Ивайло Мирчев уверява: Недостиг на горива у нас няма да има

4966
Ивайло Мирчев уверява: Недостиг на горива у нас няма да има
Снимка: БГНЕС

Недостиг на горива в България няма да има. Това заяви пред БНР депутат от "Демократична България" Ивайло Мирчев.

"Всички, които в момента плашат, са същите тези, които през март обясняваха, че България не може без руски газ, Европа не може без руски газ и чертаеха апокалиптични картини - как ако руският газ го няма, ние изпадаме в тежка енергийна криза. Наближава Коледа – газ има, тръбата е цяла, газът тече и не се очертава въобще да има подобен проблем", подчерта той в интервю за предаването "Неделя 150".  

По отношение на "Лукойл" Мирчев бе категоричен, че трябва да защитим националния си интерес. "Това, което ние правим, е да дадем възможност на правителството при ситуация, при която е възможно да възникне криза на пазара на горива или има злоупотреба с монополно положение или става дума за санкция на ЕС или ООН, държавата да може да поеме оперативен контрол над подобен стратегически обект, какъвто е рафинерията в Бургас", коментира Мирчев.

Целта е ако в рафинерията в Бургас се преработва по-евтин сорт петрол, а по бензиностанциите плащаме все едно се преработва по-скъпия сорт, разликата в цената на двата сорта да отиде като намаляване на цените на горивата по бензиностанциите, обясни депутатът и посочи, че в момента тези пари от разликата не влиза в държавния бюджет и не се отразяват по бензиностанциите като по-ниска цена, а влизат в джоба на собствениците и руския бюджет.

Ивайло Мирчев: Призовахме Радев да наложи вето за Изборния кодекс и се надяваме да го направи (ВИДЕО)

"Ние призовахме вече президента Радев да наложи вето и се надяваме той да го направи. Но вече това си е негово решение, той ще прецени ...

Мирчев е категоричен, че не може една компания, която и да е тя, да извива ръцете на правителството. "Не може да ни извива ръцете, да ни рекетира, шантажира – как ако не получи изключение да изнася бензин и дизел за Турция, защото там е най-големият интерес, щяла да бъде затворена рафинерията – нищо подобно няма да се случи", каза още той.  

Според него отстъпката от 25 ст., която ще бъде давана до края на годината, трябва да се надгради поне двойно, за да може да има ефект от всички тези действия.  

Ивайло Мирчев коментира и политическата обстановка в България и възможността за съставяне на кабинет в рамките на първия мандат, даден на партия ГЕРБ.  

По думите му ГЕРБ дължи отговор – защо се стига до ситуация, в която партиите не искат да подкрепят правителство с първия мандат на ГЕРБ. Той посочи, че са отишли на среща с номинирания от ГЕРБ за премиер проф. Николай Габровски като част от парламентарния диалог:

"Ние не сме отишли на преговори за правителство, а на нормален разговор, в който ние за пореден път да представим на ГЕРБ нашите основни приоритети, по които нямаме твърд ангажимент от ГЕРБ за тяхното изпълнение".

Г-н Борисов каза, че бил Меси и виждам, че емоциите от Световното първенство му се отразяват на политическите действия

"Сега е световно първенство, г-н Борисов каза, че бил Меси и виждам, че емоциите от Световното първенство му се отразяват на политическ...

Според него ГЕРБ все още не са готови да направят така, че страната ни да се промени по отношение на върховенството на правото. Това е наша основна тема и считаме, че това е важно, ако искаме да променим България, обясни депутатът и добави:

"ГЕРБ твърдо отказват въобще да говорим за смяна на главния прокурор, за промяна в Конституцията, така че да няма нов Гешев, който да се появи. ГЕРБ имат идея за съдебна реформа откакто са на власт и до момента те такава не са направили. Ние знаем защо е така – защото има определени обвързаности, определени зависимости. Националният интерес е ние най после да имаме осъден министър. Националният интерес е да имаме работеща прокуратура, но това не се случва".  

Според него заявеното от проф. Габровски на срещата с "Демократична България, че ще се търси конституционно мнозинство, което да въведе механизъм за контрол на главния прокурор, са просто думи. "Между приказки и действия при ГЕРБ нещата доста се разминават", каза той.

За промените в Изборния кодекс Ивайло Мирчев подчерта, че БСП няма нужда от хартиената бюлетина. "От хартиената бюлетина имат нужда тези партии, които са по-добре обиграни по отношение на боравенето с конкретни гласове в конкретни райони на страната. Това са ГЕРБ и ДПС. БСП влязоха в това нещо, според мен с обещанието за едно бъдещо управление".

Още: Припкаме като болонки след „Лукойл“ и се опитваме да им угаждаме на всяка прищявка

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Атанасов с нови разкрития за Калин Стоянов, не отговори ясно дали ПП-ДБ е плътно зад Бойко Рашков

Елена Йончева предпочете Пеевски пред Борисов, но не му вярва

След скандалите с МВР и митниците: Над 9% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ

Последен ден за регистрация на партиите за изборите 2 в 1

Кабинетът "Главчев" на първа среща със земеделския сектор

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика