Ива Митева и Каримански очакват 10% на изборите, ето с кого биха преговаряли

3114
Ива Митева и Каримански очакват 10% на изборите, ето с кого биха преговаряли
Снимка: БГНЕС

Бившите депутати от "Има такъв народ" Любомир Каримански и Ива Митева обявиха своя нов политически проект. Той се казва обединена коалиция "Заедно" и в него ще участва още Юлиан Софрониев, директор на високотехнологичната българска компания Biodit.

Съпредседателите на "Заедно" обявиха, че имат големи очаквания за изборите на 2 април - "около 10%" подкрепа. Митева и Каримански загатнаха, че могат да преговарят с ПП и ДБ, ако влязат в парламента, но на въпрос за обединение с ГЕРБ и ДПС отвърнаха, че няма да има "червени линии".

Бившият председател на парламента Ива Митева заяви, че са напуснали ИТН, защото "всеки в един момент поема по своя път". "Когато принципите се разминават в един момент, трябва да си стиснем ръката и да кажем: „Дотук бяхме“. Запазвам уважение към него (Слави Трифонов - бел.ред.), но има неща, с които не съм съгласна. Не съм се виждала с колегите от ИТН след изборите, не знам какво правят, не знам каква стратегия имат за новите избори. Никога не съм била член на ИТН", каза тя.

"Това, което не ни достигна там и е много съществено, е, че бяхме в ролята на експерти", допълни Каримански. "Ние не взимахме политическите решения. Трябва да имаме отчет на дейността и да носим отговорност. Решенията, когато не се взимат от ръководство, водено само от един лидер, са плуралистични, могат да доведат до един креативен спор", добави той и каза, че влизайки в кампанията, вече няма да е съветник на служебния финансов министър Росица Велкова.

Каримански и Митева сякаш се срамуват от ИТН, според Виктория Василева

Изглежда сякаш се срамуват от ИТН и се разграничават от партията. Това ми прави впечатление, неособено добро. Така Виктория Василева, к...

Според Каримански коалиция "Заедно" би преговаряла с "всички, които не поставят политическата идеология на първо място, а поставят на първо място икономическите и социалните мерки за хората". "Ние ще предложим тези мерки и който ги припознае, ще сме с него. Поставяме началото на нов тип политика, която да сложи края на политическата безпътица. В момента сме в капана на настоящите политически партии", допълни лансираният преди време от Трифонов за шеф на БНБ.

Митева каза, че "ако ДБ и ПП имат необходимите гласове и не им достига малко, естествено, че ще преговаряме с тях. Имам прекрасни впечатления и отношения с колегите. Това, което попречи в предните парламенти, беше синдромът на нахлупената шапка. Игнорираха се малките партньори и не се осъзнаваше, че този, който е най-малък, е най-ценен. Лоялността липсваше. Важно е да започнем да действаме, а не да говорим. Ще търсим обединения, но с ясни цели и приоритети".

Попитана за коалиция с ГЕРБ и ДПС, тя отвърна: „Червените линии ни затлачиха в тинята, в която газим. Във всяка една парламентарна група има способни, компетентни и можещи хора".

Юлиан Софрониев каза, че коалицията е "дясно-центристка". "Ние сме предимно икономисти с десни възгледи. Дали ще разводним гласовете – както знаем, 65% от българите не гласуваха на последните избори. Основно гласуват твърдите ядра на установените формации. Разчитаме, че хората, които досега не са гласували, ще ни припознаят", допълни той.

През ноември бившият председател на парламента Ива Митева обяви, че се разделя с ИТН.

Ива Митева обясни защо напусна ИТН

Никога не съм била в "Има такъв народ", а съм била експерт и не съм вземала политическите решения. Това отговори Ива Митева на въпрос ...

"Аз не съм от "Има такъв народ" (ИТН), аз бях от гражданската квота само. Все пак изборите приключиха", заяви от своя страна Каримански в интервю от октомври 2022 г.

Обединението ключва още „Зелените“ с председател Владимир Николов, партията на Социалдемократите с Тодор Барбалов, партия „Сбор“ с Димитър Илиев и движението на непартийните кандидати с Минчо Христов.

Ива Митева каза днес защо с Каримански обявяват нов политически проект. "Мотивът ни е двегодишното противопоставяне, дълбокото разделение, което ни върна към 1990, гневът, омразата, обедняването на хората. Необходимо е обединение на всички хора, които искат наистина реална промяна – това, което се казва, да почне да се изпълнява. Националните интереси и цели да ги поставим над партийността".

Какви са приоритетите на коалиция "Заедно"?

"Темите, около които ще работим, са теми за цялото ни общество. Две години ги поставяме", каза Ива Митева и ги обяви:

- Борба с обедняването и финансов растеж;

Каримански предлага да се въведат цени в лева и в евро от лятото

Много съм разочарован от поведението на народните представители. Все още има шанс и апелирам депутатите да са по-отговорни и да се уско...

- Борба с престъпността, корупцията и реална съдебна реформа;

- Здравеопазване и социална политика;

- Образование и култура;

- Пряката демокрация – "при референдума въпросите се решават по най-представителния начин";

- Силна местна власт.

Каримански очаква инфлация под 10% през 2023 г.

Прогнозата ми е за инфлация под 10% през 2023 годината. Вече има данни за нейното намаляване. Това мнение изрази съветникът на финансов...

"Всички заедно търсим единение, съгласие, усилия, една умерена политика. Червени линии няма да чертаем – те ни влачат все по-надолу и надолу. Искаме политика, която да ни доведе до сигурност и стабилност, за която всички българи толкова много мечтаят", заяви още Митева.

Любомир Каримански допълни, че иска да реши проблемите на хората – "може да са два, но да бъдат решени". Той наблегна на проблема с цените, които водят до обедняването на българина. "Нашият стремеж ще бъде спиране на обедняването през икономиката. Парите да не изтичат в различни канали, а да бъдат инвестирани в икономиката – тоест парите от данъци, от евросредства. Тук е мястото да кажа, че за разлика от всички парламентарно представени сили, ние извеждаме преди политическата идеология икономическите и социално-битовите проблеми на хората", заяви Каримански.

"Това, което ще предложим веднага, ако голяма част от хората ни гласуват доверие, незабавно да се прекратят нелоялните практики на фирмите – и то със сериозни санкции, за да може това да свали цените, да се намали спекулата. Когато бъдат намалени тези практики, ще могат същите тези фирми с висока търговска надценка да бъдат вкарани в режим, в който да не получават енергийни помощи, подкрепа от държавата. Дори тази една мярка да реализираме в следващия парламент, ще е изключително полезно за нашето общество", допълни той.

"Ние имаме нужда да работим в две посоки – в законодателството, защото има нужда от промяна и на Закона за защита на конкуренцията, и на Закона за защита на потребителите. Правомощията на КЗП да бъдат разширени. Това е първостепенна задача", каза още Каримански.

"Заедно" ще иска да направи така, че "чрез икономическия ръст да имаме устойчив растеж на минималната работна заплата". "А не някакви политици да налагат МРЗ, която няма нищо общо с икономическия ръст. Хората, с които аз говоря, искат устойчива минимална работна заплата, работодателите искат предвидимост", заяви Каримански.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика