Избирателната активност до 16 часа - 39,5%

11800
Избирателната активност до 16 часа - 39,5%
Снимка: БГНЕС

Към 16:00 часа избирателната активност е 39,5%.

През целия ден активността на гласуващите се покачва, като само през последните два часа е скочила с над 10% от данните преди обяд.

Прогноза - до 70 хил. гласа от Турция

Наблюдатели на вота за български парламент в Истанбул прогнозират спад в броя на гласовете днес заради Курбан Байрама. В телефонен ра...

Над 200 трудноподвижни жители на областта са пожелали да упражнят вота си у дома чрез подвижни урни. Такива специални комисии са сформирани в 5 от 7-те общини на областта. На предишни избори не е имало повече от 2 подвижни секционни комисии и интересът към тях е бил в пъти по-слаб.

До момента в ЦИК са постъпили общо 133 жалби и сигнали. Това каза пред журналисти говорителят на ЦИК – Александър Андреев. Той уточни, че сигналите и жалбите са обобщени по групи.

„Основните сигнали са във връзка с осъществяване на предизборна агитация в изборния ден. Има около 28 такива сигнали. Имаме и 11 сигнали във връзка с обявяване на социологически проучвания в изборния ден, което е забрана по чл. 205, ал. 5. Наложени са санкции на три от агенциите, които са публикували такива данни. Има жалби, свързани с действия на СИК, като основните по-съществени от тях са свързани с ограничаването на правото на студентите да гласуват от съответните СИК . В тази връзка ЦИК прие протоколно решение всички РИК да бъдат информирани, че следва да дадат указания на СИК, да допуснат студентите за гласуване, когато носят студентска книжка или уверение за записан зимен семестър. Нямат право да ограничават техните избирателни права по чл. 241 от Изборния кодекс”, каза още Александър Андреев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика