Йордан Цонев пак повтаря аргументи за новото положение с преференцията

2476
Йордан Цонев пак повтаря аргументи за новото положение с преференцията
Снимка: БГНЕС

Смятаме, че преференцията не е мажоритарен елемент и смятаме, че досегашният праг от 7% е нечестен. Очаквахме такава реакция след сегашната промяна, но не очаквахме приоритизацията на проблемите – ако преференцията е проблем, то по-важен проблем е, че 2 млн. български граждани не могат да гласуват. Това заяви депутатът от ДПС Йордан Цонев, по-известен с прякора си Данчо Ментата.

С думите си Цонев визираше прословутата уседналост – да не можеш да гласуваш за евроизбори, ако си живял по-малко от 3 месеца на територията на страна-членка на ЕС преди вота и да не можеш да гласуваш на местни избори в България, ако не си живял поне 6 месеца в района преди вота. От петък досега в обществото нито една дума, в разрез с европейски разпоредби, възмути се Цонев, който "сега" поиска да се говори за преференцията.

Кристиян Вигенин: Имаме една задкулисна подкрепа - ДПС спасява ГЕРБ

"Имаме една задкулисна подкрепа - ДПС спасява ГЕРБ във всички гласувания, патриотите са в разпад и това правителство не е това, което б...

Според Цонев новият праг (толкова гласове, колкото по принцип трябват, за да влезеш в съответния изборен орган) е по-справедлив и никъде в Конституцията не било казано, че мажоритарният вот е задължителен. И попита колко от избраните с преференция депутати (около 40) сега били "повече личности", колко пъти са се изказвали, като добави следното: "Чували ли сте нещо за Ангел Исаев? Това е преференциално избран депутат от листата на ДПС, който няма нито едно изказване от парламентарната трибуна". Ако някой има качества, той не би трябвало да има проблем да набере симпатизанти, подчерта народният представител, посочвайки числото 10 000 – горе-долу колкото трябват за влизане в парламента на един човек.

Депутатът от ДПС де факто отрече и, че Движението е натиснало ГЕРБ заради свои виждания. И каза за пореден път, че по някои въпроси ДПС гласува с ГЕРБ, но по други – не, като всичко зависи от вижданията на Движението. Основната тема на разговор беше машинното гласуване, а не преференцията, коментира още Цонев спешното заседание на правна комисия насред пленарното заседание, на което на второ четене се гледаха всички промени в Изборния кодекс.

Програмното управление с ГЕРБ не стои на дневен ред – програмите ни с националистите са диаметрално противоположни, подчерта Цонев.

Ромският проблем

Ангел Джамбазки към Борисов: Върнете преференциите! Не превръщайте лицемерието на БСП в героизъм

"Г-н премиер, върнете преференциите! Не превръщайте лицемерието на БСП в героизъм. Защитете демокрацията! Това е Ваша политическа отгов...

Очевидно към тази фамилия (бел. ред. – Гольовците) не е прилаган законът в цялата му строгост. Моят коментар е, че отговорност носят конкретни лица – престъпността не може и не бива да бъде етнизирана, затова не се води статистика по етнически признак, коментира Цонев поредният криминален случай с участие на роми - този път в Кюстендил. "Не може да говориш за цяла една общност като автор на престъпни деяния – за отделни членове – да", подчерта народният представител.

Цонев обърна внимание на държанието на ВМРО в такива случаи и зададе въпрос дали заради един евродепутат повече няма да подпалят етническата черга. Той говори и принципно за ромския проблем – кметове и общински власти от години неглижират по места гетата, е неговото мнение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: ГЕРБ показа, че без одобрението на ДПС не може да взема решения и отиваме на избори

Уволнения без край: Главчев с още смени на зам-министри, нова шефка и на Патентното ведомство

Кой е Георги Тахов - предложеният от Димитър Главчев за нов служебен земеделски министър?

Пореден трус в правителството на Главчев: Още един министър си отива (СНИМКИ)

Няма информация чужди служби да са искали смяна на директора на "Митниците", обяви министър

"Главчев е секретарка на Борисов - незабавно да подаде оставка": Оценка на Калоян Методиев

"ПП-ДБ сервираха служебен кабинет на ГЕРБ и ДПС": ИТН коментираха смяната на външния министър (ВИДЕО)

ЦИК се готви за изборите, хвали служебното правителство (СНИМКИ)

Дясната ръка на Румен Радев: Ясна е партийната принадлежност на кабинета "Главчев"

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика