Как се разпределят депутатските места по райони

8764
Как се разпределят депутатските места по райони
Снимка: Елена Страхилова

На заседание, проведено снощи, Централната избирателна комисия обяви резултатите от гласуването и разпределението на мандатите в 47-ото Народно събрание. Вече е ясно коя партия с колко депутатски места ще разполага. Равносметката показва, че в новия парламент влизат 7 политически формации - „Продължаваме Промяната", ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП, „Има такъв народ”, „Демократична България” и „Възраждане”.

Все още не са окончателно ясни имената на новите 240 народни представители, като това ще бъде обявено в неделя. Някои от бъдещите депутати влизат в Народното събрание от два изборни района. Дотогава те ще трябва да заявят пред ЦИК откъде избират да бъде мандатът им. Мястото им във вече освободения район ще вземе следващият в листата.

„Продължаваме промяната“ спечели 67 депутатски места, ГЕРБ – 59, ДПС- 34, БСП – 26, "Има такъв народ" – 25, "Демократична България" – 16, и "Възраждане" – 13.
Ето кои ще бъдат депутатите от съответните избирателни райони, с уговорката, че част от тях са избрани на две места и трябва да посочат допълнително кой район ще представляват, като на тяхно място ще влезе следващият в съответната листа.

Досега четирима са се отказали от депутатско място – това е лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов, и трима от ДПС. Интересно е, че тримата са от листата в Пазарджик – Йордан Цонев, Сюлейман Кичиков и Осман Мурадов, които се отказват в полза на Небие Кабак от Сърница.  

За Благоевград (11 мандата) от "Продължаваме промяната" в парламента влизат Андрей Гюров - преподавател по финанси в Американския университет, Андрей Гюров – предприемач, Владимир Табутов и юристът Екатерина Димитрушева. От ГЕРБ-СДС влизат Росен Желязков - бивш министър на транспорта, Стефан Апостолов – син на бившия кмет на Симитли (рекордьор по преференции), и инж. Костадин Стойков. Два мандата печели ДПС с водач Делян Пеевски, санкциониран по закона „Магнитски“, и вторият в листата –зам.-председателят Халил Летифов (Ако те предпочетат да влязат в парламента от други места, следващите в листата – депутати стават Елхан Кълков и Ибраим Зайденов). От "БСП за България" народен представител е хематологът проф. Георги Михайлов, от "Демократична България" - юристът Иван Димитров. От "Има такъв народ" в парламента влиза партийният секретар Виктория Василева (но тя може да отстъпи депутатското място на Анита Коцелова).

От Бургас (14 мандата) народни представители на "Продължаваме промяната" ще са лидерът на "Средна европейска класа" Константин Бачийски, учителят Христо Симеонов, предприемачът Димитър Ташев и Милко Пенев. От ГЕРБ-СДС депутати ще са Любен Дилов-син, Жечо Станков – бивш зам.-министър на енергетиката, и Деница Николова - експерт по европейски политики. От ДПС - Севим Али, Ешереф Ешереф и Фатме Рамадан. От БСП народен представител ще е икономистът Петър Кънев, от ИТН - сценаристът Ивайло Вълчев, от „Демократична България“ – Ивайло Мирчев, от "Възраждане" – зам.-председателят Цончо Ганев.

От Варна (15 мандата) "Продължаваме промяната" е с четирима депутати: Даниел Лорер - икономист и предприемач, доц. Антон Тонев - хирург,  Калоян Икономов - икономист, Снежана Апостолова - професионалист в областта на логистиката, Благовест Белев - морски експерт. Народни представители от ГЕРБ-СДС отново са Костадин Ангелов – бивш здравен министър (ако той предпочете да влезе от друг район, на негово място ще е общинският съветник Бранимир Балачев), Славена Точева – рекордьор по преференции, Красен Кралев – бивш спортен министър, и Павел Христов. От "Има такъв народ" влизат сценаристът Филип Станев (на негово място може да влезе Кирил Симеонов) и Александър Александров. От БСП за депутат е избрана Корнелия Нинова (на нейно място може да влезе местният лидер Борислав Гуцанов). От ДПС влиза Ерджан Ебатин, от „Демократична България“ – музикантът Стоян Михалев, от „Възраждане“ - лидерът Костадин Костадинов (той може да освободи мястото на предприемача Николай Костадинов).

За Велико Търново (8 мандата) от "Продължаваме промяната" влизат арх. Йордан Терзийски и нотариусът Милен Матеев. От ГЕРБ-СДС отново водещ е проф. Костадин Ангелов, като влиза и бившият председател на общинския съвет в Горна Оряховица Димитър Николов. От БСП в Народното събрание ще е юристът Явор Божанков, от „Има такъв народ“ - имунологът Андрей Чорбанов, от "Възраждане" - юристът Елена Гунчева (тя може да отстъпи мястото си на Цвета Галунова). ДПС спечели в старопрестолния град мандат за Делян Пеевски, като той може да отстъпи мястото си на Мастън Мастънов. 

За Видин (4 мандата) от „Продължаваме промяната“ в Народното събрание влиза Петър Миланов – шеф на фондация „Нова генерация“, от ГЕРБ-СДС – напусналата ИТН Росица Кирова, от „Има такъв народ“ - юристът Иво Атанасов, от БСП - Филип Попов.  

За Враца (6 мандата) от „Продължаваме промяната“ мандатът е за инж. Деница Симеонова, от ГЕРБ-СДС – бившият регионален министър Петя Аврамова и Красен Кръстев, от БСП - журналистът Александър Симов, от „Има такъв народ“ – досегашният депутат Георги Георгиев, от ДПС - юристът Цветан Енчев (който може да отстъпи мястото си на Каролина Кьолер).  

За Габрово (4 мандата) „Продължаваме промяната“ ще бъде представена от Яна Балникова – зам.-министър на икономиката в служебното правителство, ГЕРБ-СДС – от бившия вицепремиер Томислав Дончев, ДПС - от областния председател на младежкото ДПС Юсеин Вейселов, от „Възраждане“ - Даниел Петров.

За Добрич (6 мандата) представители на "Продължаваме промяната" ще са Йорданка Костадинова и Галина Георгиева, от ГЕРБ-СДС – Деница Сачева – бивш социален министър, от БСП - Мая Димитрова, от ДПС - Хасан Адемов, от "Има такъв народ" – сценаристът Филип Станев (който може да отстъпи мястото си за хирурга д-р Ивайло Христов).

От Кърджали (5 мандата) ДПС ще са с четирима депутати: лидерът на партията Мустафа Карадайъ (който може да отстъпи мястото си на Павлин Кръстев), досегашните депутати Мукаддес Налбант, Байрам Байрам и Адлен Шевкед. „Възраждане“ печелят петия мандат чрез Георги Георгиев.

За Кюстендил (4 мандата) от "Продължаваме промяната" влиза финансистът Георги Стамов, от ГЕРБ-СДС - бившият вътрешен министър Христо Терзийски, от БСП за България - Бойко Клечков, от „Има такъв народ“ - Виктория Василева (като тя може да отстъпи мястото си на икономиста Снежанка Траянска).

За Ловеч (5 мандата) „Продължаваме промяната“ ще се представлява от икономиста Искрен Арабаджиев, ГЕРБ-СДС – от бившия зам.-регионален министър Николай Нанков, БСП – от ексдепутата Вяра Емилова, „Има такъв народ“ - от финансовия и банков експерт Любомир Каримански, ДПС – от Станислав Анастасов.

За Монтана (5 мандата) депутат на „Продължаваме промяната“ ще е Инна Иванова, на ГЕРБ-СДС - Ирена Димова, на БСП - Ирена Анастасова, на ДПС - Димитър Аврамов, на „Има такъв народ“ - Пламен Абровски.

Пазарджик (9 мандата) ще бъде представляван от двама депутати на „Продължаваме промяната“ – икономистът Ивайло Шотев и адв. Петър Куленски. Представители на ГЕРБ-СДС са бившият вицепремиер Екатерина Захариева и юристът Стефан Мирев. Драгомир Стойнев е депутатът на "БСП за България". Йордан Цонев спечели мандат за ДПС, но той, както и следващите двама в листата – Сюлейман Кичиков и Осман Мурадов, се отказват в полза на Небие Кабак от Сърница. Репортерът Станислав Балабанов "Има такъв народ" влиза в парламента, Стоян Таслаков – от „Възраждане“. "Демократична България" спечели мандат чрез Антоанета Цонева - експерт по изборен процес и гражданско участие в управлението (като тя може да отстъпи мястото си на Васил Тодев).

Изборните мистерии от Молдова вече са тенденция - номер едно там е ДПС

Сериозните резултати на ДПС при избори, които идват от чужбина, отдавна не са изненада. Всичко обаче обикновено е свързано с Турция - а...

За Перник (4 мандата) в Народното събрание влизат юристът Никола Манчев ("Продължаваме промяната"), бившият финансов министър Кирил Ананиев (ГЕРБ-СДС), Александър Несторов (ДПС) и екологът Зорница Стратиева ("Демократична България").

От Плевен (9 мандата) с "Продължаваме промяната" в парламента влизат финансистът и ултрамаратонец Иван Христанов и бизнес консултантът Стоил Стоилов (като Христанов може да освободи мястото си за Иван Манев). Представителите на ГЕРБ-СДС ще са бившият депутат Валери Лачовски и Десислава Трифонова (избрана с преференции). В парламента от БСП ще са проф. Румен Гечев и Илиян Йончев - избран с преференции. Представителите на "Има такъв народ" ще са бившите депутати Радостин Василев и Александър Тодоров. ДПС спечели мандат с областния си председател Марио Рангелов.

От Пловдив-град (11 мандата) с "Продължаваме промяната" в парламента влиза лидерът Кирил Петков, проф. Христо Даскалов, инж. Росен Костурков и финансистът Александър Ракшиев (Петков и Костурков може да влязат от други райони и местата им ще бъдат заети от програмиста Йордан Маджуров и бизнесанализатора Венцислава Любенова). Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов се отказа от депутатското място. То ще бъде заето от еколога Стефан Шилев. Другите депутати от ГЕРБ-СДС са бившият кмет Иван Тотев и юристът Радомир Чолаков. От БСП в Народното събрание влиза зам.-председателят Кристиан Вигенин (като той може да освободи мястото си за Иван Петков – бивш депутат). "Демократична България" спечели мандат за съпредседателя в оставка Христо Иванов. От "Има такъв народ" влиза зам.-председателят Тошко Йорданов (като той може да освободи мястото си за дипломата Димитър Гърдев). "Възраждане" ще се представлява от юриста Елена Гунчева (но Емил Янков може да заеме мястото й, а ако тя избере друг район).

От Пловдив-област (11 мандата) "Продължаваме промяната" ще е представена от инж. Росен Костурков (ако той влезе от друг район, мястото му ще заеме Томас Димитров), предприемачът Гергана Данева и адв. Стою Стоев. Депутатите на ГЕРБ-СДС са бившият областен управител Дани Каназирева, преференциално избраният Младен Шишков и управителят на общинската болница в Асеновград д-р Иван Червенков. От „Има такъв народ“ влиза Тошко Йорданов (но той може да отстъпи мястото си на Танер Тюркоглу). От БСП депутати ще са Веска Ненчева и Манол Генов, от ДПС - Рамадан Аталай, от „Възраждане – Ангел Георгиев. 

За Разград (4 мандата) депутати на ДПС ще са зам.-председателят Ахмед Ахмедов и бившият народен представител Ихсан Хаккъ. От ГЕРБ-СДС влиза Десислава Атанасова (която може да отстъпи мястото си на Гюнай Хюсмен – бивш областен управител). „Продължаваме промяната“ ще е представена чрез финансиста Марин Шишев. 

От Русе (8 мандата) "Πpoдължaвaмe пpoмянaтa" спечели депутатски места за собственика на "Еконт" Hиĸoлaй Cъбeв, aдвoĸaтът мy Peнa Cтeфaнoвa и Велико Минков, чиято дейност е програмиране на криптовалути и блокчейн платформи. ГЕРБ-СДС ще се представлява от Десислава Атанасова (която може да отстъпи мястото си за младежкия лидер Георги Кръстев) и пpoф. Mиxaил Илиeв. БСП има мандат за Крум Зарков, „Има такъв народ“ - за Светлин Стоянов, ДПС – за Ализан Яхова - бивш шеф на фонд "Земеделие".

Бойко Борисов отново се отказа да е депутат

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да е депутат от 47-ото Народно събрание. Това потвърдиха пред Actualno.com от централата на партията...

От Силистра (4 мандата) народни представители на ДПС ще са  Джевдет Чакъров и Гюнер Ахмед, на ГЕРБ-СДС – Ивелин Иванов (тъй като бившият депутат Тодор Тодоров се отказва –б. р.), на „Продължаваме промяната“ - пилотът Стоян Георгиев.

От Сливен (6 мандата) "Продължаваме промяната" ще участва в парламента с преподавателя в Пловдивския университет Татяна Султанова-Сивева и авиоинженера Георги Гвоздейков. ГЕРБ-СДС спечели два мандата чрез доскорошния земеделски министър Десислава Танева и ексдепутата Мария Белова. БСП ще се представлява от Атанас Зафиров, "Има такъв народ" – от сценариста Ивайло Вълчев (като той може да освободи мястото си за д-р Иван Клисурски).

От Смолян (4 мандата) народни пресдтавители ще бъдат двама бивши депутати - анестезиологът д-р Красимир Събев (ГЕРБ-СДС) и Хайри Садъков (ДПС). Представител на новата партия „Продължаваме промяната“ е специалистът по информационни технологии от Рудозем Михал Камбарев, а на „Демократична България“ – журналистът Зарко Маринов.

За 23-ти МИР – София (16 мандата) "Продължаваме промяната" има шестима депутати: лидерът на партията Асен Василев (който е абсолютният рекордьор по преференции - 11 725 на брой); лидерът на "Волт" Настимир Ананиев; финансистът, предприемач и ултрамаратонец Иван Христанов; икономистът Венко Сабрутев; адв. Васил Стефанов и предприемачът в модната сфера Пламен Шалъфов. ГЕРБ-СДС ще е с четирима депутати: лидерът на СДС Румен Христов; бившият шеф на "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов; Александър Ненков и Александър Иванов – досегашни депутати. "Демократична България" е с три мандата – за лидера на ДСБ Атанас Атанасов, икономистът Георги Ганев (с преференции) и Антоанета Цонева. БСП ще се представлява от Христо Проданов, "Има такъв народ" – от експерта по сигурност Николай Радулов, и "Възраждане" – от инж. Николай Дречев.

От 12-те мандата в 24-ти МИР - София четири са спечелени от "Продължаваме промяната" – чрез лидера Кирил Петков, адв. Лена Бориславова, адв. Никола Минчев и Радостина Ценова - икономист. ГЕРБ-СДС ще се представлява от зам.-председателя Даниел Митов и досегашните депутати Тома Биков и Евгения Алексиева. От "Демократична България" в парламента влизат Владислав Панев (съпредседател на „Зелено движение“ в оставка – б.р.) и Мартин Димитров (с преференции). От БСП влиза дългогодишният депутат Георги Свиленски, от "Има такъв народ" - председателят на последните два краткотрайни парламента Ива Митева, от "Възраждане" - Петър Петров.

25-ти МИР – София (14 мандата) – предпочитан за лидерска битка.  От "Продължаваме промяната" в Народното събрание влизат рапърът Христо Петров (Ицо Хазарта), който победи председателя на ГЕРБ Бойко Борисов по преференции, Калина Костадинова (от екипа на Кирил Петков в икономическото ведомство), Венеция Нецова-Ангова, Искрен Митев и Цветелина Симеонова-Заркин (главен асистент в Лесотехническия университет). От ГЕРБ-СДС места спечелиха Бойко Борисов (на чието място след отказа му да е депутат влиза преподавателят по политология от НБУ Петър Николов – Зиков) и досегашните народни представители Христо Гаджев, Анна Александрова и Лъчезар Иванов. От "Демократична България" депутати са Елисавета Белобрадова - съосновател на родителската дигитална платформа "Майко мила", и пулмологът д-р Александър Симидчиев (с преференции). От БСП мястото е за лидера Корнелия Нинова, от "Има такъв народ" – за председателя на правната комисия в последния парламент Андрей Михайлов, от "Възраждане" – за лидера Костадин Костадинов.   

Коя е Вашата родина: Ердоган се намеси и вдигна резултата на ДПС в Турция три пъти

Резултатите от изборите на 14 ноември белязаха сериозно разместване на пластовете в българската политика. Вотът в чужбина и влиянието н...

За София-област (8 мандата) депутати от "Продължаваме промяната" ще са Александър Дунчев – еколог и шеф на ИАГ, и Юрий Козлов - филолог. От ГЕРБ-СДС влизат бившите министри Младен Маринов и Николина Ангелкова. От БСП депутат ще е Иван Ченчев, от ДПС - Цветан Енчев (който може да бъде заменен от Веселина Радославова), от "Демократична България" - софтуерният инженер Божидар Божанов, а от "Има такъв народ" - имунологът д-р Андрей Чорбанов (който може да бъде заменен от Паунита Петрова).

За Стара Загора (11 мандата) от "Продължаваме промяната" депутати ще са енергетикът Радослав Рибарски, ИТ предприемачът Атанас Михнев и предприемачът Радослав Василев. От ГЕРБ-СДС са избрани бившият образователен министър Красимир Вълчев (който може да бъде заменен от колегата му Лъчезар Борисов – ексминистър на икономиката), а също така Маноил Манев и Илиана Жекова. От БСП влизат бившият депутат Георги Гьоков, от ДПС - Халил Летифов (който може да бъде заменен от Тунджай Йoзтюрк), от "Демократична България" - юристът и преподавател в Софийския университет Атанас Славов, от "Има такъв народ" - Тихомир Тенев, от "Възраждане" - Искра Михайлова.

От Търговище (4 мандата) депутати ще са досегашните народни представители Джейхан Ибрямов и Имрен Мехмедова (ДПС), бившият енергиен министър Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) и експертът по киберсигурност Александра Милчева от "Продължаваме промяната".

За Хасково (8 мандата) народни представители от "Продължаваме промяната" ще са бившият служебен финансов министър Асен Василев и Атанас Атанасов (който може да бъде заменен от строителния инженер Ивайло Стайков). В парламента от ГЕРБ-СДС влизат бившите депутати Делян Добрев и Георги Станков, от ДПС - младежкият лидер Сезгин Мехмед и зам.-председателят на общинския съвет в Хасково Мюмюн Мюмюн. От „Има такъв народ“ - хирургът д-р Силви Кирилов, от БСП - Владимир Маринов.

За Шумен (6 мандата) депутати от ДПС ще са лидерът Мустафа Карадайъ и Хамид Хамид (но Карадайъ може да освободи мястото на Венец Насуфов). От "Продължаваме промяната" влиза журналистът Антония Димитрова, от ГЕРБ-СДС – бившият образователен министър Красимир Вълчев (като той може да освободи мястото за инж. Илтер Бейзатов), от БСП - Иван Иванов, от „Има такъв народ“ – предложеният, но неодобрен за премиер Пламен Николов.

За Ямбол (4 мандата) депутат на ГЕРБ-СДС ще е ексобластният управител Димитър Иванов, от БСП – зам.-председателят Кристиан Вигенин (който може да освободи мястото за разместващия листата с преференции Владимир Стоев), от „Продължаваме промяната“ - юристът Мирослав Иванов, и от „Възраждане - Никола Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика