Кадиев официално предложи да няма задължително гласуване

1920
Кадиев официално предложи да няма задължително гласуване
Снимка: БГНЕС

Предложение за отпадане на задължителното гласуване вече е внесено в парламента. То е на независимия депутат Георги Кадиев. Той иска и да отпадне искането за 50 лева глоба, ако някой не гласува, както и спиране на социалните помощи за срок от три месеца за социално слабите.

На първо четене задължителното гласуване, предложено от лидера на НФСБ Валери Симеонов, беше прието. Предстои обаче второ четене на ниво Правна комисия, пише в. "Сега".

В София казаха "Не" на задължителното гласуване с флашмоб

"НЕ" на задължителното гласуване! ДА на пряката демокрация като презумпция!" Това обедини около десетина души, които днес се събраха пр...

По време на дебатите за промените предложени от ПФ председателят на парламентарната група Валери Симеонов заяви, че със задължителното гласуване се издига в по-голяма степен легитимността на избраните органи. Той посочи, че с такова гласуване ще се елиминира възможността маргинална група от обществото да определя резултатите от вота. От ДПС обаче посочиха, че задължителното гласуване противоречи на Конституцията, защото става въпрос за право, а не задължение.

Бившият член на БСП е записал още текст, с които предлага въвеждане на машинно гласуване във всички градове с над 20 000 избиратели. А прагът за влизане в Народното събрание с преференция да се смени от сегашните 7% от гласовете за съответната кандидатска листа на 5 процента от общинската избирателна квота. Друго предложение предвижда евродепутат да се става при получаване на 5% от националната избирателна квота, а не 5 на сто от вота за съответната кандидатска листа. На местни избори предложението на Кадиев е прагът от 7% от общинската избирателна квота да се свали на 5 процента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика