Кабинетът е готов със закона за разследване на главния прокурор - ето какво съдържа

2764
Кабинетът е готов със закона за разследване на главния прокурор - ето какво съдържа
Снимка: БГНЕС

В Наказателно-процесуалния кодекс ще се създаде нова глава "Особени правила за разглеждане на дела за престъпления от общ характер, извършени от главния прокурор или негов заместник". Това каза в Министерски съвет служебният правосъден министър Крум Зарков, обявявайки по този начин създаването на механизъм за търсене на наказателна отговорност на обвинител номер едно.

Този механизъм предвижда наказателен съдия от Върховния касационен съд, от апелативен или окръжен съд (но с ранг на съдия от ВКС) да ръководи разследване срещу главния прокурор или негов заместник, когато има необходимост. Така нареченият "ад хок" прокурор ще бъде назначаван във Върховната касационна прокуратура и ще се определя на случаен принцип от списък, предварително одобрен от наказателната колегия на ВКС.

Контрол върху работата на Гешев: Идеите за главния прокурор са на обществено обсъждане

Вече официално правосъдното министерство пусна за обществено обсъждане предложенията си за промени на Наказателно-процесуалния кодекс (...

Въвежда се и вътрешен прокурорски контрол на този "ад хок" прокурор - той ще бъде осъществяван от друг наказателен съдия от върховния съд, който ще изпълнява длъжността заместник. Ще бъде избиран по същия ред, но след като вече има повдигнато обвинение.

В законопроекта се предлага още разследващите органи да са разследващи полицаи, определени със заповед на министъра на вътрешните работи, и разследващи митнически инспектори, определени със заповед на министъра на финансите.

Делата за престъпления от общ характер на главния прокурор или негов заместник ще са подсъдни на първа инстанция пред Софийски градски съд, а отказите да се образува досъдебно производство ще подлежат на съдебен контрол на две инстанции.

Освен това се предвиждат и мерки за повишаване на отчетността на главния прокурор. От 17 на 13 гласа се намалява мнозинството в Пленума на Висшия съдебен съвет, необходимо за предсрочно освобождаване или временно отстраняване на главния прокурор, както и за неговия избор. Това ще е и мнозинството за избор на председседатели на двете върховни съдилища, но там ще има и допълнителен критерий.

Зарков: Главният прокурор да бъде освобождаван с 13, а не със 17 гласа от ВСС

Не със 17, а с 13 гласа от Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъде предсрочно освобождаван и избиран главният прокурор. Това предвиждат но...

"С това предложение България отговаря на препоръки по Механизма за сътрудничество и проверка – т.нар. мониторингов механизъм, на Годишния доклад за върховенство на закона на ЕС в частта за България, на условия на Европейската комисия, на препоръки на Венецианската комисия, на десетки препоръки на комитета на министрите към Съвета на Европа, който наблюдава решенията на Европейския съд за правата на човека", съобщи Зарков.

"С този закон, съдържащ механизъм и важни мерки, страната ни ще отговори на над 70 осъдителни решения, по които сме били осъждани от ЕСПЧ. Министерски съвет работи много активно по този закон", каза той.

Министерството на правосъдието го подготви на базата на закон, чиято основа беше изградена от правителството на Кирил Петков и от предшественика на Зарков - Надежда Йорданова. Той е изготвен в координация с Венецианската комисия, която одобри механизма, и отговаря на изискванията по Плана за възстановяване и устойчивост.

"Този План предвижда законопроектът да бъде приет до средата на годината. От днес на ход са народните представители", обяви Крум Зарков.

Надежда Йорданова: Законът за контрол върху главния прокурор трябва да бъде приоритет (ВИДЕО)

"Демократична България" е внесла законопроектите, които счита, че са приоритет", каза пред журналисти в НС депутатът от ДБ Надежда Йорд...

ОЩЕ: САЩ обявиха, че подкрепят закона за разследване на главния прокурор

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика