Журналист: Американците са предупредили Ердоган за преврата още през март

3438
Журналист: Американците са предупредили Ердоган за преврата още през март
Снимка: Getty Images/Guliver

Вече 16 хил. души са арестувани след неуспешния преврат в Турция. От тук тръгваме към разсъжденията, че всичко е било предварително подготвено. Това заяви бившият ни посланик в Москва Илиян Василев.

Според него Ердоган от много време е недоволен от съдебната система, защото разкриха корупция и с участието на неговия син и това го сметна заплаха за личната си власт и и трябваше да удари съдебната система. Магистратите са пречка по пътя за узурпиране на властта. И тъй като тези списъци са подготвени отдавна вече не му дава възможност чрез законови методи да махне такава огромна част от независима част от съдебната система. Трябва да има извънредна ситуация, той я провокира и сега може да прави неща, които в нормална обстановка не бил могъл.

МВнР: Обстановката в Република Турция остава напрегната

Обстановката в Република Турция остава напрегната и динамична с тенденция към установяване на пълен контрол от законно избраното правит...

Василев е категоричен, че Ердоган нарочно е провокирал привържениците си да използват "Алах Акбар", тъй като голямата му битка е с Гюлен, и това работи на неговата писта. Тук основанията за притеснения са много – Турция влиза не само в период на диктатура, а на остра конфронтация между различни сегменти на обществото. В развитието ѝ няма да има противотежести, защото това е власт на тълпата и не случайно държи хората навън. Той ги държи докато си извърши арестите, чистката, докато го има натискът на улицата, коментира още той пред Нова телевизия.

Това, което трябва да наблюдаваме са процесите в турската икономика. Той атакува най-големите икономически групировки в страната. Въпросът е какво ще се случи след това, защото такива режими не си отиват доброволно, то е предвестник на много по-големи катаклизми, допълни още Илиян Василев.

Относно дискусиите за поведението на Надежда Нейнски в тази ситуция Василев е на мнение, че още от април някой има нещо против нея и това е ненормално: "Посланиците работят с инструкции, те възпроизвеждат политиката. Никой не може да забрани на посланик да комуникира с властите и да предава позициите. Посланикът се инструктира. Има логика, защото в първите моменти никой не знаеше какво става. Не е много точно, когато само премиерът озвучава позицията чрез Facebook, защото той е на български."

Според журналиста Мохамед Хлаф Ердоган не е организирал, но е знаел предварително за него. Имало е информация за подготовката. Американците са го предупредили още през м. март. Неслучайно французите затвориха посолството преди около седмица. И други европейски разузнавания са знаели, смята Хлаф.

Кой организира преврата в Турция? (ВИДЕО)

Бивш главнокомандващ турските Военно-въздушни сили (ВВС) призна, че е организирал преврата.  Генерал Акън Йозтюрк e заявил пред п...

По думите му подкрепата за Ердоган не е само от поддръжниците на управляващата партия, а от опозиционните – защото те подкрепят демократичен процес и са против военните.

Обезпокоителното според Хлаф е, че има война между полицейската и военната държава. Турция навлиза в много дълъг период на дестабилизация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика