листата Николай Стефанов. При драмата с "Царевна" като шеф на фирмата, наела екипажа, пред медиите се яви именно Стефанов. А за истински собственик се смята Коцев. На избираемото седмо място изгря Стелиян Севастиянов - бивш председател на общинския съвет от СДС, кадър на злополучния областен управител Добрин Митев (1999 г.), жертва на побой през 2001 г.

Ако на някой му е липсвал Веселин Марешки, може да почерпи - води листата на своята "Воля". Последен при "Възраждане" е Стефан Курдов, популярен някога репортер от шоу програми. От доста време е сподвижник на партията на Костадин Костадинов, а преди месеци нашумя с клип, в който дразни активистката на ДБ от социалните мрежи Татяна Кристи.

В Бургас на линия е Бенчо Бенчев, известен като приятел на Димитър Желязков - Очите, а и като зърнопроизводител социалист с "Бентли" (имаше скандали преди години покрай возилото). Сегашната му формация е "Граждани за общината", той води листата. Южният морски град предлага и други спомени от старите ленти. В листата на ГЕРБ е Тодор Йосифов, известен през 2009 г. като Маниака - рапър, който се отказа тогава от депутатски мандат след скандал с една от песните си. Но попадането му на избираемо място не е изненада - от много отдавна Йосифов е утвърден местен политик и общественик, а за рапа дори едва ли и той си спомня.

ОЩЕ ДРАМИ

Ако в Пловдив Дани Каназирева е сърдита на ГЕРБ, а в Бургас ДБ на ПП, то в Кърджали драмата е в самата ДБ - между "Да, България" и ДСБ. Всички представители на първата формация се оттеглиха от листата заради несъгласия с тези от втората.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика