Изгонете руския посланик заради внушения за 3 март и Украйна, настояват Хаджигенов и Бабикян

13907
Изгонете руския посланик заради внушения за 3 март и Украйна, настояват Хаджигенов и Бабикян
Снимка: БГНЕС

"След като лицето Митрофанова публично обиди целия български народ и властта с определението "подлоги", на 3-ти март тя си позволи груби лъжи и фалшификация на българската история. Прякото сравнение между Освобождението на България и кръвопролитната касапница в Украйна е гавра с нашата история и памет". Това заявяват по адрес на руския посланик в България основателите на движението "Ние идваме" адвокат Николай Хаджигенов и Арман Бабикян. Те искат Митрофанова да бъде изгонена от България възможно най-бързо.

В обръщението си за 3 март, на фона на руското и българското знамена и на портретите на Владимир Путин и Сергей Лавров, Митрофанова говори 3 минути. Тя нарича празника общ и посочва, че "цяла Европа останала безучастна" към българската съдба. Митрофанова нарича "важна мисия" действията на руския император - "за спасяване на православния братски народ". Още: ОСВОБОЖДЕНИЕТО, КОЕТО НИ РАЗДЕЛЯ

Шипка: Тук има паметник и на загиналите украински воини

Това не е история, която всеки иска да чуе. Но със сигурност е от онези, които изпълват със стотици смесени емоции и последната клетка ...

След това вече Митрофанова прави препратка как Руско-турската освободителна война отеквала като ехо във войната в Украйна сега! Тя определя като "справедливи" действията на Русия - в защита на Донбас "срещу нацисткия режим в Киев". И убедено повтаря прокремълската теза, че в историята си Русия никога не започвала война, само ги завършвала.

В отговор "Ние идваме" казва следното: "Руската императорска армия никога не е избивала българско мирно население и деца. Обратно, българите са служили като опълченци и са се сражавали заедно. Днес за опълченци се записват в Съпротивителните сили на Украйна.

С какво беше по-различен този трети март (ВИДЕО)

След призивите за бойкот на националния празник 3 март от страна на известни личности, сред които бяха политологът проф. Евгений Дайнов...

В Освободителната за страната ни война никога не е имало бежански поток от православни българи, който да напусне територията на Българската екзархия. За свободата на България загиват хиляди етнически украинци, които са оставили костите си в паметните могили на страната ни.

Разбираме неудобството на лицето Митрофанова, което избяга от тържествата на Паметника на Шипка на 3 март (руският посланик поднесе цветя на Шипка на 2 март), но не може да избяга от историческата истина, известна на поколения българи. Абсурд е да се сравнява Цар Александър II, наричан Освободител, с кървавия диктатор Владимир Путин. Такова поведение към чувствителна за българския народ тема, свързана с националния ни празник, не си е позволявал дори посланик на Съветския съюз в рамките на комунистическия режим в България. Надяваме се на спешни действия, които да запазят от посегателства честта и достойнството на българските граждани".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика