Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жельо Бойчев поиска Киев да е наясно с позицията ни за българите в Украйна

12 февруари 2015, 13:46 часа • 8387 прочитания

Вече има нова вълна на частична мобилизация в Украйна, като се наблюдава изключително неприятна тенденция, процентът на мобилизирани сред малцинствените групи (в т.ч. и българите) да е значително по-висок. Това заяви депутатът от БСП Жельо Бойчев.

Бойчев посочи, че "нашите сънародници са реагирали остро", имало е дори случаи на граждански бунтове против искането да се включат в обявената мобилизация и да бъдат изпратени в центъра на реалните бойни действия в Източна Украйна. Последните дни медиите показаха покъртителни случаи на това как българи се изправят да воюват срещу българи, предупреди народният представител.

Жельо Бойчев припомни, че на 2 февруари, заедно с бившия външен министър Кристиан Вигенин, е внесъл въпрос към външния министър Даниел Митов за положението на българското малцинство в Украйна и се надява българското правителство да демонстрира ясна позиция по въпроса и да я представи на украинското правителство. С колегите от нашата парламентарна група ще предложим редица инициативи, с които да улесним придобиването на българско гражданство от нашите сънародници в Украйна. Доволен съм, че в парламента се прие нашето предложение за създаване на постоянна комисия, която да отговаря за българите, живеещи зад граница, каза още Бойчев. Длъжни сме да покажем съпричастност и да защитим нашите сънародници. Радвам се, че след като поставихме нашия въпрос министър Даниел Митов реагира и публично защити нашите сънародници, подчерта червеният депутат.

 

 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес