Йордан Цонев отрича, че се цели в Сметната палата

20533
Йордан Цонев отрича, че се цели в Сметната палата
Снимка: БГНЕС

Председателят на парламентарната бюджетна комисия и депутат от ДПС Йордан Цонев опроверга информациите, че се готви да става шеф на Сметната палата. Цонев не смята да оглавява никакъв административен орган и ще изпълнява задълженията си като народен представител.

„Във връзка с тиражираните в някои медии слухове, че се готвя да оглавя Сметната палата или друг регулаторен орган, заявявам, че това не отговаря на истината - се казва в него. - Аз съм народен представител, чувствам се компетентен за работата, която извършвам, като председател на бюджетната комисия в 42-ото Народно събрание и единственото ми желание е да изпълня ангажиментите си към избирателите.

Йордан Цонев: ДПС не използва етническа карта, медийният чадър не е престъпление

ДПС няма нужда от „стягане на редиците” по този начин – чрез платени бунтове или чрез събития като това от петък (14 ...

Тези слухове са примитивен опит внесеният от мен и колегите ми нов закон за Сметната палата да бъде редуциран до лични амбиции. Доказателство за думите ми е чл. 5 от проектозакона в ал. 2, точка 2 - който казва: За председател и членове се избират лица, които: не са били членове на правителството, народни представители, ръководители на централен или местен орган през последните три години, предхождащи избора.

Това е текст, който аз съм написал и подписал. Целта на законопроекта е да подобри работата на върховния одитен орган на страната чрез възстановяване колективния модел на функциониране, какъвто е бил през цялата история от създаването си през 1880 година".

Както е добре известно, Народното събрание подготвя нов закон за Сметната палата. Той предвижда създаване на деветчленна колегия, която да ръководи институцията, вместо сегашната тричленна. Изискването за членовете на колегията е да имат десетгодишен общ юридически или икономически опит, а за председателя – 15 години. Според законопроекта се премахват като одитни ръководители директорите-професионалисти. Действащият закон изисква за тях 7-годишен специализиран професионален стаж, свързан с одита, тъй като одитните директори имат ключова роля за налагането на високи професионални стандарти за качество в одитния процес. Вместо това сега това изискване отпада.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика