Избирателната активност ще реши балотажа при районните кметове в София

8726
Избирателната активност ще реши балотажа при районните кметове в София
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

След обявените окончателни резултати се затвърждава усещането, че превъзходството на ГЕРБ при районните кметове в столицата е под сериозен въпрос. От 24 района - два имат кмет на първи тур, от които единият е независим кандидат, другият от ГЕРБ. В половината от останалите 22 района обаче битката за управляващите на балотаж не се очертава никак лесна. И има вероятност въпреки очакваната ниска избирателна активност, партията да изгуби тези райони. Вижте прогнозата на Actualno.com за балотажа на 3 ноември. Резултатите предстоят.
Район Кремиковци има избран кмет на първи тур – независимият кандидат Лилия Донкова. В този район ГЕРБ няма издигнат кандидат. Донкова печели убедително с 60,37% на първи тур.

Само в район Банкя ГЕРБ има убедителна победа още на първи тур. Рангел Марков с 2 616 гласа печели убедителна подкепа с 61,83% . Вторият е едва с 603 гласа. С тях независимият кандидат Иво Пиперов е събрал 14,25%.

Оспорван втори тур се очертава в:

Битката в район "Изгрев" предвещава да бъде много оспорвана, особено при висока активност. Там лидер след първи тур е кандидатът на БСП - Делян Георгиев, който е получил 3 220 гласа или 26,54% подкрепа. Резултатите на вторият и третият обаче са много близки. На балотаж с БСП отива бившият кмет от ГЕРБ - Цветомир Жеков, който е събрал 3 158 гласа или 26,03%. Трета сила в района е "Демократична България – Обединение" – нейният кандидат Филип Симеонов е получил 2 928 гласа или 24,14%. В каква ситуация се постави Жеков точно преди изборите - припомнете си в този материал!

Район "Връбница"- Жителите му ще избират между стария кмет Младен Младенов от ГЕРБ, който на първи тур има 5 559 гласа или 37,92% подкрепа, и Владимир Петров от БСП - с 3 133 гласа или 21,37% подкрепа. Трета сила тук е "Демократична България – Обединение", чийто кадидат Румен Калчев е събрал 8,47% с 1 242 гласа. С 200 гласа повече е обаче протестният вот в района. Разликата между двамата кандидати не е голяма и вотът тази неделя се очертава напрегнат.

В район "Красно село" битката е между ГЕРБ и Демократична България – Обединение. Тя ще бъде оспорвана само ако подкрепящите БСП (чийто кандидат е трети) решат „да накажат“ ГЕРБ и да гласуват за демократ. Резултатите след първия тур са следните: старият кмет, който спечели миналият мандат с Реформаторския блок, а сега е кандидатура на ГЕРБ - Христо Апостолов, получава 10 530 гласа или 33,87%; втори е кандидатът на демократите - Росина Станиславова - с 6 611 гласа или 21,27%. Разликата с резултата на кандидатът на БСП е под 100 гласа (Николай Николов е получил – 6 528 гласа), което прави изборният електорат на левицата в района сила, която би могла да наклони везните в една или друга посока.

В района "Лозенец" се очертава тежка битка между ГЕРБ и Демократична България – Обединение. Кандидатите са с много близки проценти след първия тур. Любомир Дреков от ГЕРБ се бори за трети мандат и печели 6 609 гласа или 31.14%. Срещу него излиза Константин Павлов-Комитата от "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ" (ДА България, ДСБ, Зелено движение), който е получил 6 121 или 28,84%. Само за информация - третият - кандидатът на БСП е събрал 3 868 гласа, четвръти са ВМРО – с 714 гласа.

В район "Младост" управляващите може и да загубят. В неделя изборът ще бъде между Мария Илиева от ГЕРБ, която на първи тур има 29,50% или 10 560 гласа, и независимият кандидат и главен архитект на района Стефан Стефанов, който печели 17,14% или 6 353 гласа. Тук част от гласоподавателите, подкрепили кандидатът на Демократична България – Обединение, може да се насочат към независимия кандидат. Трети е Светозар Маджов на демократите, който има 5 038 гласа на първи тур или 13,60%.

Битката в район "Оборище" ще бъде напрегната за управляващите, защото бившият кмет Васил Цолов (който след първи тур е трети с 1 888 получени гласа), явно води след себе си гласоподаватели гласуващи срещу ГЕРБ. Част от тях могат да се насочат към кандидатът на демократичното обединение в района. Резултатите след първи тур на двамата подгласници за кмет на района са: Петър Митев от коалиция ГЕРБ (СДС) събира 3 827 гласа или 30,72%; Николай Александров от "Демократична България - Обединение" е събрал 3 426 гласа или 27,59%.

В "Средец", който последните 4 години се управляваше от Реформаторския блок, води бившият енергиен министър Трайчо Трайков - кандидат на "Демократична България - Обединение" с 38,19%. Той отива на балотаж срещу Любомир Ковачев, издигнат от ГЕРБ (СДС) и събрал с 29,31% подкрепа на първи тур. Тук резултатите на другите кандидати и на „Не подкрепям никого“ са много близки и все още е неясно как ще се разпределят гласовете на втори тур.

В район "Панчарево" битката за ГЕРБ ще е тежка. След първи тур в района води независим кандидат – Николай Гюров, който е събрал 34,58% или 3 412 гласа. ГЕРБ са втори с кандидата си Димитър Сичанов, който е събрал 29,07% или 2 868 гласа.

Очаквай неочакваното:

В "Слатина" балотажът се очертава спокоен за ГЕРБ, въпреки че изненади тук не са изключени. Защото третата сила в района БСП е събрала 4 257 гласа, който определено могат да обърнат резултата от първи тур. При очакваната ниска активност обаче не се задава такава промяна, поне засега. Иначе битката тук е между Наталия Стоянова от ГЕРБ, събрала 8 004 гласа или 33,63%, и Георги Илиев от "Демократична България - Обединение" с 5 356 гласа или 22,50% подкрепа.

Скандал в Асеновград: Гласуваш, но преференция липсва?

Как се отчитат гласовете от секционните избирателни комисии? Този въпрос постави асеновградчанката Райна Георгиева, чийто вот не е отче...

В район "Студентски" настоящият кмет от ГЕРБ Димитър Дилчев ще се бори на втори тур с 34,16% срещу Петко Горанов от "Демократична България" с 22,13%. Разликата между тях е 1 300 гласа, а третият след първи тур (кандидатът на БСП) има над 2 000 гласа, не ясно е как ще се разпределят те, ако левите поддръжници в този район гласуват тази неделя.

Сходни са причините да сложим район "Триадица" в тази графа. На балотаж се явяват Николай Терзиев от ГЕРБ (СДС) с 8 125 гласа подкрепа или 31,35% и Димитър Божилов от "Демократична България - Обединение" (ДА България, ДСБ, Зелено движение) с 1 753 гласа по-малко или 25,98% или 6 732 гласа. БСП има в района над 4 000 гласа, спечелени от кандидатът им Александър Петров.

Тук добавяме и предстоящата битка в район "Овча Купел". След първи тур там води Христина Семерджиева (ГЕРБ) с 29,85%, втори е кандидатът на демократите – Ангел Стефанов с 22,23%. Трета сила в района е БСП, чийто кандидат има над 2 000 гласа покдрепа при вота на 27 октомври или над 15%. Разбира се, даваме си сметка, че механичният сбор не може да се приложи в този случай.

Отличници преди балотажа в неделя:

В район "Витоша" ще има балотаж, но въпреки това кандидатът на ГЕРБ е с един от най-високите резултати на кандидат-кметове на райони в столицата. На първи тур настоящият кмет Теодор Петков, който е зам.-председател на СДС и се явява с коалиция ГЕРБ (СДС), печели 9 541 гласа или 42,10%. Явно изборното му представяне на 27октомври не се е повлияло от серията протести срещу него. В началото на септември шест граждански сдружения поискаха оставката му - причината може да се обобщи като локален "Апартаментгейт". През 2015г. той спечели изборите за районен кмет от квотата на Реформаторския блок. Битката рази година в район Витоша обаче е кой ще бъде опонента на инж. Петков тази неделя. Вторият е Христо Вълчанов от "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ОБЕДИНЕНИЕ" (ДА България, ДСБ, Зелено движение) е получил 4 008 гласа или 17,68% подкрепа. БСП е трета политическа сила в района с много близки резултати до тези на гласувалите с „Не подкрепям никого“. Техният кандидат Александър Кьосевски има 14,08% , а протестният вот е събрал 10,05%.

ГЕРБ де факто се спаси в Столичния общински съвет заради феномена "Борис Бонев"

ГЕРБ ще може да удържи мнозинството си в Столичния общински съвет (СОС), но може да има проблеми в налагане на визията си за управление...

Битката за Район "Възраждане" не се очертава много сложна за ГЕРБ. На първи тур бившата кметица Савина Савова от ГЕРБ е събрала 5 254 гласа или 38,41% подкрепа. Вторият - Васил Кънев - кандидатът на "Демократична България - Обединение", е доста по-назад с 2 604 гласа или 19,04% подкрепа. Интересното за анализаторите тук ще бъде как ще гласуват поддръжниците на БСП в района, чийто кандидат - Иван Таков - който е събрал на първи тур само близо 300 гласа по-малко от втория - 2 346 гласа или 17,15%.

Вторият тур в район "Илинден" също се очертава спокоен. На балотаж отиват стария кмет Иван Божилов от ГЕРБ със събрани 38,08% или 4 413 гласа и Георги Томов от БСП с 22,84% или 2 647 гласа.

ГЕРБ и БСП ще спорят за кметското място и в район "Искър". Съответно бившият кмет Ивайло Цеков от ГЕРБ (СДС) спечели на първи тур 34.49% или 7 371 гласа, а вторият - Борис Цветков печели 27,43% или 5 862 гласа. Близо 1500 гласа разлика, който при очакваната по-ниска активност лесно биха осигурили победа на ГЕРБ.

В район "Красна поляна" балотажът е между настоящият кмет на ГЕРБ и независим кандидат. Иван Чакъров (ГЕРБ) печели на първи тур 38,43% или 6 684 гласа, а независимият Георги Миланов - 3 242 гласа или 18,64%. Много интересно за района е какво се случва в секциите до "Факултета" - пример научете в този материал!

В "Люлин" балотажът между ГЕРБ и БСП изглежда без напрежение за управляващата партия, поне според изборните резултати на първи тур. Досегашният кмет на района Милко Младенов от ГЕРБ е събрал 36.54%, а опонентът му - Мая Александрова от БСП е с 23.29%. Разликата между тях е над 4 000 гласа.

Нинова: Властта беше употребена да плаши хората, Дариткова съзря внушения

Властта беше внушаваща и използваща страховете и бедността на хората, а след втори тур поставяме въпроса за машинното гласуване. Това к...

В район "Надежда" победа на ГЕРБ на втори тур няма да учуди никого. Кандидатът им Димитър Димов е с голяма преднина след първи тур с 40,17%. Втори е Стоян Цветков от БСП с получена подкрепа от 19,76% от гласувалите.

Подобна е и картината в район "Нови Искър", където балотажът тази неделя ще бъде между кандидатите на ГЕРБ и местната коалиция ДВИЖЕНИЕ БЪЛГАРИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ (ДБГ, ЗНС, НДСВ), които на първи тур печелят съответно Даниела Райчева – 49,76% и Владислав Владимиров – 15,11%.

В район "Подуяне" на балотаж ще се явят настоящият кмет Ева Митова от ГЕРБ с 39.58% (9 227 гласа) и Веселин Жечев от БСП с 16,87% (3 932 гласа).

В район "Сердика" на балотаж се срещат ГЕРБ и БСП. Техните кандидати събират в първи тур съответно - Тодор Кръстев с 38,46% и Янко Янков с 18,04%. Трети е кандидатът на Демократична България - Обединение - Цветан Георгиев на близо 800 гласа от Янков.

Actualno.com припомня, че през 2011 г. от всички 24 районни кметове само този на Кремиковци не беше от ГЕРБ или близки до ГЕРБ - тогава в района втори мандат получи Ивайло Панев от СДС. През 2015 г. простата сметка показа - 19 районни кметове избрани от ГЕРБ, 4-ма от Реформаторския блок и един независим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика