Йордан Цонев: ДПС не използва етническа карта, медийният чадър не е престъпление

40341
Йордан Цонев: ДПС не използва етническа карта, медийният чадър не е престъпление
Снимка: БГНЕС

ДПС няма нужда от „стягане на редиците” по този начин – чрез платени бунтове или чрез събития като това от петък (14 февруари) в Пловдив. Това заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев в сутрешния блок на Нова телевизия.

По време на срещите с избиратели се говори на български език и ако някой зададе въпрос на майчин език, след това веднага има превод, подчерта Цонев. 15 години ходя на предизборни кампании на ДПС и първо се говори на български език, а след това, но не всички, се моли от някои да кажат „за по-възрастните им родители” на турски език в резюме какво се е говорило, обясни депутатът от ДПС.

Кадиев: Танов не ми е казвал за "мръсно бельо" на Йордан Цонев

Йордан Цонев не се е опитвал да ми влияе по никакъв начин за назначение или разследване. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия...

С новия текст в Изборния кодекс за забрана на агитация на чужд език колегите от ГЕРБ, БСП и „Атака” се искаше забрана на турския език, не на други чужди езици, смята Цонев.

На въпрос дали скандалът от петък, инспириран от депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов не е начин да се експлоатира етническата карта, Цонев отговори, че спорът се нажежи, когато депутатът от „Атака” Димитър Димов стана и каза „който не му харесва да не се агитира на майчин език, да си ходи в Анадола”. Попитах го тогава кого пращате в Анадола – български граждани ли и спорът се ожесточи, сподели Цонев. Той даде за пример „българския Нелсън Мандела” Нури Адалъ, който лежал 24 години в затвора „заради борба за права” – също както и Хафъзов в края на миналата седмица.

Обвиненията на Ваньо Танов за укриване на данъци

Много сложно обвинение – един казвал, че имало разработка, но не била срещу мен директно, ами срещу фирми, които може да са свързани с мен. Няма фирми, нямам компании, водени от подставени лица и няма да споря с Ваньо Танов. Живея от депутатската си заплата, написал съм го в данъчната си декларация. До доказване на противното е така, каза Йордан Цонев във връзка с обвиненията, че при Тройната коалиция НАП е разпъвала чадър над фирма на депутата за неправомерно връщане на данъци.

След като през 2005-2006 година е имало разработка и тя не е стигнала някъде публично предвид факта, че ГЕРБ управляваше четири години, значи всъщност няма нищо, обясни известният с прякора си Ментата депутат.

Цонев опроверга твърденията на Вальо Танов, че на негови хора е опрощавано ДДС

След като по-рано днес бившият шеф на Агенция 'Митници" заяви, че на близки до депутата от ДПС Йордан Цонев им е опрощавано ДДС, наро...

На въпрос дали не е имало действие по разработката заради това, че Делян Пеевски, който е близък до Цонев, се е срещал с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, Цонев отговори, че Пеевски не е имал мандат от ДПС за такива срещи. Попитан дали Пеевски не трябва да бъде разследван заради думите си, че е упражнявал влияние чрез медиите, Цонев каза, че вече му е ясно кой не е искал Пеевски да е шеф на ДАНС – Цветан Цветанов. Според Йордан Цонев „разпъването на медиен чадър” и търговията с влияние не са престъпление – Пеевски само е разказал как е бил свидетел на натиск от властта по времето на ГЕРБ.

Кредитите и ипотеките

Не можем да подобрим нищо от вече случилото се по отношение на кредитния сектор, каза Йордан Цонев. Търсихме възможност законът да може да важи със задна дата, но няма такъв шанс. Всички проблемни зони в отношенията между банки и клиенти искаме да ги поправим – например формирането на лихвите. Тук вече променливата част на лихвата се определя от промените в междубанковите лихвени проценти като LIBOR, EURIBOR и SOFIBOR. Премахваме и таксите за управление на кредит, за получаване на кредит, няма вече такса за предсрочно погасяване на заеми. Според мен този законопроект за промени в Закона за потребителския кредит намира баланс, заяви Цонев.

От БНБ казват, че с новия закон лихвите ще се вдигнат при покачване на междубанковите лихвени проценти – но какво пречи на банките да смъкнат надолу фиксираната част на лихвата? Вярвам, че има пазар, че банките са в голяма конкуренция и съответно при такава ситуация ще има реакция, каза председателят на Бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев.

Депутатът от ДПС каза още, че предложенията на председателя на Сметната палата Валери Симеонов относно бързите кредити са разгледани и много от тях ще влязат в законодателството. Преди време самият Симеонов коментира, че е дал предложения и нищо от тях не се взема предвид.

Ваньо Танов: Опростиха 1 млн. лв. ДДС на лице, свързано с Йордан Цонев

Ако се направи проверка, ще се види, че има разработка, при която има записан разговор, от който става ясно, че министър от кабинета ...

През 90-те години ми обраха дома в квартал „Изток”. Няма човек, който да не е страдал от обири. Винаги съм се чудил защо битовата престъпност не е извеждана като приоритет и добре че кабинетът Орешарски започна да я поставя на преден план, коментира за финал нашумялата тема с битовата престъпност Цонев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика