Ива Ангелкова от Възраждане: Ден на водата или световно лицемерие?

5337
Ива Ангелкова от Възраждане: Ден на водата или световно лицемерие?
Снимка: Личен архив във Facebook

От 1993-та година насам, на 22-ри март отбелязваме Световния ден на водата. В този ден обръщаме внимание на проблемите, свързани с водата и устойчивото управление на този жизненоважен ресурс, като насочваме вниманието към 2,2 млрд. души, които живеят без достъп до питейна вода.

Управлението на водните ресурси и изменението на климата имат неразривна връзка помежду си. Опустиняването на териториите представлява глобален екологичен проблем, свързан с изменения на почвените характеристики, растителността и климата. Измененията, които се причиняват на екосистемите в следствие на опустиняването, са устойчиви във времето, а процесите са необратими за десетилетия, а понякога и за стотици години.

Основният фактор за това е физическата загуба на почва, в следствие на отмиване на горният почвен слой от дъждовете, който е останал незащитен след изсичане на дървета. На територията на България също се наблюдават процеси на опустиняване. В следствие на човешката дейност, промишленото и незаконно изсичане на горите, незаконните строежи, които активират свлачища, процеците се засилват.

Въпрос за отпадъците: Как се борим със замърсяването без цели и конкретни стъпки?

"Проблемите, свързани с управлението на отпадъците, растат с увеличаване на потреблението и индустриализацията. Също така, пред Българи...

През изминалата година станахме свидетели на безпрецедентна водна криза в България. Продължителното засушаване и липсата на устойчивост в управлението на водните ресурси източиха редица язовири, а големи градове бяха в очакване на воден режим и бяха на крачка от това да се присъединят към онези 2,2 милиарда души, които нямат достъп до питейна вода. В същото време обаче, все по-чести са наводненията, които предизвикват бедствия и огромни щети.

Това се случва въпреки огромния финансов ресурс (500 000 000 лв.), който България е насочила към МОСВ и „Държавна консолидационна компания” ЕАД – София, отговарящи за управлението на водните ресурси.

Фактите говорят за неефективни действия за справяне с проблемите, въпреки множеството планове и програми, написани през годините.

Устойчивото управление на водните ресурси е ключово в борбата с изменението на климата:

Влажните зони поглъщат въглероден диоксид от въздуха. Ефективното опазване на влажните зони ще помогне на България в постигането на целите за въглероден неутралитет, който е така обсъждан през последните месеци.

Морето не е за една ваканция

В деня на Световния ден на водата – 22 март, екологичната организация "Грийнпийс" - България и екологичното сдружение "За Земята"...

Растителността предпазва от наводнения и ерозия. Пълният мораториум върху промишлената сеч за износ и ефективеният контрол върху незаконната, ще спомогнат за овладяването на климатичните промени. Ефективните и всеобхватни програми за залесяване, допълнително ще укрепят свлачищата и ще намалят наводненията и засушаването.

Съхранение на водата за периоди на засушаване.

Ефективно използване на отпадъчните води.

Новина от края на 2020-та година гласи, че водата, основата на живота на Земята, вече се търгува на американската фондова борса, поради недостига ѝ. Цената ѝ ще варира като тази на петрола, златото и пшеницата. В същото време Световният ден на водата през тази година се отбелязва под надслова „Ценим водата“. Темата поставя акцент върху стойността на водата и какво означава тя за хората.

Приближава ли времето, когато войните ще се водят за вода?!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

ИТН: Христо Иванов е родител 1 и 2 на Конституцията и се роди "То" (ВИДЕО)

Борисов за ПП-ДБ: Всичко е загубено в отношенията ни (ВИДЕО)

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика