Искаме мониторинг за всички страни в ЕС

22282
Искаме мониторинг за всички страни в ЕС

При следващата Европейска комисия България може да постави въпроса за отпадане на мониторинговия механизъм, който заедно с Румъния има от влизането им в ЕС. Това стана ясно от думите на външния министър Кристиан Вигенин, който участва в публична дискусия на тема "EС по време на гръцкото председателство и къде е България" заедно с гръцкия посланик Демостенис Стоидис, предаде Стандарт нюз.

Вигенин, който не очаква блестящи оценки от предстоящия сега доклад на ЕК, лансира и идеята за общ мониторинг на всички страни - членки на ЕС. "Трябва внимателно да се погледне на въпроса доколко този механизъм носи резултати и дали той вече не вреди повече, отколкото помага. От наша гледна точка въвеждането на общ механизъм за всички страни членки е по-адекватно решение. Именно тогава ще може да се види къде стои всяка страна - членка на ЕС. В момента фокусът е единствено и само върху България и Румъния. Не всички страни са дотам перфектни, че да оценяват единствено и само нас, насочвайки вниманието върху някой друг, а не върху себе си", коментира Вигенин.

Британски депутати искат право на вето върху европейското законодателство

Близо сто британски депутати консерватори от Камарата на общините поискаха от премиера Дейвид Камерън да може да налага вето на всеки...

Той каза още, че едва ли може да се очаква преди евроизборите въпросът за влизането ни в Шенген, за който сме изпълнили техническите критерии, да бъде поставен в дневния ред, "доколкото е чувствителен въпрос поне в няколко страни". "С него се злоупотребява, той се обвързва с теми, които нямат никаква връзка с Шенген", каза Вигенин. По време на дискусията стана ясно, че български представител работи в гръцкото председателство на ЕС, за да трупа опит. Гърция подкрепя влизането на България в Шенген и ще координира действия в тази посока по време на председателството, каза гръцкият посланик Демостенис Стоидис. В отговор на въпроси в дискусията Вигенин подчерта, че приоритетите на гръцкото председателство съвпадат с интересите и целите на България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика