Искане за оставка на Караянчева внасят от БСП, Нинова обяви няколко мотива за него

3282
Искане за оставка на Караянчева внасят от БСП, Нинова обяви няколко мотива за него
Снимка: БГНЕС

БСП внася искане за оставка на председателя на парламента Цвета Караянчева. Това обяви от трибуната лидерката на БСП Корнелия Нинова.

"Първият - непознаване Конституцията на Република България и погазване на правилника за работа на Народното събрание, който по силата на решение на Конституционния съд е закон.

Стела Николова: Г- жа Караянчева да проумее,че не всички в тази държава са избиратели на ГЕРБ

"Дарителката на килими днес пак ни шокира с Ентелект и логика. Герб прокарали гласуване на хартия , за да угодят на електората на БСП, ...

Второ, поставяне на законодателната власт в подчинение на изпълнителната и превръщане на Народното събрание към придатък на волята на един човек.

Трето, грубо погазване на правилата на законодателния процес и влошено качество на закона.

Четвърто, незачитане на принципа на прозрачност и публичност в работата на парламента.

Пето - думи, оценки и поведени, рушащи авторитета на институцията", обобщи Нинова и даде разяснения по отделните обвинения към Караянчева.

наете ли от кога Борисов не е идвал в парламента. От една година. Няма го на приема на на бюджет, на актуализация на бюджет. Въпреки многократните ми искания да присъства, дежурният отговор е: „Заетост“.

Как бихме реагирали, когато председателят на Народното събрание е проста кърджалийска гугутка?

В декларация от името на БСП Драгомир Стойнев отправи иронично послание към парламентарната група на ГЕРБ. „Как бихме реагирали,...

Тази заетост е обикаляне с джипа и раздаване на парите на българския данъкоплатец“, обърна се Нинова към депутатите като определи последните обиколки на премиера из страната като "избягване на народната любов и забиване в дън гори Тилилейски, за да анализира на пънчета важният доклад на агенцията "Мудис".

Тя заяви, че 22 законопроекта на БСП стоят неразгледани, някои от които са минали чакат да бъдат обсъдени още от 2017 г., обясни Нинова. "3 г. негласуван законопроект, като срокът трябва да е 2 месеца", обясни тя и посочи, че сред тях са промени в Закона за младежта, закона за правата на гражданите с жилищни спестовни влогове, закона за домашното насилие, промени в НК, Закона за физическо възпитание и спорта, както и законопроекти за противодействие на корупцията. "В същото време се разглеждат законопроекти внесени преди 24 часа", каза още Корнелия Нинова и обвини за това управляващите в лобизъм.

Тя призова Караянчева да подаде оставката си като шеф на НС, защото уронва авторитета на на парламента. За пример даде изтеклите преди месеци компроматни записи на премиера Борисов, в който се чуват нецензурни обиди по адрес на Караянчева.

"Този разговор завинаги ще остане в българския фолклор. Единствената ви реакция трябваше да бъде подаването на оставка Вместо това качихте на стената си „Аз вярвам на Бойко Борисов“. Заради авторитета на институцията и достойството на българските жени освободете този пост", каза Нинова.

Ответната реакция дойде от председателката на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, която посочи с действията си БСП уронва престижа на НС.

Скандал в НС: ГЕРБ обвини Иво Христов във високомерие, БСП нападна Борисов и Караянчева

Парламентарната група на ГЕРБ се солидаризира с искането на младежката организация на партията и също настоя депутатът от БСП проф. Иво...

"С какво право председателят на БСП иска оставката на Караянчева, след като в този мандат под нейно ръководство 3 месеца бяхте в нелегалност и отсъствахте от парламента", обърна се към левицата Дариткова.

"Какъв авторитет искате да има този парламент след като сутрин се криете по ъглите на НС, а не участвате в председателски съвет. Явно за тези 30 г. не сте разбрали, че освен управляващи трябва да има и конструктивна опозиция. Защо смятате, че имате право да искате оставка? Това е в контекста да вземете властта, а не да мислите за българските граждани. Заставаме твърдо зад г-жа Караянчева като председател на НС", каза още Дариткова, , а с ръкопляскане управляващата партия изрази подкрепата си за Караянчева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика