Калфин: Идеята за обща сметка за втора пенсия не беше съгласувана с министерството

2293
Калфин: Идеята за обща сметка за втора пенсия не беше съгласувана с министерството
Снимка: БГНЕС

Социалният министър Ивайло Калфин призова ръководствата на частните пенсионни фондове да предложат механизъм за изплащане на втората пенсия.

Той обясни, че още миналата година е станало ясно, че ще има промени по отношение на втория стълб от пенсионното осигуряване, но конкретната идея за създаване на обща сметка не е била консултирана със социалното министерство.

Пенсионните фондове настояват клиентите им свободно да се разпореждат с втората си пенсия

Промените в Кодекса за социално осигуряване, с които се създава общ пул за „вливане“ на индивидуалните партиди в частните п...

"Мен ме интересува именно ангажимента на пенсионния фонд каква сума ще изплаща на бъдещите пенсионери. Защото инвестицията в пенсионния фонд е за сметка на намаляването на пенсиите от солидарния фонд, от НОИ. Така че НОИ така или иначе изплаща по-ниски пенсии и казва: "Вие ще си допълните пенсиите от това, което се получава от пенсионния фонд". Затова мен ме интересува този фонд да изплаща тази пенсия. Сега чувам от пенсионните фондове, че смятат, че промените ставали твърде рано, трябвало да се изчакат стрес тестовете на фондовете. Стрес тестовете трябваше да станат заедно с банките в началото на тази година, но ги отложиха и ще приключат към края на годината. Трябва ли да забавяме цялото законодателство? Да излязат фондовете и с по-спокоен тон да обяснят какво очакват", добави Калфин, цитиран от Дарик.

По думите на Калфин предложението на Горанов на практика не е отречено от фондовете, а само е атакувано с това, че финансовият министър не е направил предварителна консултация с тях.

Той допълни, че консултациите тепърва предстоят - предложението сега е на публична дискусия, не е минало през МС, не е влязло в НС. В отговор на въпрос трябва ли личните партиди да се закриват след като човек се пенсионира и това автоматично да води до загуба на унаследяването на парите, Калфин каза, че дотолкова, доколкото сметката е лична, тя би трябвало да може да бъде унаследявана, но ако се събере в общ пул, това наследяване няма как да се случи. "Това е вид услуга и аз като човек, който се занимава с пенсионната система и с дохода от пенсии, се интересувам пенсионните фондове ясно да кажат какво могат да направят - могат ли да изплащат доживотни пенсии или не могат, ако не могат, какво могат и за колко време", заяви той.

Попитан не се ли чувства виновен за нарушената хармония между ГЕРБ и Патриотичния фронт за Изборния кодекс, Калфин каза, че тази хармония е притеснила доста хора в България и извън България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика