Иванов: С ГЕРБ сме като сбирка на анонимните алкохолици - трябва да работим заедно, но искаме да не се разбира за това

2301
Иванов: С ГЕРБ сме като сбирка на анонимните алкохолици - трябва да работим заедно, но искаме да не се разбира за това
Снимка: БГНЕС

"Трябва да си свършим работата с реформите. Ако ДПС или другите партии искат да са част от това усилие, това е чудесно за здравето на републиката. Възможен е и трети сценарий - друго мнозинство в този парламент между тези, които не искат борба с корупцията".

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. По думите му правителство трябва да има, а за страната не би било добре да отидем на избори. "Ако не можем да се разберем за ясни механизми и гаранция, че реформите ще продължат, особено за борбата с корупцията и рестарта на всички органи, които трябва да се погрижат за нея - правосъдието, службите, комисията за противодействие на корупцията, регулаторите, може да се наложи да ходим на избори. Добре е да се знае, че същите приоритети ще стоят за нас и след избори. Точно затова е възможно и трето нещо да се случи", каза още той.

Според Иванов тази друга опция е оформянето на друго мнозинство, което може да се оформи или след нови избори, или дори още в този парламент между "тези, които са съгласни да няма реформи и реална борба с корупцията".

Още: Кирил Петков за предложението на ГЕРБ: Да побързат със споразумението, цялата държава нас чака (ВИДЕО)

На въпрос дали има вариант за преформатиране на властта в този мандат между ГЕРБ и ДПС, депутатът от ПП-ДБ посочи, че това е "обективно възможно". И още: "Ние направихме тази изключително компромисна трудна (не)коалиция, защото България трябва да има правителство и да излезе от политическата криза. Но истинското излизане от кризата означава да можем да гарантираме, че ще има ефективна борба с корупцията и ефективно установяване на законност. Външнополитическите приоритети Шенген и еврозоната са също фундаментално свързани с тази задача. Първите 9 месеца направихме много важни крачки, но те бяха подготвителни - променихме законовата база, включително конституцията. В следващите 9 месеца можем да ги довършим с адекватни кадрови решения. И това е много важно за страната", подчерта Иванов.

Той прехвърли отново топката към ГЕРБ и поведението на хората на Борисов с ДПС: "Дали участват в конфигурацията с нас, защото искат реално да реформираме страната и да я изкараме от корупционното блато, или просто търсят удобна фасада за съжителството си с Пеевски, което не им е удобно да показват. И сега трябва да изберат дали да постигнем разбирателство, или да търсят друга фасада".

Още: Киселова: Ротация се отлага, докато ГЕРБ е склонна да консумира власт, без да носи отговорност

Коалиция, меморандум или само мнозинство?

Иванов коментира още, че нито една тема в предложения меморандум за общо управление не е ново за ГЕРБ: "Ние досега обаче през всичките тези месеци не успяхме да ги ангажираме, за да стигнем до ясни ангажименти. Аз никога не съм бягал от подписване на документ. Колегите от ПП също не са. Имало е най-различни съображения, но никой не е бягал от подписване на документ, въпросът е да се разберем за съдържанието му", казва съпредседателят на ДБ.

По думите му още през януари ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са се разбрали за две неща - минимални кадрови промени, само на база на оценката на двамата селекционери, и гаранция до 6 март всичко да е приключило. "За да не даваме възможност след това процедурата с консултациите и мандатите да се бави. Защото 9 април е последният срок, в който можем да хванем влака за вот 2 в 1", каза Иванов и коментира, че от ГЕРБ са изнервени от комуникационния им подход.

На въпрос какви компромиси са склонни да направят в разговорите с ГЕРБ, Иванов посочи, че ще поставят въпроса как да има балансирана обща външна политика между партньорите в управлението, които все още си нямат кой знае какво доверие.

Още: Радан Кънев за отдръпването на ПП-ДБ от ДПС: По-добре късно, отколкото никога (ВИДЕО)

"Затова дадох пример как подходиха ГЕРБ, когато трябваше да коментират меморандума - използваха платформата на външно министерство. Г-жа Габриел не се произнесе от централата на партията. Тя се срещна с чуждите посланаци и след това се обърна към обществото като външен министър в МВнР по вътрешнополитически въпрос. Това показва проблемът, който ние искаме да решим", каза Иванов.

Подялбата на министрите

На въпрос дали ПП-ДБ ще одобри офертата на Борисов за разпределение на министрите поравно, Иванов подчерта: "Това е още един аргумент тези преговори да са колкото може по-бързо. Не защото ние бързаме. Като тяснопартиен интерес ние от ПП-ДБ спокойно гледаме на това да отидем на избори 2 в 1, дори и после да останем в опозиция. За страната обаче цената ще е много сериозна. И не мисля, че трябва да се водят през медиите тези разговори, включително по тази реплика на Борисов. Обаче ние сме в режим на нещо, което е толкова трудно за обясняване като управленска формула заради въпроса с корупцията. Нормализацията на отношенията, така че да стигнем до възможност да имаме нормална политическа коалиция - това, което Борисов практически предлага, изисква първо да докажем на обществото, че можем да се справим с корупцията. Независимо кого засяга впрочем", каза още той пред в. "24 часа".

"Никой не може с лекота да признае, че ще работи с другите. Причината е тежкото корупционно наследство. Това е коренът на политическата нестабилност. Заради него всички сме нещо като сбирка на анонимните алкохолици. Трябва да работим заедно, но предпочитаме да не се разбира за това. Докато политическата система не даде ясни институционални гаранции, че влиза в твърди законови рамки, че се носи отговорност, че има реформирани институции с обществено убедителен състав, нормални политически коалиции ще се правят трудно. Нека да използваме следващите 9 месеца, за да стигнем до тази точка.

Още: Христо Иванов: Пеевски се държи като дребна квартална мутра. А целта му е да събори правителството

На въпрос относно това как продължават отношенията на Христо Иванов с Делян Пеевски след употребите на думи като "куртизанки", "Шехерезади", "пачаври" и т.н., Иванов каза: "Проблемът е как изобщо е възможен политически разговор с някого, който очевидно смята, че това е процес, в който се произвеждат някакви компромати, които да бъдат използвани после за шантажиране и публично окалване на отсрещната страна. Това е очевидно напълно неприемливо".

Снимки: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

"Русия осъществява директно терористични операции в България": Бойко Ноев с предупреждение

Ицо Хазарта: ПП-ДБ трябваше да избира между боб и леща, а хората искаха пържола. В менюто пържола нямаше

ПП: Парите за "Мини Марица Изток" ще се окажат недопустима държавна помощ

Премиерът с 11 000 лева заплата - на планина за Лазаровден и Цветница (СНИМКИ)

Прокуратура за предизборна употреба и бухалките на мутрите: Дълбоката държава през погледа на АКФ

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика