Кадиев за сигнала си срещу шефа на АЕЦ "Козлодуй": Става дума за политически чадър над Ангелов

1297
Кадиев за сигнала си срещу шефа на АЕЦ "Козлодуй": Става дума за политически чадър над Ангелов
Снимка: БГНЕС

Случаят с данните за офшорни собствености и нагласени търгове в АЕЦ “Козлодуй” е символ как кабинетът се бори с корупцията. Това заяви независимият депутат и основател на партия “Нормална държава” Георги Кадиев. 

Преди ден той публикува документи за противозаконни практики в ядрената централа и уточни, че преди 45 дни е дал на премиера тази информация. След като толкова дълго не е имало последствия от информацията, той решава да ги оповести.

Кадиев декларирал 310 000 лв. дивиденти, шефове на агенции не подали декларации

Лидерът на новооснованата партия „Нормална държава“ Георги Кадиев е единственият депутат, който не е подал имуществената си...

По-рано днес по сигнал за корупционни практики в "Козлодуй", подаден от Кадиев, премиерът Бойко Борисов заяви, че тече разследване на сменения вчера директор на атомната централа Димитър Ангелов. "Още същия ден ДАНС се занима със случая. Всичко това е докладвано на главния прокурор, оттук нататък мога само да Ви уверя, че са направени всички необходими стъпки, ако това престъпление се докаже да бъде потърсена и съдебна отговорност", каза Борисов от парламентарната трибуна. 

В ефира на bTV Кадиев заяви, че явно става дума за политически чадър над Ангелов, тъй като официалната причина за изваждането му от управлението на компанията е изтичане на мандата. 

Депутатът изясни, че документите, на които се базира сигнала, са получени в офиса на партията му. Те представляват копие от регистрацията на компанията “Едърбърг” на Сейшелите с подпис на Димитър Ангелов под писмо, с което приема оставката на борда на директорите. Вторият документ е за нагласен търг за конкретна украинска фирма, която да изгради особено важната система за безопасност на АЕЦ - за управление на неутронния поток. Поръчката е за 37 млн. лв. Според Кадиев затова е нужна офшорната компания – да се управляват тези средства.

Позицията на депутата е, че истината няма да се разбере, тъй като службите да покрили случая. “Сигналът е от миналата година и е получен в ДАНС-Враца. Те правят разследване, после изпълнителният директор спира обществената поръчка. ДАНС приключват случая и вече няма такава поръчка. Случаят е покрит, защото няма консумирано престъпление”, разказва Кадиев. 

Същевременно Димитър Ангелов отрече каквато и да била собственост в компании. По думите му когато е стартиран и реализиран този търг той е бил пенсионер, а по-късно влиза в ролята на изпълняващ нарежданията на стария директор.

Иван Андреев е новият директор на АЕЦ „Козлодуй”

С решение на Съвета на директорите на „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД за изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй&ldqu...

“Бях пенсионер тогава. Помощният съвет към изпълнителния директор тогава Александър Николов одобрява документите през 2014 г.”, уточни Ангелов. По думите му той самият е изразил съмнения за качеството на работа на фирмата. Ангелов заплаши със съд Георги Кадиев.

"В живота си не съм имал никакви фирми, ама никаква, каквото и да е участие в фирма нито в България, нито в чужбина, нито в не знам кой край на света", каза Димитър Ангелов пред БНТ.

"Нямам информация да има такива разследвания, дори съм написал в свое становище, че атомната централа е отворена към всякакви проверки, на процедури", допълни той. 

Според шефа на АЕЦ "Козлодуй", Кадиев го напада, защото жената на депутата, която има две фирми за търговия с ток е отпаднала през миналата седмица от търгове на АЕЦ-а. Кадиев обаче коментира, че неговият сигнал срещу Ангелов е от преди фирмите на жена му да отпаднат от търговете.

Вчера с решение на Съвета на директорите на „Български Енергиен Холдинг“ за изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“ беше определен досегашният зам.-изпълнителен директор на централата Иван Андреев. Причината за промяната в ръководството на дружеството е изтичането на мандата на досегашния й изпълнителен директор Димитър Ангелов на 3 юли тази година, съобщиха от БЕХ.

АЕЦ “Козлодуй” ще инвестира 432 млн. евро за удължаване експлоатацията на 5 и 6 блок

Инвестиционна програма на стойност 432 млн. евро ще изпълнява АЕЦ “Козлодуй” до 2020-та година. Това става ясно от Седмия н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика