Избори през лятото са възможни само след много сериозни законови промени

10873
Избори през лятото са възможни само след много сериозни законови промени
Снимка: БГНЕС

Сергей Станишев каза, че трябва да има промени в Изборния кодекс, а това ще е много трудно в този парламент. Единственият шанс за избори през юли е със законови промени, но самият Станишев е наясно, че това не може да стане, сигурен е професор Георги Близнашки. Избори през август пък можеше да има, ако имахме електронно гласуване, добави Екатерина Михайлова.

Според Близнашки всякакви опити да се променят изборните правила ще означават оспорване на самите избори. По Конституция от разпускането на един парламент до провеждане на избори трябва да минат поне 60 дни. А без служебно правителство не може да се мине, парламентът също не може да се саморазпуска – то се разпуска от президента. В Конституцията е заложено, че страната не може да остане без правителство в нито един момент, подчерта Близнашки в сутрешния блок на Нова телевизия.

Процедурата при оставка на правителството

Ако бъде приета оставката на правителството, трябва да започнат консултации при президента с най-голямата парламентарна сила за съста...

По отношение на служебното правителство трябва да е ясно, че само президентът има право да назначава състава му. Може да има съгласие с политическите партии, те могат да предлагат, да се обединяват, но само държавният глава решава, посочи Екатерина Михайлова.

Във връзка с изборния референдум професор Близнашки, който е председател на инициативния комитет за този плебсцит, счита, че БСП се хваща за идеята като удавник за сламка, а не защото изведнъж се е влюбила в инициативата. А Екатерина Михайлова посочи, че сега социалистите говорят за задължително гласуване, за да „скрият провала на едно управление, което отдавна трябваше да си отиде”.

Политическата обстановка

Поведението на Сергей Станишев е неадекватно за държавник – той обвини коалиционният партньор за собствените си неуспехи. Това каза социологът Кънчо Стойчев.

Румен Петков: Избори за по-малко от 45 дни не се правят и в Северна Корея

Избори за по-малко от 45 дни не се правят и в Северна Корея. Това каза Румен Петков, член на националното ръководство на АБВ. Според не...

Стойчев изрази съжаление, че в България политиците, когато седнат на държавната банка, поставят личното пред общественото. И Борисов, и Станишев в напрегнати, ключови моменти поддадоха, каза той.

Същевременно едно от лицата на Реформаторския блок Петър Москов заяви, че Сергей Станишев дава нови опорни точки – как ще гласуваме и кога ще гласуваме. Докато няма фактическа оставка обаче, Станишев само размотава обществото. Протестът успя, а Реформаторският блок е фактическото му продължение, подчерта Москов.

Да кажеш избори през юли е юридическа неграмотност, сигурен е Петър Москов. Той каза, че „перспективата ГЕРБ” не му изглежда никак. За Реформаторите следващото управление на България трябва да е дясноцентристко. А единственият вариант за коалиция, който виждаме, е ГЕРБ, обясни Москов. Реформаторският блок иска и Росен Плевнелиев да направи всичко възможно, за да видим „тази мръсна далавера Южен поток” какво означава, дали и колко ще плащат българските граждани за него.

Нека не се заблуждаваме, че БСП е слаба. Ако Борисов спечели изборите, ще бъде много изненадан от реакцията на обществото, ако пак почне „да дерибейства”, каза Стойчев. Колкото повече всичко е на масата, токова по-добре за всички. Тези три месеца или колкото предстоят до изборите трябва да послужат за представяне на „всичко на масата”, да напреднем с няколко идеи, които са необходими. Орешарски все пак не допусна финансова катастрофа на страната – който разбира, вижда цифрите, завърши Кънчо Стойчев.

Кутев: Все още не е решено дали ще се гласува вотът на недоверие

Все още не е решено дали ще се гласува вотът на доверие. Ако ще има гласуване, всеки ще определи как ще гласува. Това каза пред журнали...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика