Иванов: Никой няма да спечели, ако съдебната реформа се изпразни от съдържание

5285
Иванов: Никой няма да спечели, ако съдебната реформа се изпразни от съдържание
Снимка: БГНЕС

Призовавам да не забравяме, че ако реформата почне да изглежда изпразнена от съдържание, това няма да бъде в полза на никого, тъй като освен чисто политическите съображения имаме и отговорности към българските граждани. Това каза правосъдният министър Христо Иванов пред журналисти.

На въпроса дали има притеснение, че може промените в Конституцията да станат заложник на политически договорки, Иванов каза: "Разбира се, рискът тази реформа са се изпразни от съдържание винаги е седял на дневен ред, така че притеснения винаги има. Надявам се, че ще избегнем това нещо", предаде БГНЕС.

"Фундаменталната промяна е разделянето на ВСС. Трябва много внимателно да следим това разделяне да е такова, че наистина окончателното решение за кариерата на съдиите да се взима от съдийката камара, иначе просто няма да постигнем целта, която е заложена в първа точка, на първата мярка в Стратегията, за която са гласували преговарящите днес политически сили", посочи министърът.

Той отказа да коментира декларацията, за която се говори днес в Народното събрание преди да се запознае с нея. " Преди да видя текст, който е изработен за някакво решение нито мога да коментирам каква би било изобщо неговата правна стойност, нито съдържателно какво е политическото му значение. Разговорите са в НС между парламентарните сили с участие на премиера, аз не съм бил част от този разговор, така че не мога да коментирам", заяви Иванов.

Иванов: Ще си подам оставката, ако всички шансове за реформа изчезнат

За мен писалката винаги е била по-силна от томахавката. С Цацаров не сме заровили томахавките, защото никога не сме ги вадили. Това за...

По-рано днес премиерът Бойко Борисов се срещна с лидера на АБВ Георги Първанов, за да обсъдят съдебната рефрома. Първанов заяви, че иска поправки в законопроекта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика