Иво Христов: Отдадохме цели региони на феодално управление на ДПС

13041
Иво Христов: Отдадохме цели региони на феодално управление на ДПС
Снимка: БГНЕС

ДПС в последните няколко години, особено след излизането в почетно председателство на Ахмед Доган, се ориентира директно към един протурски курс. Това заяви пред bTV социологът доц. Иво Христов.

"Не че преди тези тенденции не съществуваха, но в комбинация с политиката на Главното мюфтийство, много зачестилите преки намеси на Турция във вътрешните работи на България, която и без това е с някакъв жалък остатъчен суверенитет на територия...”, каза Христов. Това трябва да бъде поставено в контекста на руско-турския сблъсък, свалянето на руския самолет и рязката промяна на отношенията между Русия и Турция, каза доцентът.

ДПС: Ще се отърсим от всичко, което не споделя основополагащите ни идеи

Налице е единно общностно решение партийното тяло да се отърси от всичко онова, което не споделя основополагащите идеи и ценности на ДП...

"По казуса с Местан ясно трябва да бъде казано, че България има най-голямото турско малцинство, не само на Балканите, а в света. Българското турско малцинство благодарение на ДПС тези 25 години не се превърна във фактор, който да развали страната, както се случи с албанците в Югославия, а се превърна във фактор, благодарение на ДПС, независимо от жестоката цена, която ние платихме като общество, това означава, че отдадохме цели региони на феодално управление на ДПС – не влязохме в косовския сценарий, какъвто ни се готвеше 90-та година”. Въпреки официалното клише, че ДПС е пета колона на Анкара, това никога не е било така до идването на Местан в ръководството на партията, коментира социологът. 

Според него проблемът е дошъл от второто правителство на Ердоган, когато той на гребена на икономическата и военна мощ, която Турция постигна, тръгна да реализира плана за стратегическата дълбочина на тогавашния външен министър, сега премиер, Давутоглу. Големият проблем на Турция, стратегическият й проблем е, че нейният елит се изживява като лидер на свръхсила, а те са само регионална държава и тепърва ще го разберат, допълни Иво Христов.

"Изтокът се движи между челен сблъсък между шиити и сунити. Сирия беше тренировката, кървавият полигон, където това нещо беше изпитано и след като Русия ликвидира плановете за овладяване на този плацдарм, се пристъпи към второ действие на драмата – а именно непрекъснато изостряне на отношенията между двата ключови играча в региона. Това са от една страна Иран, от друга страна Саудитска Арабия и Турция", коментира социологът. 

На диаметрално противоположна позиция относно ДПС е социологът проф. Антоний Гълъбов. "Изненадващо бе не самото отстраняване на лидера на ДПС Лютви Местан, изненадващ и неприятен бе начинът, по който рокадата в ДПС беше направена и опитът всичко това да бъде пакетирано като геополитически сценарий", каза Гълъбов пред БНР. По думите му, като стил на смяна на неудобни лидери случаят ни връща години назад към пленумите на БКП.

Саудитска Арабия

Бойко Борисов: Турция искаше да праща вицепремиер в Кърджали по Коледа

Защо беше свален Лютви Местан? Този въпрос премиерът Бойко Борисов първоначално не пожела да коментира, защото си имал своя партия да с...

"Казусът в Сирия е повече от кристално ясен – там имаше огромен газов проект, който трябваше да мине през Сирия. Той беше катарско-саудитски и беше стопиран с отказа на Башар ал Асад да даде шанс на този проект. Този газопровод трябваше да мине през стратегическата сирийска територия, за да отиде в Турция, която трябваше да държи кранчето на два потока – руският и близко-източния", коментира Иво Христов. "Турция се превръщаше в непреодолим фактор, Европа ставаше заложник. От друга страна това означаваше директен удар върху руските интереси в Европа, тъюй като това означаваше изхвърляне на „Газпром” или редуциране на дела на „Газпром” на европейския пазар, който е основен за него все още, въпреки приказките за големите сделки с Китай", заяви още той. 

"Няма конфликт ислям – християнство. Това е важен конфликт, но той опакова геостратегически, военни и имперски интереси. В Близкия Изток има две държави, които могат да носят етикета държава със съдържателност – едната е Турци, другата – Иран. Всичко останало са племена със знамена", допълни социологът. 

Завой в българската външна политика? 

"Ще ви отговоря с думите на Алековия герой Бай Ганьо, който май като гледам българското настояще е много витален. Там той накрая завършваше с едно писъмце, което пишеше до княза: „И да се прегърнем братски хем с русите, хем с немците, тю, да ги порази Господ”, каза Христов. 

По думите му това е еманацията на българския политически елит. "Той е шизофренен, той е страхлив, той е некомпетентен, той очаква някак си да се скрие зад товара, докато мине стихията, и ако може да „цица”, с извинение, и от двете страни, ако е възможно. Само че е дошло време разделно, не можете да живеете на разлом и да си мислите, че няма да паднете в него. Вие трябва да изберете страна", заяви социологът. "Нашият политически елит не може да оскотее, нито може да озверее, той може само да обнаглее все повече, това е което може да се случи, използвайки волската безкрайна упоритост на остатъчното българско население, защото най-добрата му част просто се спаси от тази страна", добави той.

Муса Палев: Нещо нередно се случваше в ДПС през последните години

Нещо нередно се случваше в ДПС през последните години. Имаше силово налагане на кандидати, които хората не приемаха. Още тогава подавах...

"Очаква ни година на локални напрежения и конфликти и година, в която трябва да търсим посока. Много е важно България да използва възможностите си за активна дипломация, защото има много добри възможности за позициониране във външнополитически план", подчерта от своя страна още проф. Гълъбов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика